طبق آیاتی از سوره مبارکه اسراء رعایت حد تعادل و میانهروی از ویژگیهای مؤمنان محسوب میشود. سقط جنین و قتل نفس نیز از جمله نکات اخلاقی این آیات است که خداوند میفرماید ضامن روزی انسان من هستم. در صورت انجام این عمل قتل نفس رخ داده است.
رعایت حقوق یتیمان و نگهداری از اموال آنان تا سن رشد از دیگر نکات اخلاقی این آیات است. عدم پیروی از هر گونه گفت وشنودی که پایه حقیقی نداشته باشد از جمله نکات مورد توجه در این سوره است به طوری که خداوند از گوش، چشم، زبان و هر یک از اعضای بدن که در این گفت وشنود دخالت داشته باشند مؤاخذه خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
عدم راه رفتن با کبر و غرور از اوامر الهی در این آیات از قرآن کریم است. در آیه ۳۹ سوره اسراء خداوند به پیامبر خود موسی(ع) اینگونه میفرماید «ذَٰلِكَ مِمَّا أَوْحَىٰ إِلَيْكَ رَبُّكَ مِنَ الْحِكْمَةِ ۗ وَلَا تَجْعَلْ مَعَ اللَّهِ إِلَٰهًا آخَرَ فَتُلْقَىٰ فِي جَهَنَّمَ مَلُومًا مَدْحُورًا این [احکام و مطالب] از حکمت هایی است که پروردگارت به تو وحی کرده است، و با خدا معبودی دیگر قرار مده که نکوهیده و رانده [شده از رحمت] در دوزخ افکنده شوی» بر اساس این آیه خداوند در این سوره فرامین ده گانهای را به حضرت موسی تأکید میکند که عمل به آن فرامین را از جمله دستورات خود معرفی میکند.
در سوره ۷۰ اسراء نیز خداوند به حفظ کرامت انسانی اشاره میکند که میفرمایند «وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُمْ مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَىٰ كَثِيرٍ مِمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلًا به یقین فرزندان آدم را کرامت دادیم، و آنان را در خشکی و دریا [بر مرکب هایی که در اختیارشان گذاشتیم] سوار کردیم، و به آنان از نعمت های پاکیزه روزی بخشیدیم، وآنان را بر بسیاری از آفریده های خود برتری کامل دادیم.»
یکی از کرامتهایی که خداوند به انسان عطا داشته، دمیده شدن روح خود در کالبد جسمانی انسان است. خداوند بدین وسیله آدمی را نسبت به سایر موجودات برتری بخشیده است. تا حدی که انسان میتواند خلیفه خداوند بر روی زمین باشد و یا اینکه دچار شقاوت شود و مقامش از یک حیوان نیز پایینتر بیاید.
بخل و تنگ نظری مطلب اخلاقی دیگر در آیه ۱۰۰ سوره اسراء است که خداوند در این باره میفرماید «اگر انسان از آنچه که خداوند روزی حلال است انفاق نکند و بخل بورزد محبوب خداوند نیست و انسان از این عمل تنگ نظرانه برحذر شده است.»
در پایان سوره مبارکه اسراء به والا نگه داشتن اسماء الهی تأکید شده است و انسان را به خواندن این اسماء دعوت میکند، اینکه نماز ظهر و میانه به خفیه و در سکوت خوانده شود و صبح و عشا با صدای بلند قرائت شود. همانگونه که ابتدای سوره با حمد و ستایش خداوند آغاز شده پایان این سوره نيز با پایبندی به عزت و بزرگی خداوند به اتمام میرسد.
بر اساس آیه ۱۴ سوره کهف، اصحاب کهف کسانی بودند که برای خداوند قیام کردند و خداوند از آنان به عنوان جوانمرد یاد کرده است و این افراد را آیتی قرار داده که مسئله رستاخیز را مطرح کند. بیدار کردن و زنده کردن آنها یک معجزه الهی است برای کسانی که به مسئله رستاخیز ایمان آوردهاند.
انتهای پیام