صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۲۳۰۳۱۹
تاریخ انتشار : ۱۵ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۸

دیده‌بان مبارزه با افراط‌گرایی الازهر نسبت به رشد میزان دشمنی و خصومت با مسلمانان در کشور نیوزیلند هشدار داد.

به گزارش ایکنا به نقل از وبگاه اتحاد العالم الاسلامی، دیده‌بان مبارزه با افراط‌گرایی الازهر اعلام کرد: پژوهشی که توسط دانشگاه ماسی در نیوزیلند انجام شده است، نشان می‌دهد که باید به موضوع وجود تبعیض، نژادپرستی و خصومت و دشمنی نسبت به مسلمانان در این کشور توجه ویژه‌ای صورت گیرد. 

در همین رابطه دیده‌بان الازهر نسبت به احتمال یک حمله جدید علیه مسلمانان و با انگیزه احساس نفرت و خصومت هشدار داد.

این نهاد اسلامی خاطرنشان کرد: اگرچه اسلام در دهه 1920 از طریق گروه‌هایی از مسلمانان هندی الاصل وارد نیوزیلند شد و مهاجرت‌هایی هم از کشورهایی مثل پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی و سنگاپور به این کشور صورت گرفت، اما پس از کشتار کرایست چرچ در مارس 2019، که جان 51 مسلمان را گرفت، یک جنبش ملی‌گرای افراطی مخالف مهاجرت در این کشور ظهور کرده است.

براساس تحقیقی که توسط گروهی از محققان از دانشگاه ماسی در سال 2023 انجام شد، بیش از 85 درصد از مسلمانان ساکن نیوزلند معتقدند پدیده خصومت و تبعیض علیه آن‌ها، که با عبارت اسلام‌هراسی شناخته می‌شود، در این کشور رواج دارد و بیش از نیمی از آن‌ها تبعیض قومی ـ نژادی را تجربه می‌کنند.

این مطالعه نشان داد که بیش از 50 درصد از شرکت‌کنندگان در نظرسنجی معتقدند که جامعه نیوزلند آن‌ها را باهوش نمی‌داند، از آن‌ها می‌ترسد و طوری رفتار می‌کند که گویی بهتر از آن‌ها هستند.

همچنین 58 درصد از شرکت‌کنندگان در این مطالعه اعلام کردند که احساس می‌کنند فرزندانشان هم در مدرسه مورد تبعیض قرار گرفته‌اند.

این مطالعه نشان داد که 60 درصد از زنان در در مدرسه، دانشگاه، خیابان‌ها، مکان‌های عمومی و یا هنگام برخورد با مقامات معرض جرایم خصومت‌آمیز و تبعیض هستند.

نیمی از شرکت‌کنندگان در این مطالعه نیز معتقد بودند که پدیده تبعیض تأثیر منفی بر سلامت روان آن‌ها داشته است. در حالی که بیش از 40 درصد از شرکت‌کنندگان احساس می‌کردند که در محل کار با آن‌ها منصفانه رفتار نمی‌شود؛ امری که در ارتقای همکاران کم‌صلاحیت‌تر یا قرار گرفتن آن‌ها در مشاغل پایین‌تر خود را نشان می‌دهد.

انتهای پیام