صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۲۷۸۷۶۵
تاریخ انتشار : ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۴

جلسه مجمع مشورتی شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآن و عترت دانشگاه‌ها امروز در محل نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها برگزار و طی آن از برپایی سی‌و‌نهمین دوره جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان طی شهریورماه سال جاری خبر داده شد.

به گزارش خبرنگار ایکنا، صد و چهلمین جلسه مجمع مشورتی شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآن و عترت دانشگاه‌ها صبح امروز یکشنبه هفتم اردیبهشت‌ماه با حضور مدیران قرآنی دستگاه‌های دانشگاهی در نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها برگزار شد.

در ابتدای این جلسه حجت‌الاسلام والمسلمین محمد دادسرشت، مدیرکل فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها طی سخنانی با اشاره به اینکه مجمع مشورتی شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآنی در دانشگاه‌ها باید به جایگاه اصلی خود بازگردد، گفت: نباید این مجمع به محلی برای ارائه گزارش صِرف تبدیل شود. کارکرد مجمع مشورتی اندیشه‌ورزی است. دبیرخانه کار‌های راهبری را انجام می‌دهد، لذا باید دستور جلسات علاوه بر گزارش‌دهی باید به سمت مباحث اصلی سوق پیدا کند.

دادسرشت به فعالیت‌های پژوهشگاه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها اشاره و اظهار کرد: این پژوهشگاه رویدادی با محوریت دریافت ایده‌های قرآنی اجرا کرد. در این رویداد و طی کمتر از دو ماه ۸۴۰ ایده قرآنی دریافت شد که از بین آنها ۸۴ ایده به عنوان ایده‌های برگزیده مورد بررسی قرار گرفت. در تمامی این ایده‌ها دو نکته قابل تأمل بود، نکته اول رابطه قرآن و علم بود که در بین ایده‌ها بسیار پرتکرار شود و نکته دوم نیز اعجاز‌های علمی قرآن بود.

مدیرکل فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها با طرح این سوال که بخش دانشگاهی کشور چقدر با فضای پژوهشکده اعجاز علمی قرآن تعامل و حتی شناخت دارد، بیان کرد: این تعاملات باید جدی‌تر و شناخت‌ها بیشتر شود؛ لذا من اعتقاد دارم رد فعالیت‌های مجمع باید یک گردش جدی صورت بگیرد.

مجمع مشورتی قدیمی‌ترین مجمع قرآنی کشور

بر اساس گزارش ایکنا در بخش دیگری از این جلسه حجت‌الاسلام والمسلمین حسین افتخاریان، مسئول دارالقرآن نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، با اشاره به اینکه مجمع مشورتی نه تنها قدیمی‌ترین مجمع مشورتی در بخش دانشگاهی بلکه در کل کشور و در حوزه قرآن کریم است.

وی در ادامه به برگزاری منظم جلسات مجمع به صورت منظم و اشاره و اظهار کرد: در این دوره تلاش خواهد شد تا در ایام نزدیک به جشنواره و فعالیت‌هایی از این دست شاهد برگزاری جلسات فوق‌العاده نیز باشیم. همچنین تلاش خواهد شد روز برگزاری مجمع نیز در یک روز ثابت باشد و در کنار آن عناوین دستور‌های این مجمع تا پایان سال نیز تدوین و در آینده در اختیار اعضای مجمع قرار بگیرد.

افتخاریان با اشاره به اینکه نزدیک به یک سال است جلسه شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآن و عترت در دانشگاه‌ها برگزار نشده است، تصریح کرد: برگزاری جلسات شورای هماهنگی محصول گفت‌و‌گو‌ها و تصمیمات مجمع است، به هر میزان مجمع مشورتی بهتر کار کند، بحث برگزاری جلسات شورای هماهنگی نیز منظم‌تر خواهد بود. بر همین اساس در تلاش هستیم تا اواخر خرداد یا اوایل تیر جلسه این شورا را در سطح عالی برگزار کنیم.

گزارش وزارت علوم از نمایشگاه قرآن

بر اساس گزارش خبرنگار ایکنا در ادامه این جلسه به اولین دستور که ارائه گزارش بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن بود پرداخته شد. در این بخش ابتدا سارا حرفت، رئیس اداره فعالیت‌های قرآنی و دینی وزارت علوم، به بیان نکاتی پرداخت. وی گفت: امسال سعی شد قبل از شروع نمایشگاه یک سری جلسات با دستگاه‌ها داشته باشیم تا دیدگاه‌ها و پیشنهادات آنها را برای برگزاری مطلوب‌تر بخش دانشگاهی داشته باشیم.

