خدمت و محصول فناورانه، سهم بالایی در بهبود سبک زندگی دارد. زندگی انسانهای امروزی آمیخته با مصرف محصولات و خدماتی است که با نگاه فناورانه طراحی شدهاند، اما احساس میشود با حضور نداشتن مؤثر مؤسسات قرآنی در این عرصه و فقدان ایدههای خلاقانه با توجه به ارتباطی که با قشر مذهبی دارند و به خوبی میتوانند نیازسنجی کنند، در حال از دست دادن بازارشان هستند.
در این گزارش که تجمیعی از سخنان عدهای از فعالان قرآنی در زمینه فناوری است، به جمعبندی این سوژه میپردازیم و امیدواریم این مطلب بتواند بخشی از دغدغه مدیران مؤسساتی را که اراده گام برداشتن در این مسیر را دارند رفع کند.
مؤسسه قرآنی چگونه میتواند وارد پارک علم و فناوری شود؟
مؤسسات در طول دو سه سال فرصت دارند که کسب و کار نوشتهشده را اجرا کنند تا سود کسب کنند و مؤسسات قرآنی در اغلب موارد نمیتوانند اینگونه باشند. اگر آنها بتوانند ایده نویی را تهیه کنند، بعد از اینکه کسب و کارشان رونق گرفت وارد پارک علم و فناوری میشوند که مزایای خودش را دارد. در حال حاضر حمایت از قرآنیان زیاد نیست و عمدهترین حمایت پارک علم و فناوری، معافیت مالیاتی است اما برند دانشبنیانی، خلاق و واحد فناوری کلاس خاصی را دارد.
در ایران هنوز یک Vs یعنی صندوقهای سرمایهگذاری ریسکپذیر ندیدیم. حمایت از شرکتها نهایتاً وام چهار درصد بوده است، در حالی که در آمریکا جلسه برگزار میکنند و سرمایهگذارها جمع میشوند و روی یک ایده مثلاً سیصدمیلیون دلاری سرمایهگذاری میکنند. سیصدمیلیون دلاری که اگر طرح با شکست مواجه شد از بین میرود، اما در ایران وام چهار درصد میدهند، این خوب است اما نه برای سرمایهگذاری، چون ۵ یا ۶ سال طول میکشد که خودش را جا بیندازد و تا آن موقع به درآمدی نرسیده است که بخواهد سرمایه را پس بدهد. شرکتهای پیکسار و والتدیزنی درآمدهای بسیار کلانی به دست میآورند. حال رقیب من که در حوزه قرآن کار میکنم شهر بازی، بازیهای کامپوتری، صدا و سیما، تلویزیون و ... است، چون باید بگویم شما به جای اینکه دو ساعت وقتت را در حوزه جذاب بازیهای رایانهای بگذاری وقتت را در حوزه قرآن بگذار. نمیگویم اینها با هم جمع نمیشود. همه اینها با هم قابل جمعند، ولی زمانبر است و این زمان را باید در برنامهریزیهای مدیریتی کلان کشور در نظر گرفت.
علت امتناع مؤسسات قرآنی از معرفی به عنوان واحدهای فناور
اما علت دوم که شاید به تنهایی به حوزه قرآن برنگردد و در نظام پژوهشی ما این مشکل را در سطح کشور داریم، در دانشگاهها هم با این مشکل مواجه هستیم، کمبود پژوهشهای قرآنی فناورمحور است؛ به این معنا که پژوهشی انجام شود که خروجی آن معرفی یک ایده فناورانه باشد، به نظرم این مانع اصلی است.
