صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۲۶۹۰۸۳
تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۷
اخلاق در قرآن / ۱

یک معلم و پیشکسوت علوم قرآنی در همدان به بررسی نکات اخلاقی در جزء اول قرآن پرداخت و گفت:پیمان شکنی، قطع رحم و قطع ارتباط با اولیا الله و فساد در زمین سه گناه بزرگی است که خداوند عاملان آنها را مورد لعنت قرار می‌دهد.

محمدجواد صدیق، معلم و پیشکسوت قرآنی و مدیر بنیاد قرآن استان همدان، در گفت‌وگو با ایکنا از همدان، با توجه به نکات اخلاقی قرآن کریم در آیات جزء اول، اظهار کرد: در آیه ۲۷ سوره بقره خداوند سه گناه کبیره را نام می‌برد. در این آیه می‌خوانیم «الَّذِينَ يَنْقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِنْ بَعْدِ مِيثَاقِهِ وَيَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ يُوصَلَ وَيُفْسِدُونَ فِي الْأَرْضِ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ آنان کسانی هستند که پیمان خدا را [که توحید و وحی و نبوت است] پس از استواری‌اش [با دلایل عقلی و علمی و براهین منطقی با عدم وفای به آن] می‌شکنند و آنچه را خدا پیوند خوردن به آن را فرمان داده است [مانند پیوند با پیامبران و کتابهای آسمانی و اهل بیت طاهرین و خویشان] قطع می‌نمایند و در زمین تباهی و فساد بر پا می‌کنند، آنانند که زیانکارند.»

وی افزود: پیمان شکنی، قطع رحم و قطع ارتباط با اولیاالله و فساد در زمین سه گناه بزرگی است که خداوند درباره این افراد می‌فرماید اینها زیانکاران هستند. همین سه گناه در آیه ۲۵ سوره رعد نیز بیان شده است. در این آیه نیز می‌خوانیم «وَالَّذِينَ يَنْقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِنْ بَعْدِ مِيثَاقِهِ وَيَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ يُوصَلَ وَيُفْسِدُونَ فِي الْأَرْضِ ۙ أُولَٰئِكَ لَهُمُ اللَّعْنَةُ وَلَهُمْ سُوءُ الدَّارِ و کسانی که عهد خدا را پس از استوار کردنش می‌شکنند، و پیوندهایی را که خدا به برقراری آن فرمان داده می‌گسلند، و در زمین فساد می‌کنند، لعنت و فرجام بد و دشوار آن سرای برای آنان است.» در این آیه نیز خداوند مجددا پیمان شکنی، قطع رابطه با خانواده و اولیا الهی را سه گناه بزرگی می‌شمارد و به آنها لعنت می‌فرستد که درباره ایشان خداوند می‌فرماید آنها بازگشت و جایگاه بدی دارند.

صدیق بیان کرد: اولین گناهی که در آیه ۲۷ سوره بقره مطرح می‌شود «پیمان شکنی» است‌ اصولا وفای به عهد یکی از ارکان سلامتی جامعه است پیمان بستن و وفای به عهد چه نسبت به خداوند باشد و یا نسبت به انسان‌ها و خانواده باشد، موجب سلامتی جامعه خواهد شد. به حدی وفای به عهد مهم است که در اولین آیه سوره مائده خداوند به این امر تأکید می‌کند.

وی با اشاره به حدیثی از رسول اکرم(ص) ابراز کرد: ایشان می‌فرماید اگر در انسان سه اخلاق بد وجود داشته باشد منافق محسوب می‌شود، این سه اخلاق شامل پیمان شکنی، خیانت در امانت و عدم صداقت در گفتار و عمل است.

مدیر بنیاد قرآن استان یادآور شد: گناه دومی که در آیه ۲۷ سوره بقره مطرح می‌شود قطع رحم است، قطع ارتباط با بستگان یکی از گناهان کبیره است که امام سجاد(ع) می‌فرماید در سه جای قرآن قطع رحم مورد لعنت خداوند قرار گرفته است و این تأکید خداوند نشان از اهمیت موضوع است.

وی بیان کرد: این گناه آثاری در وجود انسان قرار می‌دهد که موجب کم شدن عمر، نقصان در زندگی انسان خواهد شد بنابراین صله رحم از امور واجب و مهمی است که همواره مورد تأکید خداوند قرار گرفته است. ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی برای خودسازی در این امر است.

صدیق با بیان اینکه سومین گناهی که در این آیه از سوره بقره مطرح می‌شود فساد در زمین است، گفت: فساد ممکن است در حوزه‌های مختلف اخلاقی، اقتصادی و... رخ دهد که خداوند از این امر به عنوان گناه کبیره یاد می‌کند‌. کسانی که احتکار می‌کنند، گران‌فروش هستند، پخش فیلم‌های مستهجن و یا فساد در عقیده مردم ایجاد می‌کنند و ارتباط مردم را با اولیا الله قطع می‌کنند، شبهات مختلف دینی مطرح می‌کنند همگی از افرادی هستند که مرتکب گناه کبیره شده‌اند.

وی اشاره کرد: فساد سیاسی هم نوع دیگری از فساد است که موجب قطع ارتباط انسان‌ها با ولی امرشان می‌شود که خداوند از آنها به عنوان گناهان کبیره یاد کرده است.

یادآور می‌شود؛ خبرگزاری ایکنا از همدان بنا دارد هر روز نکات اخلاقی هر جزء قران کریم را از منظر اساتید قرآن همدان مورد بررسی قرار دهد.

انتهای پیام