صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۰۰۰۷۹۴
تاریخ انتشار : ۰۷ مهر ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۸
عضو هیئت ‌علمی دانشگاه امام حسین(ع) تشریح کرد:

مرادزاده اظهار کرد: نسل جدید کشور اساتید دانشگاه‌ها را به عنوان گروه مرجع قبول دارند. لذا آنان می‌توانند از حیث پژوهش و آموزش در کلاس‌های درس اقدام به آماده کردن افکار دانشجویان برای پاسداری از ارزش‌های دفاع مقدس کنند.

به گزارش ایکنا، هفته دفاع مقدس فرصت مناسبی به منظور بازخوانی رشادت‌های رزمندگان برای همگان به ویژه جوانان و دانشجویان است.

بدون تردید دانشگاهیان نیز نقشی ارزنده در تبیین و حفظ ارزش‌های دفاع مقدس دارند. برای بررسی بیشتر این موضوع به ویژه وظایف دانشگاهیان در قبال حفظ ارزش‌های دفاع مقدس با علی مرادزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع) و از رزمندگان دوران جنگ، به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید.

ایکنا ـ چه شد که شما در جبهه حضور یافتید؟

بعد از آغاز جنگ تحمیلی، که رژیم بعثی عراق با پشتیبانی و تحریک قدرت‌های شرق و غرب و ارتجاع عرب، به سرزمین اسلامی ما حمله کرد، مردم به فرمان حضرت امام خمینی(ع) به دفاع از کشور پرداختند و بنده، که حدوداً بیست سال داشتم،‌ از طریق بسیج و سپاه به جمع رزمندگان اسلام پیوستم. شور، صفا، صمیمیت و یکرنگی رزمندگان هر مشتاقی را به خود جذب می‌کرد. حقیقتاً‌ دوران دفاع مقدس با معنویت، ایثار، فداکاری و علاقه‌مندی به شهادت آمیخته بود. اهمیت دفاع مقدس به اهمیت اسلام و انقلاب اسلامی برمی‌گردد، چراکه رزمندگان اسلام به دفاع از اسلام و انقلاب اسلامی برخاستند و هدف رژیم بعثی عراق و حامیان بین‌المللی و منطقه‌ای آن نابود کردن اسلام و انقلاب اسلامی بود.

درباره اهمیت همه‌جانبه مردم در دفاع مقدس باید گفت که بعد از انقلاب اسلامی نیروهای مسلح انسجام لازم را نداشتند و مردم هم آموزش ندیده بودند و جوانان با جنگ و حملات نظامی آشنا نبودند. لذا در آن شرایط آنچه سبب ‌شد که رزمندگان به جبهه‌های جنگ سرازیر شوند، انگیزه و روحیه معنوی و الهی آنان بود که حضرت امام خمینی(ره) در روحشان دمیده بود، لذا با شور و شوق به جبهه می‌‌رفتند.

پیام حضور در جبهه‌ها حفظ ارزش‌ها و جذابیت معنویتی بود که در بین رزمندگان اسلام وجود داشت. اگر دفاع مقدس نبود، نام و نشانی از اسلام و انقلاب اسلامی باقی نمی‌ماند و افرادی که با تمسک به اباعبدالله الحسین(ع) و اهل بیت(ع) به جبهه آمده بودند، هیچ علقه‌ای به دنیا نداشتند. رزمندگان اسلام در شب‌های عملیات ذره‌ای به فکر بازگشت نبودند و شوق شهادت، جانبازی و رزمندگی در میان آنها نهادینه شده بود. گویی برخی رزمندگان ده‌ها سال معنویت و ایثار را تجربه کرده بودند و به فرموده حضرت امام(ره)، یک شبه ره صد ساله را طی کردند.

