وی افزود: سالهاست کتاب معراج السعادة به عنوان کتاب اخلاقی مورد توجه علماست و مطالب آن زیاد در محافل نقل میشود؛ ایشان یک عالم اخلاق بود، در عین حال در فقه و اصول اثر دارد و «مستند الشیعه فی احکام الشریعه» را نوشته که جزء بهترین کتب فقهی است.
استاد سطح خارج حوزه اضافه کرد: وی مرزبانی از اسلام را برعهده داشت، منزوی نبود و به شبهات پاسخ میداد؛ طوری نبود که او فقط یک گوشه بنشیند و فقط تسبیح و ذکر بگوید بلکه با مسیحیان، شیخیه، صوفیه و ادیان مختلف و فرق مذهبی بحث داشت و به شبهاتشان جواب میداد؛ بنابراین معنای انسان اخلاقی این نیست که گوشهگیر بوده و فقط مشغول عبادت خدا باشد و ارتباط خود را با مردم قطع کند و فقط به فکر عبادت خود باشد.
آیتالله فقیهی با بیان اینکه باید از افراط و تفریط در اخلاق بپرهیزیم، تصریح کرد: سرباز امام زمان باید فعالیت و تلاش داشتته باشد و زمانی سرباز شایسته است که بتواند به بهترین وجهی از اسلام حمایت کند، طلاب و فضلا باید عمر خود را وقف دین و دفاع از حقیقت و حقانیت کنند؛ باید با کمال شجاعت با فساد مبارزه کرده و در مسیر انقلاب و اسلام قدم بردارند.
استاد حوزه علمیه با تأکید بر خالص کردن ایمان و عمل، بیان کرد: اصلیترین اعتقاد همان توحید است که مبتنی بر فطرت انسان است. انسان باید همه رفتار و حرکات و سکنات و باورهایش مبتنی بر توحید و اخلاص باشد؛ اگر کسی کارهایش را برای خدا انجام دهد از انحرافات دور خواهد شد. از خودش تعریف و تمجید نمیکند و هر چه بیان میکند و انجام میدهد به عنوان وظیفه شرعی است. متأسفانه گاهی در گفتار و اعمالمان خدا را در نظر نمیگیریم و تمایلات نفسانی را جایگزین میکنیم.
وی اضافه کرد: امام صادق(ع) فرمودند که اگر خداوند خیری برای بنده خود بخواهد به او سعه صدر و شرح صدر میدهد تا بتواند دیگران را تجمل کند، این شرح صدری که این همه در اسلام بر آن تأکید شده است باید برای مسلمین باشد و آنها به آن پیابند باشند؛ مؤمن واقعی کسی است که میتواند نظرات مختلف را بشنود و تحمل کند و بهترین آن را بشنود.
استاد سطح خارج حوزه علمیه گفت: بیان حقایق بدون اینکه انسان از خودش تعریف کند و تمایلات نفسانیش را حکام کند بهترین راه تبلیغ در دین است؛ نشانه شرح صدر بیان حقیقت است و قلب چنین فردی آماده عمل به حق است؛ نکته مهمی که وجود دارد این است که گاهی جهالت سبب میشود تا انسان به انحراف کشانده شود؛ پیامبر فرمودند: «اذا اراد الله بقوم خیرا کثر فقهاءهم و اقل جهالهم و ارادالله بقوم شرا کثر جهالهم و اقل فقهاءهم»؛ جامعهای با خیر و موفق است که در آن فقها و دانشمندان دینی آن زیاد باشد و افراد جاهل در آن اندک باشند و وقتی باسواد زیاد شد، حرف حق طرفدار پیدا میکند.
وی افزود: وقتی جهالت در جامعه زیاد شد فردی برای رای گرفتن میگوید باید موسیقی آزاد باشد، بیحجابی آزاد باشد و حرفهایی میزند که با آزادی دینی سازگار نیست، اگر حرف علما و فقها و متدینین خریدار نداشته باشد جامعه به سمت فساد میرود و وای به حال جامعهای که چنین وضعی پیدا کند، زیرا بیشتر افراد سراغ جاهلان خواهند رفت.
آیتالله فقیهی تصریح کرد: باید حرف حق و عدل را برای مردم بیان و با شرح صدر و سعه وجودی با آنها برخورد و مسیر صحیح را تبیین کنیم و سرباز واقعی امام زمان(عج) باشیم و حرف حق را با تندی و اهانت به دیگران بیان نکنیم که در آن صورت اثر معکوس دارد.
انتهای پیام