به یک عامل سوم نیز داریم، حتی در قم مؤسساتی را داریم که میتوانند خود را در قالب یک واحد و شرکت فناور معرفی کنند ولی امتناع میکنند، فکر میکنم ترسی از این وجود دارد که نکند ما خودمان را در قالب شرکت فناور معرفی کنیم و نتوانیم ادامه حیات بدهیم و با شکست روبهرو شویم. بنابر این تا زمانی که آن مؤسسه به صورت غیر شرکتی و غیر انتفاعی فعالیت میکند، ممکن است روی کمکهای مردمی و دولتی حساب باز کند و منابعی را جمعآوری کند، اما کسی به یک شرکت فناور کمک بلاعوض پرداخت نمیکند، ممکن است از وام و تسهیلات استفاده کند. او باید بتواند با فروش محصول خود و ارائه خدمات تخصصی به حیات سازمانی خود ادامه دهد. اینجا یک مقداری ریسک وجود دارد و بعضیها ممکن است به خاطر این ریسک به این حوزه ورود پیدا نکنند، دلایلی هست که میتواند برای این موضوع مطرح شود در عین حال این موضوع قابل مطالعه نیز هست.
به صورت مطلق همه پارکها از هر ایده و طرح و محصول فناورانه استقبال میکنند که بخشی از اینها فناوریهایی است مربوط به حوزههای علوم انسانی، اسلامی، قرآنی و صنایع خلاق و آنچه که به عنوان فناوریهای نرم از آن یاد میکنیم. در حال حاضر ارتباطات مختلفی با حوزههای علمیه، دانشگاهها و مؤسساتی که در خارج از مجموعه در حال فعالیت هستند داریم، همکاران بنده و در بعضی از مواقع هم خودم حضور دارم و سعی میکنیم محیط را در راستای خلق ایدههای فناورانه، طرحهای فناورانه و محصولات فناورانه تحریک کنیم، پس نکته اول در واقع تحریک معرفی ایده، طرح و محصول برای حوزه علوم و معارف قرآنی است و روتین انجام میدهیم.
پارکهای علم و فناوری در سطح کشور و نه فقط استان قم، خدمات متعددی را به صاحبان ایده، طرح و محصول فناورانه ارائه میکنیم که شاید دهها خدمت باشد ولی اگر بخواهیم در چند بسته اینها را طبقهبندی کنیم، در زمینه استقرار و خدمات زیرساختی به اینها خدمات خوبی داده میشود به خصوص شرکتهای کوچک که تأمین مکان و زیرساختهای اداری و ارتباطی برایشان خیلی مهم هست، ما این خدمات را برایشان ارائه میکنیم، خدمات آموزشی مختلفی را برای توانمندسازی تیم این شرکتها مبتنی بر نیازسنجیهای عمومی و نیازسنجیهای خاصی که انجام میدهیم، ارائه میکنیم.
در توسعه فناوریهایشان خدمات خیلی خوبی به آنها ارائه میکنیم تا بتوانند محصولشان را خوب توسعه دهند و معرفی کنند، در تجاریسازی فناوریهایشان کمک میکنیم تا بتوانند محصول را در بازارهای داخلی و بینالمللی عرضه کنند، حضور در نمایشگاهها را پشتیبانی و خودمان زمینه حضور آنها را فراهم میکنیم، نمایشگاه خارج از کشور را حمایت میکنیم، با کریدور صادرات ارتباط داریم و از مؤسسات فنی ـ تخصصی برای اینکه صادرات آنها را تسهیل کنیم، کمک میگیریم.
خدمات فنی ـ تخصصی در سطح شرکتهای تخصصی داریم، هماکنون چندین شرکت تخصصی در پارک ما مستقر هستند و خودشان واحد فناور برای ما تلقی نمیشوند بلکه شرکتهایی هستند که به تأمین نیازهای تخصصی بقیه شرکتهایی که در حوزههای مختلف علم و فناوری از جمله در علوم قرآنی فعالیت میکنند.
در هر صورت خدمات خوبی را پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد به صاحبان ایدههای نوآورانه و خلاقانه و از جمله آنهایی که در زمینه قرآن و علوم قرآنی کار میکنند، ارائه میکنند، نمیخواهیم بگویم که این خدمات همه نیازهای آنها را تأمین میکند و در سطح خیلی عالی و بدون اشکال ارائه میشود، اصلاً اینگونه نیست ولی معتقدیم که حقیقتاً علاقه شخصی کارکنان و مدیران پارکهای علم و فناوری این است که بهترین خدمت ممکن را ارائه کنند ولی محدودیتهایی داریم و دستمان از جهت منابع، امکانات و تجهیزات باز نیست.
