صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۲۷۲۰۴۰
تاریخ انتشار : ۱۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۱:۲۱
اخلاق در قرآن/ ۱۳

قرآن، دریای بیکران معرفت و اخلاق است، کتابی که از سرچشمه وحی جوشیده و راهنمای انسان در تاریکی‌های حیات است. در دل این آیات نورانی، اخلاق نه به عنوان مجموعه‌ای از توصیه‌های پراکنده، بلکه به‌مثابه روح حاکم بر هستی و راهی برای رسیدن به کمال انسانی جلوه می‌کند. در ماه مبارک رمضان، هنگامی که دل‌ها به سوی معنویت گشوده می‌شوند، فرصتی فراهم آمده تا با سخنان استاد سیدمحسن میرباقری، بار دیگر در زلال تعالیم اخلاقی قرآن تأمل کنیم. مجموعه «اخلاق در قرآن» سفری است در ژرفای آموزه‌های وحیانی که با بیانی شیوا و مستند، اصول اخلاقی قرآن را واکاوی می‌کند.

استاد سیدمحسن میرباقری، مدرس معارف قرآنی در قسمت سیزدهم و پایانی مجموعه «اخلاق در قرآن» می‌گوید: ساختار وجودی انسان از سه بخش تشکیل شده است که دو مورد آن در نهاد انسان قرار دارد و سومی نتیجه آن دو است. این دو بخش اساسی عبارت‌اند از: تفکر و احساس و سومین بخش عمل است که از تفکر و احساس منشعب می‌شود. تفکر انسان مقدمه عمل اوست و عمل، فرع بر اندیشه است.

اگر کسی بتواند تفکر و احساس خود را خدایی کند، اعمال او نیز خودبه‌خود خدایی خواهد شد؛ زیرا عمل انسان تابعی از تفکر و احساس اوست. قرآن کریم در این زمینه می‌فرماید: «قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلَىٰ شَاكِلَتِهِ» (اسراء: 84) یعنی «بگو هر کس براساس شاکله (ساختار درونی) خود عمل می‌کند.» مفسران معانی مختلفی برای «شاکله» ذکر کرده‌اند، اما به نظر می‌رسد که شاکله همان مجموعه اندیشه و احساس انسان باشد. بنابراین، اگر بخواهیم شخصیت و زندگی خود را براساس تعالیم الهی شکل دهیم، باید تفکر و احساس خود را مطابق قرآن اصلاح کنیم. نخستین گام در مسیر اصلاح، اصلاح تفکر براساس قرآن است. باید تصمیم بگیریم که تنها براساس معیارهای قرآنی بیندیشیم و هر فکری را با میزان قرآن بسنجیم. پس از آن، نوبت به اصلاح احساسات می‌رسد، به‌گونه‌ای که قلب و تمایلات ما نیز در مسیر صحیح قرار گیرد.

انتهای پیام