بنیادی تصریح کرد: علت اینکه این کار باید از سوی نخبگان شروع شود این است که آنها واجد چند شاخصه هستند؛ ابتدا شناخت مبانی زیرا اگر ما بدون توجه به مبانی و صرفا به صورت شعاری وارد بحث وحدت شویم نه مبدا و نه منتهایی دارد و اثری نخواهد داشت؛ دوم بحث اخلاق است یعنی اگر ما به سمت تقریب میرویم ستونی که مذاهب را به هم نزدیک میکند، اخلاق و مکارم اخلاقی است؛ سوم اینکه نخبگان در مباحث علمی زبده و فعال هستند؛ در وحدت امت اسلامی چون سخن از گفت و گو هست در بین گفت و گو مسائل جدیدی ایجاد میشود که نیازمند پاسخ است پس وحدت مسئلهمحور است.
بنیادی با بیان اینکه کندی در عمل و فعالیتها در عرصه وحدت قابل پسند نیست و کار را به پیش نخواهد برد، گفت: نخبگان نسبت به تغییرات و معادلات جهانی، تحلیل دقیقتری دارند و این ویژگی هم سبب شده تا نقش آنها در این عرصه بسیار پررنگ باشد. تجربه چهار دهه بعد از انقلاب هم نشان داده است که تلاش نخبگان بهتر از راههای دیگر جواب داده است. همچنین ما باید نسبت به وحدت درون امت اسلامی نگاهی به گستره جامعه اسلامی در کشورهای مختلف داشته باشیم یعنی فهم عمیقی نسبت به وحدت در بین مسلمین در سراسر کشورهای اسلامی ایجاد کنیم و نقش رسانههای مکتوب و مجازی در این عرصه خیلی مهم است.
وی افزود: یکی از آسیبهای وحدت در بین امت اسلامی این است که بخش عمومی جامعه نسبت به وحدت فهم عمیقی ندارند و نسبت به این مقوله بی تفاوت هستند؛ باید آثار و مفهوم تقریب و از سوی دیگر آثار سوء تفریق مذاهب باید برای مردم بیان شود. یکی از وظایف فعالین وحدت این است که تلاش نخبگانی به سمت تودهها سرریز شود و از سوی نخبگان تبیین صورت بگیرد.
نایب رئیس اول مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: فهرستکردن آثار مثبت وحدت اسلامی یکی از کارهای لازم است و باعث تکاپوی مجامع اسلامی میشود و از طرف دیگر در مورد آثار سوء اختلاف هم باید آن را لیست و برای دیگران تبیین کنیم. وحدت اسلامی فقط به این نیست که فقط اختلافات فقهی و کلامی را طرح کنیم بلکه منظومهای از موضوعات وجود دارد که میتواند مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
وی اضافه کرد: دشمنان دنبال این هستند که از بازار تولید و هم بازار مصرف کشورهای اسلامی نهایت بهره را به نفع خودشان ببرند. ما باید افقهای وحدت اسلامی را شناسایی و تعریف کنیم؛ بحث تقریب مذاهب حرکتی دارای امتداد و پشتوانه آن دستورات قرآنی و عقلانی است؛ جهان عاری از ظلم و ستم و مملو از عدالت زمانی رخ میدهد که ما مجموعه ادیان توحیدی و مذاهب را به هم نزدیک کنیم و این مسئله منجر به عاقبت بخیری همه جهان است.
بنیادی با اشاره به ضرورت وحدت اسلامی، اضافه کرد: ما گاهی اوقات آیات قرآن را به صورت تام و کامل مطرح نمیکنیم در حالی که باید نگاه جامعی به آیات وحدت داشته باشیم؛ در آیه شریفه 103 آل عمران، خداوند فرموده است: وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ؛ این آیه خیلی در بین امت اسلامی مطرح است ولی متاسفانه به فهم عمیقی از آن نرسیدهایم، خداوند در آیه فرموده است که هیچ نعمتی بهتر از وحدت نیست، خداوند بین شما تالیف قلوب ایجاد و شما را با یکدگیر بردادر کرد زیرا نجات امت در سایه وحدت است. ادامه آیه هم تاکید دارد که شما بر لبه پرتگاه بدی و زشتی بودید و خدا شما را از آن نجات داد.
استاد حوزه علمیه گفت: اعتصام به معنای تحقق عملی وحدت است و واژه جمیعا هم جالب است؛ همچنین آیه «وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ» هم میزان هم معیار است یعنی وحدت فقط در سایه ایمان به خدا و پیامبر(ص) و اطاعت از دستورات ایشان است؛ در اینجا تاکید دارد که اگر اطاعت از خدا و پیامبر(ص) نکنید جامعه دچار تفرقه میشود و فشل شده و اقتدار شما فرو میریزد؛ در همین دوره معاصر بحث تکفیر آسیب جدی به بدنه امت اسلامی زد، ما آنها را جریان درون اسلامی نمیدانیم ولی متاسفانه مردم دنیا آن را به چشم همه مسلمین میبینند.
وی افزود: در انتهای آیه فرموده است که اگر میخواهید به وحدت برسید صبر کنید؛ صبر در اینجا به معنای توقف نیست بلکه صبر اندیشه توام با انگیزه است و چنین صبری مفتاح و کلید موفقیتهای بعدی است و یقینا نصرت الهی هم به دنبال دارد.
بنیادی بیان کرد: اگر اختلاف در جامعه اسلامی صورت گرفت سقوط ارزشی و اخلاقی اولین پیامد آن است؛ همچنین امور مهم به حاشیه رفته و امت اسلامی سرگرم مباحث حاشیهای خواهند شد. امروز در برقراری رابطه برخی کشورهای اسلامی با رژیم اسرائیل شاهد اظهار ضعف آنها هستیم در حالی که واقعا ضعیف هم نیستند ولی ثمره اختلاف امت اسلامی چنین حوادثی است. جامعه اسلامی اگر تفرقه داشت فاقد تاثیر در معادلات جهانی خواهد بود؛ ما وقتی با چنین دشمنان و مستکبرانی روبرو هستیم دیگر جایی نباید برای اختلاف باقی بماند.
وی با اشاره به اهمیت وحدت تصریح کرد: اهمیت وحدت امت اسلامی در خود عنوان وحدت امت اسلامی نهفته است زیرا این وحدت امر ممدوح مورد قبول عرف و عقل و شرع است؛ در سایه اختلاف امت اسلامی در برابر جنگ نرم و سخت دشمنان فشل میشوند و اختلافات مرزی و ارضی هم به دنبال خود میآورد. ما وقتی خودمان به خودمان مشغول باشیم در این صورت در میادین بینالمللی کسی حسابی برای امت اسلامی باز نمیکند، و تغییرات فرهنگی و اقتصادی شدید در کشورهای اسلامی ایجاد میشود و تنها وحدت میتواند این مشکلات را حل کند بنابراین اهمیت وحدت امری بدیهی است.
وی اضافه کرد: دشمنان به این نتیجه رسیدهاند که باید مسلمین را به جان هم بیاندازند تا بتوانند به اهدافشان دست یابند همچنین امت اسلامی را درگیر جنگ نرم کردهاند که هزینه کمتری برای آنها دارد و همه باید مراقبت کرده و هوشیار باشیم.
انتهای پیام