مؤلف تفسیر هدایت اظهار کرد: شاید باوجود دو شرط اساسی بتوان دموکراسی را روشی مناسب برای حکومت کردن در نظر گرفت. شرط اول: قرار دادن شرایط و صلاحیتهایی برای افراد بهصورتی که هر فردی نتواند کاندیدا شود و در معرض انتخابات قرار گیرد. شخصیت و برنامه افراد باید قابل قبول باشد. شرط دوم: محور اصلی رقابت در انتخابات، حاکمیت حق و دستورات خداوند متعال باشد. اگر انسانها قبل از ایجاد نظام دموکراسی، خود و هدف خلقت انسان و حقیقت روابط اجتماعی را میشناختند، از راه حق منحرف نمیشدند.
وی همچنین بیان کرد: به غیر از دموکراسی، ارزشهای اخلاقی باید مدنظر قرار بگیرد. اگر رأی اکثریت بهتنهایی ارزش بود، جنگها و درگیریها در جهان رخ نمیداد.
این مرجع تقلید شیعیان تأکید کرد: بشریت باید براساس نظام حق و حقیقت که عبور از آن امکانپذیر نیست، گرد همآیند و سیاستمداران نیز بر اساس همین نظام برای گرفتن پست و مقام فعالیت و رقابت کنند. برخی امور ثابت نیاز به رأی اکثریت ندارد، بهخصوص اگر نظر اکثریت بر خلاف حق و فطرت باشد. برخی برای کسب آرای بیشتر به دفاع از محرماتی همچون همجنسبازی میپردازند.
آیتاللهالعظمی مدرسی در خاتمه بیان کرد: بشر نیازمند یک نظام اخلاقی الهی است که حقوق مردم بهخصوص حقوق اقلیتها و محرومان را به رسمیت بشناسد.