وی توصیه کرد: همین الان از طرف هر کس که در این لحظه در عالم مشغول گناه است، استغفار کنید و بگویید: «استغفر الله ربی و اتوب الیه»، بعد برای کسانی که خدا را قبول ندارند، بعد برای کسانی که در حق آنها ظلم کردید و الان یادتان رفته یا نمیدانید چه جور جبران کنید، بعد برای کسانی که حقی به گردنتان دارند و نمیدانید جبران کنید، بعد برای اهل همین مجلس و برای یکدیگر استغفار کنید، بعد برای کسانی که ما باعث دینزدگی آنها شدیم، و همین موارد دیگر را نام ببرید و از طرف آنها استغفار کنید. در پایان هم بگویید خدایا من را هم ببخش، هیچچیز هم ندارم و دستخالی هستم، پس مفتکی من را هم ببخش. با خدا هر چه از در صدق بیایید زودتر جواب میگیرید و اصلاً عمل خود را به رخ خدا نکشید و صادقانه و دست خالی سمت خدا بیایید تا جواب بگیرید.
موسویمطلق مناجات تائبین را سکوی تمام منازل سیر و سلوکی دانست و اظهار کرد: مناجات تائبین مناجات غلطکردن است؛ از این نظر این مناجات سکوی تمام منازل سیر الی الله است که اول انسان توبه کند و سپس به دامن خدا برگردد. این مناجات هم بهنوعی گناهشناسی است که اگر اهل گناه باشید بدانید که حقیقت گناه لباس ذلت و مسکنت است و با گناه از خدا دورتان میکنند.
وی ادامه داد: توبه هم به معنای کوچه بنبست است که دیگر نمیتوانید بروید و باید برگردید و گذشته را اصلاح کنید، پس از همینالان عالمی و آدمی از نو بسازید.
این استاد حوزه گناه را جنایت عظیم دانست و اظهار کرد: در ادامه این مناجات میخوانیم: «وَأَماتَ قَلْبِی عَظِیمُ جِنایَتِی؛ بزرگی جنایتم دلم را میرانده» در اینجا اعتراف میکنیم که بهخاطر جنایتی عظیم، قلب من مرده است و این جنایت عظیم همین گناهان است. تا یک اتفاق جسمی برای ما میافتد سریع به دکتر مراجعه میکنیم، اما قلب اصلی و وجود حقیقی مرده است و اصلاً توجهی ندارید و خیال میکنید زنده هستید و با توهم زندگی میکنید.
موسویمطلق گفت: اهل معنا میگویند چیزی بهعنوان گناه صغیره و کبیره وجود ندارد، بلکه باید ببینید چه کسی را نافرمانی کردید و حریمش را شکستید، اینجاست که گناه در نزد آنها جنایتی عظیم است که در این فراز از مناجات هم گناه بهعنوان جنایت عظیم عنوان شده است. گناه جنایت و خیانت است و کلاً مخالف پروردگار جنایت است، خدا ابلیس را بهخاطر دشمنی با ما از درگاهش راند و بیرون کرد و ما رفتیم و از دشمنمان اطاعت میکنیم، حالا آیا این خیانت و جنایت نیست؟ با دشمن خدا و دشمن قسمخورده خودمان رفیق شدن، بالاترین جنایت است.
وی با طرح این سؤال که از کجا بدانیم قلب ما زنده است یا مرده، افزود: این سؤال مطرح میشود که آیا حرف حق در ما اثر میگذارد و قلب واقعی ما زنده است؟ قلب برخی مرده است؛ ولی قلب برخی مریض است؛ یکی از عوامل بیماری قلب، توجیهکردن کارهاست؛ کسانی که قلب آنها مریض است و هنوز نمرده، کارها را توجیه میکنند، اما اگر برخی اصلاً حرف حق در آنها اثر نمیگذارد، قلب آنها مرده است و نیاز به احیای قلب دارند.
این استاد حوزه بیان کرد: علامت دیگر زنده و مرده بودن قلب در توسل و ذکر مصیبت اهل بیت(ع) است که اگر در قلبتان با شنیدن ذکر مصیبت حالت انکسار ایجاد شد این نشانه زنده بودن قلب است. احیای قلوب کار هر کسی نیست و باید کسی که خودش حی و احیاکننده است قلب را احیا کرد، پس باید در خانه خدا بروید و از هر چه غیر خدا در دل دارید توبه کنید به حدی که با توبه و استغفار احساس سبکی پیدا کنید و همچنین با موعظه قلب را زنده کنید.
محسن سلطاناحمدی
انتهای پیام