وی با اشاره به اینکه مواد غذایی براساس محتوای پروتئین، ویتامین و مواد معدنی در شش گروه اصلی غذایی قرار دارند، افزود: انتخاب انواع غذاها از گروههای مختلف و همچنین انتخاب مواد غذایی جایگزین در هر گروه غذایی برای برطرف کردن نیازهای تغذیهای شامل آب، املاح، ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن افراد روزهدار در سه وعده غذایی سحر، افطار و شام ضروری است.
آذرپیرا تصریح کرد: شش گروه غذایی اصلی و جایگزینهای آنها عبارتاند از گروه نان و غلات، نانها شامل سنگک، بربری، نان جو، لواش، تافتون و سایر نانهای محلی، برنج، انواع ماکارونی، رشتهها، غلات صبحانه، بلغور گندم، بلغور جو است. توصیه بر این است که حداقل نیمی از نان و غلات مصرفی روزانه از نوع سبوسدار باشد. گروه سبزیها شامل انواع کاهو، اسفناج، کرفس، سبزی خوردن و سایر سبزیهای برگی، انواع کلم، هویج، بادمجان، نخود سبز، لوبیا سبز، انواع کدو، فلفل، قارچ، خیار، گوجهفرنگی، پیاز و... .
این کارشناس تغذیه یادآور شد: گروه میوهها شامل انواع میوههای فصل از جمله مرکبات مانند پرتقال، لیموترش، گریپفروت، سیب، کیوی و... و انواع آبمیوه طبیعی و بدون شکر افزوده، کمپوت میوهها بهصورت کم شیرین یا بدون شکر افزوده و میوههای خشک (خشکبار). باید توجه کرد که مصرف مقادیر کافی گروه سبزیها و میوهها در ایام روزهداری با تأمین ویتامینها بهخصوص ویتامین C و پیشساز ویتامین A به تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری کووید ۱۹ کمک میکنند.
آذرپیرا با اشاره به گروه شیر و لبنیات، توضیح داد: این گروه شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و دوغ که علاوه بر تأمین کلسیم، فسفر و بخشی از پروتئین، ویتامینهای گروه B به خصوص ویتامین B2 و B12 را که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند، تأمین میکند. توصیه بر این است که لبنیات از نوع کمچرب (کمتر از 5/2 درصد چربی) مصرف شود.
وی اضافه کرد: گروه گوشت و تخممرغ؛ این گروه منبع تأمین پروتئین حیوانی و با کیفیت بالا هستند و شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، میگو، بلدرچین، غاز، اردک، تخممرغ و تخم سایر پرندگان هستند. گروه حبوبات و مغز دانهها؛ شامل نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه، ماش و ... و مغزها شامل گردو، بادام، فندق، پسته، بادام زمینی، بادام هندی و... است.
آذرپیرا در ادامه به ارائه توصیههایی به بیماران خاص و کلیوی در ایام ماه مبارک رمضان با وجود ویروس کرونا پرداخت و گفت: براساس نظر اجتماعی پزشکان متخصص موضوعشناسی فقهی بیماران دیابتی که سن کمتر از ۶۵ سال داشته و تحت درمان و مراقبت پزشکی هستند و همراه با رعایت رژیم غذایی خود مجبور به استفاده از داروهای متفورمین، آکاربوز، گلوتازون و گروه گلیپتینها هستند، در صورتی که قند خون ناشتای آنان کمتر از ۱۴۰ میلیگرم در دسی لیتر و همچنین هموگلوبولین A1c کمتر از ۷ دارند، در صورتی که آموزشپذیر و متعهد به پایش منظم قند خون باشند و اصول حفاظتی و پیشگیری توصیه شده ستاد بحران کرونای کشوری را به دقت رعایت کنند میتوانند روزه بگیرند.
وی درباره روزهداری برای بیماران دیابتی نوع 2 نیز گفت: روزهداری این افراد با رژیم غذایی كنترل شده مفید است و نه تنها بیماری آنان را تشدید نمیکند بلكه كاهش وزن را نیز به همراه دارد که برای مبتلایان به دیابت دارای اضافه وزن یا چاقی مؤثر است.
آذرپیرا ادامه داد: افرادی كه برای كنترل دیابت خود از قرص استفاده میکنند اگر علائم افت قند خون را در طول روز داشتند از نظر پزشکی گرفتن روزه برای این افراد جایز نیست و باید روزه خود را باطل كنند.
این کارشناس ارشد علوم تغذیه در استان تصریح کرد: بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 با نظر پزشک معالج و کارشناس تغذیه به شرط اینکه به سایر بیماریها مبتلا نباشند، به راحتی میتوانند در این ماه روزه بگیرند و از اثرات مفید آن بهره كافی ببرند. بیماران دیابتی كه روزه میگیرند باید با تنظیم داروهای مصرفی خود زیر نظر پزشک در وعدههای سحر و افطار، رژیم غذایی مخصوص خود را در افطار و سحر رعایت کنند و در مصرف غذاهای شیرین كه در ماه مبارک رمضان در وعده افطار استفاده میشود دقت کنند و مقدار و میزان توصیه شده توسط مشاورین تغذیه را رعایت کنند.
وی یادآور شد: برای كنترل بهتر قند خون توصیه میشود كه این افراد در صورت امکان قند خون قبل از سحر و بعد از افطار خود را کنترل کنند. مواردی كه در بیماران دیابتی روزهداری توصیه نمیشود و یا بهتر است روزه نگیرند هچون افرادی که قند خون آنان قبل از سحری بالاتر از 350 میلیگرم بر دسی لیتر باشد، بیمار دیابتی كه سحری نخورده باشد، اگر برای كنترل دیابت قرص مصرف میشود و لازم است در طول روز نیز برای كنترل قند خون مصرف شود، اگر انسولین تزریق میشود و در طول روز نیز باید تزریق داشته باشند، اگر عوارض دیابت نمایان شده باشد، یعنی عوارض كلیوی، چشم در چنین حالتی است بیماران دیابتی نمیتوانند روزه بگیرند.
انتهای پیام