فعالان قرآنی کمتر با فناوریهای نو آشنا هستند
ممکن است علتهای دیگر هم باشد شاید به طور مثال فعالان قرآنی کمتر با فناوریهای نو آشنا باشند، البته امروز تا حدی این موضوع در حال جبران است و آحاد جامعه تقریباً همه با فناوریهای نو آشنا هستند ولی با این موضوع که بتوانیم در ترویج فرهنگ از فناوریهای نو بهرهبرداری کنیم، ممکن است آشناییمان کمتر باشد، مجموعه این عوامل باعث شده که مؤسسات قرآنی در این حوزه کمتر ورود کنند و با توجه به ظرفیت و فرصتی که وجود دارد به نظرم ضرورت دارد که این فرصت را دریابیم و بیشتر وارد این فضا شویم.
محصولات مذهبی نیازمند رقابت و ارائه مطلوب است
باید در کسب و کارهای فرهنگی نگاه اقتصادپایه تقویت شود و تمام گروهها بدانند که باید از سوی مخاطب انتخاب شوند نه اینکه از سوی سازمانها خریداری شوند و در نهایت محصولشان مصرف نشود. اگر این اتفاق نیفتد، امکان ارزیابی محصول را نخواهیم داشت، مثل هزاران محصولی که با بودجههای حکومتی چاپ و توزیع شدهاند. حتماً باید وارد بازار شویم، شکست بخوریم و موفق شویم. مجبوریم این مسیر را طی کنیم تا با فرهنگ و ذائقه مردم سرزمینمان آشنا شویم. بعد از اینکه مردم ما را انتخاب کردند آرام محصولات را جایگزین میکنیم. در اکثر مواقع نگاه ما در مورد سلیقه مخاطب درست نیست و خرید نهادها از استارتاپها باعث به هم خوردن چرخه رقابت در بازار میشود.
در هر شهر؛ یک مسجد محور فعالیت استارتاپی
مسلمیفر اظهار کرد: تعداد استارتاپها زیاد هستند، ولی حوزویها فقط دو مورد یکی در دفتر تبلیغات و دیگری در معاونت تبلیغ هستند، یکی از ظرفیتهایی که میتواند به کمک این قضیه بیاید استفاده از ظرفیت مساجد است، در هر شهری یک مسجد محوری میتواند ویژه این کار قرار گیرد و به عبارتی در هر شهر یک مسجد محوری استارتاپی داشته باشیم، به این نحو دایره کار گستردهتر شده و تعداد نیز افزایش پیدا میکند، استعدادهایی که در مناطق محروم هستند نیز شناسایی میشوند، از طرف دیگر بحث حمایت نیز هست که باید صورت گیرد.
نقدهایی به سند ملی توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم
سند ملی توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم، که از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تألیف و تصویب شده، مبنای فعالیت مؤسسات قرآنی در پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد، خانههای خلاق و مراکزی از این دست است. تاکنون مؤسسات قرآنی در پارکهای علم و فناوری ورود اندکی داشتهاند و شاید یکی از دلایل این امر را بتوان بیاطلاعی مدیران مؤسسات از اسناد بالادستی در این زمینه دانست، اسنادی که غالباً مسکوت میمانند و حتی هنگام انتشار نیز در سایه سکوت منتشر میشوند.
سند ملی توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم نهم تیر ۱۴۰۰ بعد از وقفهای سه ساله از زمان تصویب منتشر شد، سندی که مؤسسات قرآنی به عنوان نهادهای فرهنگی برای انجام برنامهریزیهای خود و حمایتهایی که از آنها میشود باید از آن مطلع میشدند، اما اینگونه نشد و سند سه سال از هفت سال فرصت اجرای خود را از دست داد و مشخص نیست فاصله طولانی بین تصویب و انتشار آن از کجا نشئت میگیرد.
