صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۹۴۷۵۰۹
تاریخ انتشار : ۲۴ دی ۱۳۹۹ - ۱۳:۴۱

مدیر پروژه «مسئولیت کیفری رانندگان وسایل نقلیه» به ارائه گزارشی از آخرین وضعیت این پروژه پرداخت و گفت: این پروژه با 300 صفحه در گروه مسائل فقهی و حقوقی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی در حال انجام است.

به گزارش ایکنا، سازنده و راننده وسایل نقلیه اعم از زمینی، هوایی و دریایی ممکن است به حسب مورد با مسئولیت کیفری یا مدنی مواجه باشد که این تحقیق صرفا مسئولیت کیفری وسایل نقلیه زمینی را موضوع بحث قرار داده است.

این تحقیق، از بین جرائم مختلفی که برای راننده می‌توان در نظر گرفت، صرفاً به جرایمی اکتفا کرده است که در قانون مجازات اسلامی مطرح شده و عمده مباحث آن به جرایمی اختصاص دارد که منجر به صدمات جسمانی شود.

از آن جا که این دست جنایات ماهیتاً از نوع خطای محض به حساب می‌آیند، در قانون و فقه سعی شده است مسئولیت پرداخت دیه به جای عاقله بر خود راننده تحمیل شود که مبانی عدول از خطای محض به شبه عمد یا در حکم شبه عمد، بخشی از مباحث این نوشته است.

تفاوت قائل شدن میان تقصیر مدنی و کیفری و نقدهایی که بر قوانین فعلی وارد است نیز پرداختن به خلأهای قانونی و ارائه راهکار فقهی در کنار استفاده از تجربیات دیگر کشورها، از دیگر مباحث این پروژه است. این تحقیق در گروه مسائل فقهی و حقوقی پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در حال انجام است.

انتهای پیام