وی افزود: البته تعصب نداشتن به معنای آن نیست که انسان در عقاید خود سهلانگار باشد، تعصب این است که همانطور که فرد به عقیده خود احترام میگذارد، اجازه دهد دیگری هم به عقیده خود احترام بگذارد؛ خیلیها را دیدهایم دوست دارند با کسی که اهل دیانت نیست، بیشتر نزدیکتر باشند. فردی که به یکی از مذاهب اسلامی معتقد است قرابت و نزدیکی بسیار بیشتری نسبت به پیروان ادیان دارد.
مولوی اسحاق مدنی اضافه کرد: ایشان دوراندیش بود و روحیه آزادمنشی داشت، برخورد اسلامی و توام با سعه صدر میکرد؛ کتب اخوان المسلمین را خوب مطالعه و نقد میکرد و آنها هم مطالب ایشان را نقد میکردند ولی این رفتار صمیمی ایشان چیزی است که باید از آن درس بگیریم.
وی تاکید کرد: همه ما باید درباره مشترکات اسلامی و هدف اصلی که حفظ اسلام است یک صدا باشیم و هماهنگ کار کنیم زیرا اگر اصل اسلام وجود نداشته باشد، مذهبی هم وجود نخواهد داشت. در دنیایی که به قرآن و پیامبر و مقدسات مشترک ما اهانت میشود ما چه توقعی داریم که مذاهب ما هر کدام جداگانه حفظ شوند.
مولوی اسحاق مدنی تصریح کرد: مقدسات اسلامی مانند قبله، پیامبر(ص) و قرآن جزء مشترکات ما هستند و همه باید در راستای حفظ آن بکوشند؛ من در مراودات ایشان دیدم که برخوردی صمیمی و دوستانه داشت و امیدواریم که افراد به امثال ایشان تاسی کرده و راه آنان را ادامه دهند و همواره ذکر خیری هم از آنان بشود زیرا راه را هموار کردهاند. امید است روزی راه وحدت را در عمل بر همه ثابت کنیم.
همچنین مولوی احمد سلامی، نماینده خبرگان رهبری و عضو مجمع تقریب در سخنانی گفت: آیتالله خسروشاهی فردی بسیار برجسته و از رجال علم بود. اولین آشنایی بنده با ایشان از طریق مطالعه آثار ایشان در دهه 40 شمسی رخ داد و بنده در پاکستان، طلبه بودم و در کراچی و در خانه فرهنگ ایران آثار ایشان را میخواندم.
وی افزود: برای اولین بار مجله مکتب اسلام را خواندم که در قم چاپ میشد و بنده از آنجا با تالیفات و دیدگاه وی آشنا شدم و پیوسته شمارههای این مجله را مطالعه میکردم و برداشتم این بود که او فردی تقریبی، ارزشمند و دگرپذیر بود و میشد از معلومات و نوشتههای ایشان در مورد وحدت امت اسلامی و زدودن تعصبات خشک جاهلی استفاده کنیم.
مولوی سلامی بیان کرد: بنده تا زمان پیروزی انقلاب همواره به خانه فرهنگ کراچی رفت و آمد داشتم و نوشتههای او را هم مطالعه میکردم و تفکر بنده درباره ایشان، بیش از پیش واضح و روشن شد و بعد وقتی وارد ایران شدم و در مجمع جهانی تقریب ملاقاتهای متعددی با ایشان داشتم و از سخنان وی بهره بردم.
وی افزود: ایشان شخصیت علمی بدون تعصب و دگرپذیر بود و اگر چنین افرادی در جامعه ما بیشتر باشند در امر وحدت جامعه اسلامی کمک زیادی شده بود؛ ایشان از دنیا رفته ولی اندیشه ایشان در ارتباط با وحدت امت و سعه صدر وی در این زمینه، وجود دارد و همه افراد میتوانند از اندیشه و مطالب و خط مشی وی استفاده کنند.
خداوند ایشان را با انبیاء و اولیاء محشور فرماید و ایشان را دنیای آخرت به مقام والا برساند.
انتهای پیام