ماه آبان دو روز تاریخی مهم را درون خود جای داده است که میتوان به هشتم آبان، شهادت حسین فهمیده، بسیجی ۱۳ ساله و روز نوجوان و بسیج دانشآموزی و ۱۳ آبان، سالروز تسخیر لانه جاسوسی آمریکا، روز ملی مبارزه با استکبار جهانی و روز دانشآموز اشاره کرد.
ایکنا به همین مناسبت گفتوگویی با مرتضی کارآموزیان، مسئول سازمان بسیج رسانه کشور انجام داده است که در ادامه مشروح این گفتوگو را میخوانید.
ایکنا - لطفاً درباره سازوکارهای تقویت روحیه استکبارستیزی در تمام دانشآموزان با تفکرها و نگرشهای متفاوت توضیح دهید.
درک و شناخت نوجوان امروز ما کار دشواری است. نوجوانان و بعضاً جوانان امروزی حتی ادبیات خاص خود را دارند؛ البته این تنها تفاوت نوجوان امروز نیست، برای شناخت این نسل باید ویژگیهای شخصیتی تفاوت و نگرشهای او را شناخت و پس از آن برنامهریزیهای لازم را انجام داد. همین نسل که در ظاهر تفاوت بسیار دارند با کمی توجه میتوانند از نقاط قوت در کشور ما باشند، فقط کافی است ابتدا فهم صحیحی از این نسل پیدا کنیم. نمیتوان با روشهای منسوخ شده توقع داشت با هجمههای تبلیغاتی و رسانهای این نسل مثل نسلهای سابق عمل کند. لازم است در کشور یک برنامهریزی دقیق با همکاری وزارتخانههای آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی و مابقی نهادهای فرهنگی و تربیتی انجام گیرد.
بهرهگیری صحیح و دقیق از رسانه و ابزارهای رسانهای لازمه موفقیت این برنامهریزی است. امروزه نوجوان ما اکثر وقت خود را در فضای مجازی و فضای بازیهای رایانهای سپری میکند؛ اگر بتوانیم برای این دو فضا محتوای مناسبی تولید کنیم، نوجوانان با حجم زیاد اطلاعات توسط رسانهها، میتوانند آگاهی خود نسبت به اجتماع و جهان را افزایش دهند.
کسب آگاهیهای فرهنگی و سیاسی توسط نوجوانان برای داشتن نسلی از شهروندان مسئولیتپذیر در آینده حیاتی است. نوجوانان با ابزارهایی مثل شبکههای اجتماعی و سایر رسانهها متوجه میشوند که جهان چیزی بیشتر از آن است که در اطراف خود میبینند. روشهای قدیمی و سنتی پاسخگوی این نسل نیست؛ لازم است روشهای بهروز شدهای را متناسب با سلایق آنها با نوآوریهای خاص ابداع کرد مثلاً تغییر سبک تدریس در مدارس، افزایش روحیه خودباوری و ایجاد حس غرور علمی با نشان دادن ظرفیتها و پیشرفتهای کشور و توانمندیهایی که نخبگان ایجاد کردهاند، معرفی ظرفیتهای فرهنگی با زبان نسل امروز و یک دریچه نگاه نو؛ البته لازمه اجرایی شدن این موارد توجه ویژه مسئولان و پذیرش تفکرات مختلف است.
ایکنا- وظایف خانواده، جامعه و رسانه برای تقویت روحیه استکبارستیزی چیست؟
خانواده مهمترین و بنیادیترین نقش در جامعه است و اولین بستر پرورش و رشد نوجوان است و تأثیر شگرفی در شکلگیری اخلاق و ارزشها دارد. نوجوانان بخش زیادی از اوقات شبانه روز را در کنار خانواده هستند و والدین در کنار تأمین معیشت باید به ابعاد روحی و روانی نوجوان توجه ویژه کنند. متأسفانه با گسترش فضای مجازی، هر روز فاصله بین والدین و نوجوانها بیشتر میشود؛ هر روحیهای که در خانواده جاری باشد بر روی نوجوان اثر زیادی دارد.
روحیه مبارزه با ظلم و استکبارستیزی میتواند از همان کودکی توسط خانواده در نوجوان تقویت شود. رسانه و جامعه نقش کامل کننده در تربیت و تقویت روحیه استکبارستیزی دارند. باید اندیشه استکبارستیزی به درستی با خلاقیت و نوآوری امروزی به نوجوانان تسری پیدا کند. امروزه رسانهها به عنوان یکی از ابزارهای اصلی انتقال و گسترش ارزشهای فرهنگی و اجتماعی در رفتار کودکان و نوجوانان و تغییر رفتار اجتماعی آنان دارای نقش مهمی است.
رسانهها میتوانند برای تبیین نوآورانه درباره استکبار و ریشهها و آفات آن به خانواده و جامعه در تربیت و ایجاد روحیه استکبارستیزی کمک بسیاری کنند. نوآوری رسانهای میتواند با ابزارهای بصری و حتی بازیهای آموزشی هم انجام شود.
ایکنا - با توجه به جذابیت برنامههای دشمن، آیا باید در تبیین مصادیق استکبارستیزی تغییر روش داد؟ چه راههایی را به اشتباه پیمودهایم؟ ابزارهای صحیح چیست؟
دشمن در طرحریزی و برنامهسازی هیچ محدودیتی ندارد و از بهترین متخصصان استفاده میکند و برنامههایی با جذابیت بالا تولید میکند. میتوانیم با تکیه بر منابع و فرهنگ غنی ایرانی اسلامی و استفاده از ظرفیت نخبگان رسانهای برنامههای متناسب با نیاز امروز نوجوان خود بسازیم تا به مرور اثرگذاری برنامههای دشمن را کاهش دهد.
تبیین ما بسیار نارسا و پراکنده بوده و بعضاً برخی از تبیینها به نوبه خود ایجاد شبهه و پرسش کرده است. در این سالها یک برنامه روتین و تکراری را دنبال کردیم و سیاستهای خود را متناسب با نسل جدید بهروزرسانی نکردیم. این اشتباهات ما بوده که باید در سریعترین زمان ممکن اصلاح شود.
بازیهای رایانهای، شبکههای اجتماعی و پیوند زدن این موارد با مسجد و محیطهای پرورشی میتواند به خلاق و جذاب کردن برنامههای ما کمک کند. میتوان به طریق مختلف روحیه حماسی و وطن دوستی را در نوجوان امروز پرورش داد؛ شاید بهترین ابزار اردوهای راهیان نور و راهیان پیشرفت باشد که میتواند به باورمندی این نسل کمک کند.
تبیین رشادتهای نوجوانان همنسل خود در دفاع مقدس و جوانان نخبه کشور و استفاده از فیلم و پویانماییها از ابزار دیگر است. عملکرد صداوسیما و سایر نهادهای فرهنگی تأثیر بسیاری دارد؛ نمونه آن پویانمایی «بچه زرنگ»، «لوپتو» و امثال اینهاست. میتوان با استفاده از پویانمایی و فیلم، روحیه استکبارستیزی را تقویت کرد. در کنار این موارد نباید از ظرفیت سرود و نماهنگ حماسی بگذریم؛ در سالهای قبل نمونه نماهنگها مثل «از کودکی خادم این تبار محترمم» و «مرگ بر آمریکا» بسیار مورد توجه واقع شد و رهبر انقلاب نیز از آنها تقدیر کرد.
انتهای پیام