همراهی «مهرورزان» با ناشنوایان برای درک بهتری از دین
پیشنهاد برگزاری رویدادهای استارتاپی قرآنی برای خلق ارزش
برگزاری رویدادهای کوتاهمدت ایدهآفرینی برای فعالان قرآنی یکی از اولویتهای آموزشی این حوزه است؛ در این حالت زمینه پرورش فعالانی که بر خلق ارزش و ایدهآفرینی کار کنند فراهم میآید. امکان آن نیز وجود دارد و دوستانی در قم و تهران هستند که میتوانند صفر تا صد این کار را انجام دهند و بعد از دل آنها، ۱۰ یا ۵ درصد فعالانی رشد کنند میتوانند خلق ارزش کرده و روی ایدهها کار کنند.
نگرانی از قداستشکنی؛ مانع ورود مؤسسات به واحدهای فناور و دانشبنیان
رایگان بودن خدمات، چالش جدیدی ایجاد میکند، در این صورت میزان تعهد افراد به شرکت در دوره تا پایان و حصول نتیجه پایین میآید، بر خلاف آنجایی که هزینه پرداخت کرده و خود را موظف به شرکت میداند، این میتواند چالش خیلی مهمی باشد، از طرف دیگر مجموعه مربیان، مدیران اجرایی و عوامل دستاندرکار هزینههای زندگی شخصی دارند و اگر قرار باشد همه چیز رایگان باشد اینها به مشکل برمیخورند.
چالش فروش محصولات دانشبنیان مذهبی در فضای بینالملل
معمولاً محصولات شاخص فرهنگی که مخاطب به آن نیاز داشته باشد و بخواهد برای آن هزینه کند چندان از طرف استارتاپهای مذهبی تولید نمیشود. شاید دلیل مهم آن ارائه محتوا در قالبهای موجود است، مثلاً محتوا را روی یک لیوان یا ماگ ارائه میدهند و هیچ کاری برای محتوای خام و نوع محصول انجام نمیدهند و ترجمه یک آیه را خیلی ساده ارائه میکنند و حتی به محتوا شاکله جدیدی نمیدهند و سبکهای قدیمی را دنبال میکنند. دستبندی که تولید کردیم متن روی آن ترکیبی از حدود پنج شش آیه کتاب مقدس و قرآن است. عبارت روی آن در مورد توکل است. رنگ چرم آن نیز مخاطب را جذب کرده است.
ارتباط میان مجموعههای تولیدکننده دانش با حوزههای علمیه ضروری است
در فضای مذهبی آشنایی با واحدهای فناور و دانشبنیان فرهنگی وجود ندارد، معمولاً فضای افراد مذهبی دور از تولید به خصوص تولیدات دانشی است.
بوروکراسی بال پرواز فعالان فرهنگی را بسته است
لزوم اجرای محتواهای قرآنی در اردوهای دانشآموزی
نحوه حمایت از ایدههای نوآور قرآنیان در کارگروه معارف صندوق حمایت از پژوهشگران
طرحهای پژوهشی طی جلسهای مورد ارزیابی اولیه قرار میگیرد تا مشخص شود پروژه در چارچوب سیاستهای کارگروه هست یا خیر. بعد از غربالگری اولیه، طرحها وارد روند داوری خواهند شد. در روند داوری صندوق، پروژهها را در اختیار اعضای هیئت علمی همکار همین دوستان قرار میدهیم و آنها طرحها را از طریق همین سیستم مورد بررسی قرار میدهند و حتی اگر رفت و برگشتی هم داشته باشند، با همدیگر این کار را انجام میدهند تا اینکه به نتیجهای مثبت یا منفی برسند. اگر طرحی تصویب شود و مثبت باشد، به جلسه کارگروه میآید و در آنجا در موردش تصمیم نهایی گرفته میشود که پروژه با چه مبلغی و چه بروندادهایی حمایت شود.