ایکنا ـ  به نظر شما چرا به دوران جنگ تحمیلی، دفاع مقدس گفته‌اند؟

به این علت به آن دفاع مقدس گفته می‌شود که اولاً برای دفاع از اسلام بود، لذا جنبه قداست داشت. ثانیاً به معنای واقعی کلمه دفاع بود، چراکه کشور ما مورد حمله بی‌رحمانه‌ای از زمین، هوا و دریا در تمام نوار مرزی با عراق قرار گرفته بود. لذا مردم به دفاع پرداختند و قصد حمله به کشور دیگری نداشتند، چراکه انقلاب شده بود و مردم و مسئولان مشغول ساماندهی امور داخلی بودند.

ایکنا ـ برخی معتقدند که با گذشت بیش از 30 سال از جنگ، ارزش‌های دوران دفاع مقدس کم‌رنگ شده است. شما موافق این نگاه هستید؟

انتظار این بود که بعد از دوران دفاع مقدس، مسئولان و نخبگان تلاش کنند که معنویات، روحیات و انگیزه‌های آن دوران را به نسل بعدی منتقل کنند. همچنین نخبگان به نظریه‌پردازی و نگارش کتاب‌ها بپردازند و درباره آن دوران در دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه تدریس شود، اما در این زمینه کوتاهی‌ زیادی صورت گرفته است. البته هنوز جا دارد کسانی ‌که واقعاً انگیزه دارند و قدردان خون شهدا هستند و فضیلت و عظمت و ارزش این فداکاری‌ها را درک می‌کنند، فرهنگ دفاع مقدس را در کشور ترویج و نهادینه کنند. به نظرم بهترین سبک زندگی، سبکی است که رزمندگان در سنگرها داشتند. در طول هشت سال دفاع مقدس سبکی از زندگی در بین خانواده‌های رزمندگان نهادینه شد، مثلاً کم‌مصرف و کم‌خرج بودند و باید مسئولان، رسانه‌ها، نهادهای آموزشی و گروه‌های دغدغه‌مند این ارزشها را تبلیغ کنند و توسعه دهند.

ایکنا ـ دانشگاه‌ها چه نقشی در قبال دفاع مقدس دارند و چگونه می‌توانند ارزش‌های آن را زنده نگه دارند؟

البته دانشگاه‌ها هم درگیر دفاع مقدس بودند و اساتید و دانشجویان زیادی شهید و جانباز شدند. برخی شهدا همانند شهیدان همت و باکری دانشجو بودند. اکنون هم بیشترین نقش برای تبیین ارزش‌های دفاع مقدس و حفظ آن برعهده دانشگاه‌هاست چراکه اساتید دانشگاه‌ها یکی از مهم‌ترین گروه‌های مرجع برای تعلیم، تربیت و آموزش هستند و جوانان نیز اساتید دانشگاه‌ها را قبول دارند. لذا استادان می‌توانند از حیث پژوهش و آموزش به آماده کردن افکار دانشجویان برای پاسداری از این ارزش‌ها اقدام کنند. همچنین بزرگداشت ایام دفاع مقدس فرصتی برای حفظ این ارزش‌ها در دانشگاه‌ها و نیز بازتولید اندیشه‌های رزمندگان، شهدا و فرماندهان آن دوران است.

به تعبیر رهبر معظم انقلاب، دانشگاه‌ها افسران جنگ نرم هستند، یعنی قدرت نرم دفاع مقدس را باید در دانشگاه‌ها ترویج داد و از آن حراست  کرد. همچنین در این باره نظریه‌پردازی شود و با ادبیاتِ روز به نسل بعد منتقل شود. البته این اتفاقات تا حدودی در دانشگاه‌ها می‌افتد، اما فراگیر نشده است. امیدوارم که با روی کار آمدن دولت جدید، دانشگاه‌ها گام مهمی در این زمینه بردارند و خلأها را برطرف کنند و نقش دانشگاهها برای بازتولید فرهنگ، ارزش‌ها، تفکر دفاع مقدس و فرهنگ بسیجی پررنگ شود.

انتهای پیام