صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۰۷۴۱۷۴
تاریخ انتشار : ۰۷ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۲۹
چشمه‌سار‌های حکمت / ۴

حبیب‌الله صابری‌نسب، پیشکسوت قرآن با اشاره به اینکه نهج‌البلاغه کتاب راهگشای زندگی انسان‌ها در طول تاریخ است، گفت: از ترویج سبک زندگی اسلامی برگرفته شده از نهج‌البلاغه غافل هستیم و به این مهم توجه لازم نمی‌شود.

حبیب‌الله صابری‌نسب، پژوهشگر نهج‌البلاغه و پیشکسوت قرآن، در گفت‌و‌گو با ایکنا از استان مرکزی، با بیان اینکه از ترویج سبک زندگی اسلامی برگرفته شده از نهج‌البلاغه غافل هستیم و به این مهم توجه لازم نمی‌شود، اظهار کرد: حضرت علی(ع) در این کتاب ارزشمند 235 مورد به صورت مستقیم و غیرمستقیم به آیات الهی استشهاد کرده است که این مهم تبیین‌کننده اصل مهم شناخت از کلام وحی در متون دینی به شمار می‌آید.

وی با اشاره به اینکه نهج‌البلاغه سرشار از نکات مادی، معنوی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... است که این کتاب را نسبت به سایر کتب جز قرآن ممتاز می‌سازد، ادامه داد: حضرت علی(ع) تربیت شده نبی مکرم اسلام(ص) و عامل به تمام معنای قرآن است؛ از این رو در جای جای کتاب ارزشمند خودشان به تفسیر برخی آیات پرداخته‌اند که می‌تواند راهگشای زندگی انسان‌ها در طول تاریخ باشد.

صابری‌نسب اضافه کرد: نهج‌البلاغه همیشه بوی تازگی، طراوت و زیستن می‌دهد و اگر مردم به سهم خود از این کتاب ارزشمند بهره جویند، قطعاً راه سعادت و بهروزی را می‌پیمایند. نهج‌البلاغه پیونددهنده بین انسان‌ها است و با عملیاتی کردن آموزه‌های حکمت‌آموز آن می‌توان راه سعادت را سهل‌تر پیمود.

وی به آیه 6 سوره مبارکه انفطار که می‌فرماید: «يَا أَيُّهَا الْإِنْسَانُ مَا غَرَّكَ بِرَبِّكَ الْكَرِيمِ، اى انسان چه چيز تو را درباره پروردگار بزرگوارت مغرور ساخته» استناد کرد و افزود: مولا علی(ع) برای نجات انسان از غرور و تکبر و گرفتار شدن در گرداب هلاکت هشدارهایی را به ما انسان‌ها بیان فرمودند که در همه حال باید مورد توجه قرار گرفته و از آن غفلت نکنیم.

این پژوهشگر به تشریح خطرها و هشدارهای نهج‌البلاغه در خصوص تکبر پرداخت و اضافه کرد: ایشان در فرازی از خطبه 223 در مورد ظلم به خویشتن می‌فرمایند: «فَتَدَاوَ مِنْ دَاءِ الْفَتْرَةِ فِي قَلْبِكَ بِعَزِيمَةٍ وَ مِنْ كَرَى الْغَفْلَةِ فِي نَاظِرِكَ بِيَقَظَةٍ، پس به نيروى عزم و تصميم دردى را كه بر دل تو سستى آورده، درمان كن و و به بيدارى و هوشيارى خواب غفلت از ديدگان بزدای».

وی در ادامه بیان کرد: غرور و تکبر در زندگی نسبت به خود و دیگران شایسته نیست، انسان در همه حال باید مطیع اوامر الهی باشد و هیچ‌گاه از این مسیر منحرف نشود، امروز دشمن با استفاده از ابزار تبلیغاتی سعی کرده جوانان و نوجوانان را به ورطه غرور و در نهایت پوچی برساند، در صورتیکه انسان در گام اول باید نسبت به خود رحم کند تا بتواند نسبت به دیگر انسان‌ها رئوف و رحم‌کننده باشد. در واقع راه نجات انسان برای داشتن زندگی سالم و الهی اطاعت محض از خداوند و انس داشتن با معبود است که این مهم در کلام حضرت امیر(ع): «وَ كُنْ لِلَّهِ مُطِيعاً وَ بِذِكْرِهِ آنِساً، خدا را اطاعت كن و به ياد او انس بگیر» ذکر شده است.

صابری‌نسب جوانان را به پرهیز از غرورزدگی توصیه کرد و افزود: غرور یکی از شاخصه‌های رفتاری است که هم در قرآن، نهج‌البلاغه و هم روایات ائمه معصومین(ع) مورد مذمت و نکوهش قرار گرفته است و نوجوانان و جوانان ما باید از این صفت رذیله دوری کنند. شناخت آثار غرور می‌تواند زمینه دوری از این مهم را فراهم سازد و از آن جمله می‌توان به عدم رعایت ادب، ترک محبت با دوستان و بستگان، راه رفتن با غرور، نگاه‌های غیرمتعارف اشاره کرد. البته غرور می‌تواند صفت مخفی نیز باشد که در قالب پرهیز از معاشرت با دیگران به بهانه غیبت و ترک درس استاد به بهانه دانستن مطالب تعریف شود.

انتهای پیام