صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۰۵۶۵۶۰
تاریخ انتشار : ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۸:۵۵
در همایش پاکستان تأکید شد؛

شرکت‌کنندگان در همایش«مولانا رومی و حضرت سلطان باهو، پیام‌آور بشردوستی، هم‌زیستی و صلح و آشتی در جهان»، تعلیمات این دو شخصیت ادبی را یکی از راه‌های رسیدن به صلح، دوستی و وحدت اسلامی در جهان عنوان کردند.

به گزارش ایکنا به نقل از رایزنی فرهنگی ایران در پاکستان، همایش «مولانا رومی و حضرت سلطان باهو، پیام‌آور بشردوستی، هم‌زیستی و صلح و آشتی در جهان» از 19 اردیبهشت‌ماه به مدت دو روز  با مشارکت دانشگاه جی سی و مؤسسه مسلم در محل دانشگاه پنجاب در لاهور برگزار شد.

در مراسم افتتاحیه این همایش محمدرضا ناظری، سرکنسول ایران؛ جعفر روناس، وابسته فرهنگی کشورمان در لاهور؛ ابراهیم تقی زاده، رئیس دانشگاه پیام نور؛ کریم نجفی، دبیر کل شبکه دانشگاه‌های مجازی جهان اسلام؛ نصیری، دبیر سابق فرهنگستان زبان و ادب فارسی؛ الهام حدادی، کارشناس بنیاد سعدی؛ نیاز احمد اختر، رئیس دانشگاه پنجاب؛ سلیم مظهر، قائم‌مقام دانشگاه پنجاب و رئیس دانشگاه سرگودا؛ اصغر زیدی، رئیس دانشگاه جی سی؛ صاحب زاده سلطان احمدعلی؛ رئیس موسسه مسلم و از نوادگان حضرت سلطان باهو و دیگر شخصیت‌های علمی و فرهنگی ایرانی و پاکستانی حضور داشتند.

شرکت‌کنندگان در این همایش، تعلیمات مولانا رومی و سلطان باهو را یکی از راه‌های رسیدن به صلح، دوستی و وحدت اسلامی عنوان کردند.

اصغر زیدی، رئیس دانشگاه جی سی طی سخنانی در این همایش گفت: ایران از قدیم از مراکز مهم تعلیمات عرفانی بوده است و تصوف بی‌تردید در عصر حاضر می‌تواند مردم و به خصوص جوانان را از تفرقه و تنافر نجات دهد و به سمت صلح و امنیت هدایت کند.

وی در سخنانش ابراز امیدواری کرد که دانشگاه جی سی در آینده بتواند با دانشگاه پنجاب پاکستان و دانشگاه پیام نور ایران تفاهم‌نامه‌های همکاری امضا کند.

محمدرضا ناظری، سرکنسول کشورمان در لاهور انتخاب مولانا رومی و سلطان باهو از میان شخصیت‌های ادبی را انتخابی عاقلانه و اقدامی بی نظیر توسط مسئولان برگزاری همایش دانست و گفت: مناسبات رسمی دو کشور از حدود 70 سال پیش آغاز شد ولی مناسبات فرهنگی دو کشور قدمت زیادی دارد.

وی افزود: اندیشمندان و شعرایی همچون مولانا رومی و سلطان باهو میراث فرهنگی جهان هستند و نقشی بی‌بدیل در توسعه بشردوستی و زندگی صلح‌آمیز دارند.

جعفر روناس، مسئول خانه فرهنگ کشورمان در لاهور در ارائه مقاله خود گفت: حالات روحی و روانیِ هر انسانی با انسان دیگر مختلف است؛ به اعتقاد مولانا اگر انسان به اشراق و روشن‌بینی برسد می‌تواند این زدوخورد را که میان احوالات مختلف روحی او صورت می‌پذیرد ببیند و از جنگ و دشمنی با دیگران فارغ گردد. با نگاهی به آثار سلطان باهو درمی‌یابیم که عرفا در شبه‌قاره نقش راهبری مردم را عهده‌دار بودند و می‌توان گفت که اسلام با چهره‌ای عرفانی در شبه‌قاره ظهور کرد. بعدها به‌تدریج، تصوف نظری در شبه‌قاره توسعه یافت.

سلطان احمدعلی از نوادگان سلطان باهو، شاعر و عارف معروف پاکستان نیز طی سخنانی گفت: تعلیمات سلطان باهو و مولانا رومی هیچ‌گاه در منطقه ناشناخته نبوده است. تأثیر آثار عرفا را می‌توان در تمامی جنبه‌های زندگی از جمله معماری، نقاشی، خوانندگی و موزیک مشاهده کرد؛ ولی در عصر حاضر که عصر دیجیتالی است، دلیل دوری ما از ارزش‌های اخلاقی، دوری از آموخته‌های بزرگان دین و عرفا است. آثار آن‌ها فقط اشعار خالی نیست بلکه منابع تربیت و پرورش ملت است.

نیاز احمد اختر، رئیس دانشگاه پنجاب، مولانا رومی و سلطان باهو را پیام‌رسانان دین اسلام خواند و گفت: بزرگانی همچون مولانا رومی و سلطان باهو همیشه سعی کردند به مردم بیاموزند که چگونه صلح و عدالت را در جامعه برقرار کنند.

کریم نجفی طی سخنانی گفت: همایش مولانا رومی و سلطان باهو سرفصل جدیدی در روابط فرهنگی میان ایران و پاکستان است. ما خوشحالیم که نسل جدید در پاکستان مطالعات مولانا رومی را گرامی می‌دارند و از تفکرات او بهره‌مند می‌شوند؛ تعلیمات مولانا رومی فراتر از جامعه اسلامی است و هدف آن برقراری صلح و آرامش در جامعه جهانی است. تأثیرپذیری از مولانا رومی را در آثار شعرای بزرگی همچون رابندرانات تاگور، علامه اقبال لاهوری و سلطان باهو می‌توان یافت.

ابراهیم تقی زاده پس از خواندن ابیاتی از سلطان باهو گفت: ندای صلح‌خواهی و آرامش در درون همه انسان‌ها وجود دارد و این امر را در آثار بزرگانی چون مولانا رومی و سلطان باهو که توسعه‌گر تعلیمات بشردوستی در جهان هستند، می‌توان یافت. همگرایی، تعامل، وحدت، انسجام و صلح‌دوستی ندای مشترک همه عرفا است، زیرا همه از فرهنگ ذات متعالی اسلام بهره می‌برند. مولانا رومی بزرگ‌ترین شاعر و عارف جهان هستی است که این ندا را سر داد و در قرن دوازدهم سلطان باهو نیز به پیروی از رومی این ندا را ادامه داد.

همچنین الهام حدادی، مقاله خود را با عنوان «اشتراک فکری سلطان باهو و مولانا در موضوع پیروی از پیر و راهبر» ارائه کرد.

در روز دوم همایش از کتاب تصحیح شده محمدرضا نصیری با عنوان «با برنامه ظهیرالدین محمد بابر شاه» رونمایی شد.

 

 

انتهای پیام