صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۱۱۶۷۵۶
تاریخ انتشار : ۰۳ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۳:۰۱

کتاب «جریان‌های فکری در دوره سلجوقی مناسبات با قدرت سیاسی» اثر داود قاسم‌پور از مجموعه آثار گروه تاریخ پژوهشکده علوم اسلامی پژوهشگاه توسط انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.

به گزارش ایکنا، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، کتاب «جریان‌های فکری در دوره سلجوقی مناسبات با قدرت سیاسی» اثر داود قاسم‌پور از مجموعه آثار گروه تاریخ پژوهشکده علوم اسلامی پژوهشگاه توسط انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.

چکیده

دوره سلجوقی از نظر فکری از جایگاه خاصی در تاریخ ایران برخوردار است. در این پژوهش به جریان تفکر ذیل چهار جریان فقه و شریعت‌، تصوف، علوم عقلی و فلسفی و اندیشه سیاسی و اندرزنامه‌نویسی پرداخته شد.

جریان فکری فقه و شریعت‌ در دوره سلجوقی جایگاه خود را در مقام جریانی مسلط تثبیت کرد. تصوف شریعت‌محور نیز در این دوره موفق به نظریه‌پردازی در مبانی فکری خود شد، ولی در دوره سوم سلجوقی تصوف سکری که به حاشیه رانده‌ شده بود، مجال رشد یافت.

جریان فکری عقل‌محور و فلسفی نیز در این دوره به‌واسطه بازبینی انتقادی در میراث فکری مکتب فکری ابن‌سینا، با شریعت امتزاج یافت و بخش دیگری از آن نیز ذیل تصوف قرار گرفت و در قامت حکمت اشراقی ظاهر شد. اندیشه سیاسی و اندرزنامه‌نویسی نیز در این دوره به بالندگی رسید و حاملان چنین سنت فکری به نظریه‌پردازی درباره نظام پادشاهی و دامنه اختیارات آن پرداختند و در کنار آن، اندرزهایی برای حکمرانی بهتر به حاکمان سیاسی دادند.

انتهای پیام