زمان، نقش مهمی در تطور دیدگاههای سیاسی اسلامی ایجاد کرده و اجتهاد مسلمانان در میان آرمانگرایی پاکدینان از یک سو و انگیزههای قدرت طلبانه حکّام از سوی دیگر، مفاهیم سیاسی جدیدی را مطرح کرده است.
بر پایه آنچه در این کتاب آمده سه قالب «ولایت»، «خلافت» و «سلطنت» چارچوب سیاست اسلامی در سه دوره متفاوت، از برآمدن اسلام تا برافتادن سفیانیان در ۶۵ هجری را تشکیل میدهد. در هر یک از دورههای مزبور، به تناسب اوضاع و احوال، مفاهیم سیاسی تازهای پدید آمده یا در مفاهیم پیشین تغییراتی رخ داده است.
کتاب پیشرو چگونگی رشد این مفاهیم در بطن تحولات سیاسی، در دورههای سه گانه ولایت، خلافت و سلطنت را بررسی کرده؛ مفاهیمی که بعدها در فقه سیاسی اسلام نقش محوری داشته و تاکنون اهمیت خود را حفظ کرده است.
این کتاب در سه بخش تألیف شده است؛ بخش اول با عنوان «تولد ولایت» اسلام و دگرگونی در مفاهیم دوره جاهلی را شرح داده و نقش هجرت در مرکزیت بخشیدن به مدینه، مسجد اولین دارالحکومه، اختیارات سیاسی رسول خدا(ص) در اداره امور عمومی مردم و دولت اسلامی و مشکلات آن در سال دهم هجری را به رشته تحریر درآورده است.
نویسنده در بخش دوم با عنوان «تولد خلافت» خلافت در آغاز راه را بررسی کرده و خلافت عمر بن خطاب و افزایش قدرت مرکزی، خلافت عثمان و مسائل آن، خلافت امام علی(ع) و گسترش نظریه امامت شیعی و خلافت امام مجتبی(ع) و مصالحه شام و عراق را مورد تأکید قرار داده است.
«تولد سلطنت» عنوان سومین و آخرین بخش از کتاب حاضر است که در آن معاویه بنیانگذار نظام پادشاهی سفیانی، دشواریهای خلافت یزید و سقوط سفیانیان و مروری بر چگونگی خلافت در دوره مروانی تبیین شده است.
علاقهمندان برای تهیه این کتاب میتوانند به نشانی اینترنتی مؤسسه بوستان کتاب به آدرس www.bustaneketab.ir مراجعه کنند.
انتهای پیام