خلأ جدی حمایتی از مؤسسات قرآنی پیشرو در عرصه فناوری فرهنگی
وقتی معافیت مالیاتی مؤسسات و دانشبنیانی به کار نمیآید
حاکمیت در نگاه ترویجی، توزیعی و تبلیغی باید پشتیبان مؤسسات باشد. البته در حوزه تولید محتوا و انتشار آثار قرآنی باید حاکمیت هزینه و حمایت مالی و معنوی کند. چرا نمایشگاه بینالمللی برگزار میشود و مؤسسات فناور قرآنی اصلاً حضور ندارند؟ چرا نمایشگاه تخصصی با این موضوع برگزار نمیشود؟ چرا جشنواره فناوری قرآنی همچنان در مالزی برگزار میشود، ولی هیچ وقت در ایران این اتفاق نمیافتد؟ اینها نشان میدهد که نگاه حاکمیت هنوز به این مسئله معطوف نشده و در اجرا هم دوستان پای کار نمیآیند. اگر این نگاه به وجود بیاید، قطعاً مؤسسات علاقهمند میشوند که به این حوزه ورود کنند، زیرا در حوزه صنایع فرهنگی و خلاق قرآنی ایدههای نوین و جذابی دارند. اگر نگاه حاکمیت حمایت از این مجموعهها و مؤسسات باشد، قطعاً مجموعههای فرهنگی و قرآنی میتوانند نگاه نوآورانهای داشته باشند.
هر مجموعه تولیدی در این کشور محکوم به شکست و فناست، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. مثل مجموعههای دیگر در حال نمونهسازی و تولید هستیم و علیرغم مشکلات مالی و هزینه بسیار سنگینی که نرخ دلار تحمیل میکند و دفاتری که در عمان و کانادا داریم و اینکه از انتشار محصول در خارج از کشور جلوگیری میشود، ما روی پای خودمان ایستادهایم. به علاوه، مدل حمایت از مؤسسات و مجموعههای قرآنی در قالب همان وامی است که به یک ساختمانساز یا مجموعه اقتصادی داده میشود.
ضعف در ابلاغ اسناد بالادستی در فناوریهای دانشبنیان فرهنگی
ما در ابلاغ ضعیف هستیم و بعضی از اسناد ابلاغ نمیشوند که اجرا شوند. برخی از آنها هم که ابلاغ میشوند اینقدر با فضای میدان و اجرا متفاوت هستند که ممکن است حتی نتوانند کاری از پیش ببرند و مجریان نتوانند با آنها کاری انجام دهند. از طرف دیگر ما برای اجرای برخی از مصوبات و اسناد یک ساختار انسانی و ساختار فکری تربیت شدهای نداریم، یعنی تلاش میکنیم سند یک سری چیزهایی را تهیه و تنظیم کنیم. عملاً مجریان در درک یا فهم افراد نیستند. در تربیت یا آموزش مجریانی که بتوانند اینها را اجرا و پایش کنند و گزارش و نتیجه بدهند و اتفاقات بعدی، متأسفانه ضعیف هستیم.
مؤسسات قرآنی ورود به فضای علم و فناوری را تجربه کنند
مؤسسات باید یک پایه دانشی پیدا کنند و نمیتوانند بدون حساب وارد یک کسب و کار جدیدی شوند. این فضا فضای کسب و کاری 100 درصدی است و کار فرهنگی انجام میشود و ممکن است از همان کار در قالب فرهنگی نام برده شود، ولی یک کسب و کار است. اینکه ما مؤسسهای را تأسیس کنیم و چند قرآنآموز را آموزش دهیم، خیلی کسب و کار محسوب نمیشود. آنجا شما یک فضای جدیدی دارید و با متخصصان جدیدی روبهرو میشوید، با نیروی انسانی چالشی برخورد میکنید، باید حسابداری و حسابرسی دقیق باشد، بسیاری از مسائلی که مؤسسات در موردشان نظری ندارند، آنجا از آن ابتدا باید روی آنها تمرکز و دانش خود را بهروز کنند و اگر میخواهند استقرار پیدا کنند، وارد این حیطه شوند.
انتهای پیام