سومین آیه مورد استناد حضرت در این خطبه بخش پایانی آیه ۱۵ سوره زمر است که میفرماید: «ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ؛ هشیار باشید که این است، زیانی آشکار».
برای رمزگشایی و شناسایی حکمت استناد آیه با متن خطبه، ابتدا مضمون بخش سوم خطبه حضرت فاطمه(س) بیان میشود: وای بر مردان مهاجر و انصار، چگونه خلافت و رهبری جامعه را از مرکز رسالت و بنیان نبوت و فرودگاه روحالامین و از اندیشمندی آگاه به امور دنیا و دین کنار انداختند؛ سپس حضرت بخشی از آیه ۱۵ سوره زمر را قرائت کردند.
این آیه در بافتاری قرار دارد که درباره موضوعات زیر سخن گفته است: «عبادت و اطاعت خالصانه خداوند»، «تمایز ناسپاسان با کسانی که در ساعات شب با فروتنی در حال قیاماند»، «برابر نبودن اندیشمندان و نادانان» و در نهایت «اتمام حجت به انسانها درباره عبادت غیر خداوند» با عبارت(آیه) ذیل: غیر خداوند هر که را خواستید پرستش کنید، اما بدانید زیانکاران کسانی هستند که در روز رستاخیز به خود و کسان خود زیان وارد کردند،هشیار باشید، این است خسارت آشکار؛ « فَاعْبُدُوا مَا شِئْتُمْ مِنْ دُونِهِ قُلْ إِنَّ الْخَاسِرِينَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ وَأَهْلِيهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَلَا ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ». و در ادامه به عذاب سخت زیانکاران نیز اشاره کرده است.
حضرت فاطمه(س) با استناد به آیه مزبور نشان میدهد که خسارت پرستشکنندگان غیر خداوند، مشابه عمل مردان مهاجر و انصار است؛ بدین معنا که هر دو رفتار خسارت آشکار است. به راستی چه خسارتی روشنتر از کنار گذاشتن عالم به امور دنیا و دین و منزلگاه جبرئیل امین و استوانه نبوت و رسالت و دلالت ... میتوان سراغ گرفت.
انتهای پیام