صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۱۲۳۴۱۸
تاریخ انتشار : ۰۲ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۹:۴۷

سیزدهمین همایش بین‌المللی «پژوهش‌های قرآنی» با موضوع «روش‌شناسی استخراج علوم انسانی قرآن ‌نیان» با حضور اندیشمندانی از داخل و خارج کشور در دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم آغاز به کار کرد.

به گزارش ایکنا از قم، سیزدهمین همایش بین‌المللی «پژوهش‌های قرآنی» با موضوع «روش‌شناسی استخراج علوم انسانی قرآن‌بنیان» به همت دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم و سازمان اوقاف و امور خیریه و با حضور اندیشمندانی از داخل و خارج کشور در دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، صبح امروز، دوم اسفندماه آغاز به کار کرد.

این همایش در چهار محور کلی «ماهیت، مبانی و شاخصه‌ها»، «قلمرو و گونه‌ها»، «پیامدها، آسیب‌ها و چالش‌ها» و «راهکارها» برگزار شد و پژوهشگران آثار خویش را به دبیرخانه این همایش ارسال کردند.

نیازمند اجتهاد در پژوهش‌های قرآنی هستیم

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمد نقیب، رئس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم و رئیس سیزدهمین همایش بین‌المللی پژوهش‌های قرآنی در ابتدای این مراسم با بیان اینکه تا قبل از شیوع بیماری کرونا این همایش به‌صورت سالانه در دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم برگزار می‌شد که سال 98 قبل از شیوع کرونا تصمیم بر این شد همایش مذکور از حالت عمومی و ترویجی خارج شده و به یک همایش علمی و نظریه‌پردازی تبدیل شود، اظهار کرد: در کنار بخش قرائت و تلاوت مسابقات قرآن کریم، بخش معارفی هم برگزار شد که متولی آن نیز اداره اوقاف و امور خیریه قم بود که این همان بخش ترویجی و عمومی همایش بود تا به‌دنبال کثرت مقالات و جمعیت نباشیم و با همان جمع علمی اندک با حضور صاحبان مقالات و اندیشه برگزار کنیم.

وی با اشاره به اینکه موضوع «روش‌شناسی استخراج علوم انسانی قرآن‌بنیان» از سوی صاحبان قلم و فکر مورد استقبال قرار گرفت، ادامه داد: تصمیم داریم این موضوع را در دانشگاه ادامه دهیم و در آبان‌ماه سال آینده کنگره بین‌المللی علوم اسلامی انسانی برگزار کنیم. با توجه به اینکه کمیته قرآن و علوم انسانی به دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم واگذار شده است، این موضوع در کنگره نیز ادامه خواهد یافت.

رئیس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم افزود: مقام معظم رهبری از سال 1379 مسئله توجه به علوم انسانی قرآن‌بنیان را مطرح کردند و در سال 94 فرمودند: «ما در زمینه علوم انسانی عقب هستیم، علوم انسانی بسیار مهم است تحول در علوم انسانی که به دلایلی بسیار لازم و ضروری است نیاز به جوشش درونی دارد» و یا در سال 89 نیز فرمودند: «علوم انسانی ما برخواسته از تفکرات پوزیتیویسم قرن 15 و 16 است» مبانی ما با آن‌ها متفاوت است و باید تلاش کنیم خودمان مبانی را استخراج کنیم. همچنین در سال 90 فرمودند: «آنچه در باب علوم انسانی گفتیم و تکرار می‌کنم این است که باید در علوم انسانی اجتهاد کنیم در باب علوم انسانی کار عمیق انجام بگیرد و صاحبان فکر و اندیشه در این زمینه کاری کنند و در علوم انسانی مقلد نباشیم و حرف ما در زمینه علوم انسانی این است.»

نقیب بیان کرد: در علوم انسانی باید به‌دنبال قواعد و همان روش اجتهاد باشیم و شاید روش اجتهاد همان چیزی باشد که خود اهل بیت(ع) فرمودند که ما باید قرآن را به حرف بیاوریم «ذلك القرآن فاستنطقوه ولن ينطق لكم» و این همان انس با قرآن است که سر سفره خدا باید از آن بهره ببریم. اهل بیت(ع) فرمودند: «عَلَيْنَا إِلْقَاءُ اَلْأُصُولِ وَ عَلَيْكُمُ اَلتَّفْرِيع»؛ نظام اقتصاد قرآن به این معنا نیست که قرآن روش‌های کنترل تورم را گفته باشد بلکه محکمات ام‌الکتاب را گفته است و سپس بیان کرده که از این محدوده خارج نشو و عقل خودت را به‌کار بگیر و این همان اجتهاد است.

ارسال 150 مقاله به دبیرخانه همایش بین‌المللی پژوهش‌های قرآنی

حجت‌الاسلام والمسلمین سید کریم خوب‌بین خوش نظر، دبیر علمی همایش و معاون پژوهشی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم در ادامه اظهار کرد:  این همایش در واقع بخش پژوهشی مسابقات بین‌الکللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران است عنوان این همایش عنوان قابل توجهی است و کار و اندیشیدن را سخت می‌کند و 150 مقاله دریافت کردیم که از بین این مقالات 50 مقاله ارزیابی شده و داوری انجام شد و از این تعداد 8 مقاله شایسته تقدیر شناخته شد.

وی ادامه داد: گفت: این همایش در چهار محور کلی «ماهیت، مبانی و شاخصه‌ها»، «قلمرو و گونه‌ها»، «پیامدها، آسیب‌ها و چالش‌ها» و «راهکارها» برگزار شد.

یادآور می‌شود، در این همایش در نوبت صبح و عصر مقالاتی توسط اندیشمندان ارائه می‌شود.

انتهای پیام