به گزارش خبرنگار ایکنا، دهمین دیدار نوروزی جامعه قرآنی دوشنبه هجدهم فروردینماه با حضور جمعی از خادمان، اساتید، قاریان، حافظان، مدیران و فعالان قرآن کریم به همت خبرگزاری ایکنا برگزار شد.
در بخشی از این مراسم احمد مسجدجامعی، قائممقام مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی و از بنیانگذاران ایکنا طی سخنانی با اشاره به اینکه در جمع قرآنیان بیشتر باید شنونده بود تا گوینده گفت: میخواهم به نکتهای اشاره کنم که تجربه تاریخ فرهنگ ما بوده و آن هم این است که باید به مسئله ایران و ایرانیت در فعالیتهای خودمان توجه کنیم. ما سبک قرائت ویژه خودمان را داریم، جاهای دیگر دنیا هم دارند و همه هم خوب هستند، اما سعی کنیم سبک خودمان را از دست ندهیم یا به سمتی برویم که در فضای دیگری غرق شویم.
وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان خاطرهای از دوران وزارت خود گفت: طی سالها اذان مرحوم مؤذنزاده اردبیلی به دلایل مختلف پخش نمیشد، برای اولین بار و پس از اینکه ایشان در نمایشگاه قرآن به عنوان خادم معرفی شد، اذان ایشان پخش شد. در همان دوره نمایشگاه یک مهمان مراکشی یا تونسی داشتیم، دیدیم این مهمان خارجی دنبال چیزی هست، بعداً متوجه شدیم به دنبال اذان مؤذنزاده بود تا به عنوان تحفه ویژه ببرد. این تحفه با همان عبارت ویژه «اشهد ان مولانا و مقتدانا و امامنا» تولید شده است، حالا ما این عبارت را هر چقدر بخواهیم حذف یا وصل کنیم، نمیشود، چون این سبک ماست.
مسجدجامعی با اشاره به شعر «نوروز از آن شد پُر شعف / هم صاحبِ عز و شرف / کانروز سالار نجف / آمد به تخت سروری» بیان کرد: در این ابیات مشخص شد که روز غدیر خم با نوروز پیوند داشته است که وقتی این موضوع مطرح شد در زمان خودش موجآفرین بود. بعدها در هفته کتاب یا نمایشگاه کتاب، نرمافزار تطبیق تاریخ قمری و شمسی ارائه شد و در همان ایام هراه با یکی از بزرگان ادبیات این تطبیق انجام و قطعا مشخص شد که غدیر با همین ایام مناسبت داشته است. کتاب «التحف والهدایا» در قرن چهارم از سوی دو شیعه کُرد نوشته شده و آقای «آذرنوش آذرتاش» نیز بر آن حاشیه نوشته و به این موضوعات اشاره دارد. اصلاً نوروزنامهها مربوط به دوران صفوی و آل بویه است، یعنی همان دورهای که حکومت شیعه بود. شُعرا هم اینگونه گفتهاند. حتی در اشعار محلی هم مانند «علی با ذوالفقار آمد، بهار آمد، بهار آمد» نیز به این موضوع اشاره دارد.
وی در بخش دیگری از سخنانش افزود: اخیراً مدیران یکی از خبرگزاریهای کشور در ملاقات با من خاطرات سفر به لبنان و دیدار با شهید سیدحسن نصرالله را نقل میکردند. موردی در بین آن خاطرات برای من تازگی داشت و آن اینکه در اماکنی که سیدحسن حضور داشت، اذان مؤذنزاده را پخش میکردند، البته همه اذانهای دیگر هم در جای خود ارزشمند است، اما توجه به سبک خودمان هم لازم است.
مسجدجامعی با بیان اینکه ملتها، تمدنها و فرهنگهای مختلف ذیل نام مبارک اسلام بارور شده و انواع و اقسام معماریها، قرائتها، خوشنویسیها و ... را ایجاد کردهاند، بیان کرد: اگر نگاه کنید متوجه میشوید در ابتدا لوگوی نمایشگاه قرآن «بسم الله» خط مغربی بوده، ما این را به یکی از طراحان بزرگ ایران به نام «قباد شیوا» دادیم تا روی آن کار کند، من بعدها همین را به نمایشگاهی در مغرب فرستادم تا پادشاه مغرب ببیند، آنجا یک یادداشت هم بر روی این پوستر نوشته شد. این تعاملات را هم داشته باشیم، اما چیزی که خودمان داریم، دست کم نگیریم و از آن به راحتی نگذریم.
وی افزود: همانند این قضیه در کتابت قرآن هم صدق میکند، ما شیوهها و تعداد سطرها و معانی خودمان را داریم. اگر خط دیگری هم هست آن هم ارزشمند است و با آن تعامل داشته باشیم، اما از جایگاه فرهنگی خودمان هم دفاع کنیم.
وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه قرآن با ادبیات فارسی و اشعار شاعران در نظم و نثر آمیخته و متون زیبایی خلق شده است، گفت: فردوسی شاعر بزرگ حماسی سرای ما بسیار مظلوم است، نگاه شیعی ایشان در این کتاب از همان آغاز به چشم میخورد، آنجایی که میسراید «به نام خداوند جان و خرد / کزین برتر اندیشه بر نگذرد». برای همین است که به شاهنامه دادنامه و خردنامه میگویند. تمام کتب حدیثی ما با علم و عقل شروع میشود، یعنی دین منهای عقل و علم اصلاً معنایی ندارد.
مسجدجامعی با تأکید بر اینکه تنها فردوسی است که با خِرد کتاب خود را شروع میکند، اظهار کرد: مولوی و سعدی و جامی و ... اینگونه نیستند و تنها فردوسی بزرگ، این شیعه مرتضی علی است که خیلی محکم ایستاده و میگوید «بر این بودم و هم بر این بگذرم / یقین دان که خاک در حیدرم». این شاعر بزرگ کار خود را «به نام خداوند جان و خرد» و «به نام خداوند روزی ده رهنمای» آغاز میکند. اینجا باز هم به علم بر میگردد. خداوند هم روزیده، هم رهنما و هم رحمان و رحیم است، این یعنی هدایت و اوج نعمت خدای متعال که منت آن را گذاشته است، همین رهنما بودن است.
وی در بخش پایانی سخنانش از شنیدن خبر برگزاری دور جدید مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان و اضافه شدن یک بخش ویژه به آن ابراز خرسندی کرد و گفت: بر اساس آنچه گفته شد این مسابقات بعد از اینکه سالها به تعطیلی کشیده شده بود، باز هم برگزار میشود. این مسابقات به حدی دارای جایگاه والا و ارزشمندی است که با استقبال خوبی از سوی دانشجویان مسلمان در سراسر دنیا مواجه شده است. امیدواریم هر روز شاهد گستردهتر شدن این فعالیتها به منظور حفظ مرکزیت قرآنی جهان اسلام باشیم.
انتهای پیام