وی افزود: امسال بر خلاف سال قبل، تقریباً اکثر دستگاه‌ها در بخش دانشگاهی غرفه فعال داشتند، در کنار حضور اغلب دستگاه‌ها تلاش ما بر این بود که بحث تنوع در برنامه‌ها نیز مدنظر قرار بگیرد.

حرفت با اشاره به اینکه فضا در اختیار بخش دانشگاهی بسیار نامناسب بود، اظهار کرد: در چنین وضعیتی نمی‌توانستیم انتظار بازدید زیادی از سوی مخاطبان داشته باشیم.

در ادامه این بخش از جلسه، نوروزی، نماینده دانشگاه علامه طباطبایی که میزبان بخش دانشگاهی سی و دومین دوره نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم بود نیز ضمن بیان نکاتی در مورد فعالیت‌های صورت گرفته در این بخش، گفت: اگر می‌خواهیم بخش دانشگاهی به بهترین شکل ممکن برگزار شود باید رایزنی‌ها را حداقل از شش ماه قبل از شروع کار نمایشگاه آغاز کنیم.

وی با اشاره به اینکه روش‌های غرفه‌داری و نمایشگاه‌داری تغییر کرده و دیگر به شکل فعلی نیست، افزود: ما در بخش دانشگاهی به دنبال ۱۰۰۰ متر مربع جا برای استقرار بودیم، اما در نهایت با ۴۰۰ متر موافقت کردند.

نوروزی اظهار کرد: با وجود اینکه در بخش نمایشگاهی ۲۱ طرح و برنامه اجرا شد، اما امکان اینکه برنامه‌های بسیار بیشتری اجرا شود نیز می‌توانست ایجاد شود، برخی از دلایل محقق نشدن اجرای زیاد برنامه‌ها به جایابی نامناسب بخش دانشگاهی مربوط می‌شود.

وی در پایان به ارائه آماری از بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن پرداخت و گفت: در نمایشگاه اخیر ۴۳۰ متر فضاسازی شد، در ایام برگزاری نمایشگاه ۹ گردهمایی برگزار شد و در روزانه به ۱۰۰ نفر افطاری اختصاص می‌یافت. همچین میزبان بازدیدکنندگان از این بخش روزانه به حدود ۳۰۰ نفر رسید.

بر اساس گزارش ایکنا در پایان این دستور مقرر شد موضوع انتخاب دستگاه متولی بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن در دوره آینده در دستور کار قرار بگیرد و مدیر بخش دانشگاهی نمایشگاه در ماه‌های ابتدایی سال و پس از مصوب شدن در مجمع مشورتی و شورای هماهنگی، مشخص شود. همچنین موضوع جانمایی مطلوب بخش دانشگاهی در نمایشگاه قرآن نیز مورد تأکید قرار گرفت.

بر اساس این گزارش در بخش دیگری از این جلسه به دستور دوم که ارائه گزارشی از اجرای طرح زندگی با آیه‌ها بود، پرداخته شد.

ادامه بخش دانشگاهی طرح زندگی با آیه‌ها 

در این بخش حجت‌الاسلام والمسلمین سعید باصره، مسئول سابق مرکز قرآن، عترت و نماز نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها به بیان نکات کوتاهی در مورد این طرح پرداخت.

باصره گفت: طرح زندگی با آیه‌ها یک طرح ملی است که از حدود سه سال قبل آغاز به کار کرد و اجرای آن مورد تأکید مقام معظم رهبری نیز قرار گرفته است. تا قبل از اجرای این طرح، ما در نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری طرح بیان تفسیر را آماده کرده بودیم، اما بنا به دلایلی به مرحله اجرا در نیامد، در نهایت و با توجه به اجرای طرح زندگی با آیه‌ها، مقرر شد طرح بیان تفسیر بر اساس و با محوریت طرح زندگی با آیه یرای نهاد توفیقی شد تا طرح بیان تفسیر خود را که اجرا نشده بود بر مبنای طرح زندگی با آیه‌ها پیش ببریم و لذا قرار شد بخش دانشگاهیِ طرح زندگی با آیه‌ها به این طریق اجرایی شود.

وی افزود: در قدم اول ۳۰ آیه‌ها انتخاب شده بود قدم بعدی این بود که برای بیشتر دیده شدن این طرح در دانشگاه و اجرا در طول سال، تعداد آیات به ۱۰۰ آیه برسد. محتوای مربوط به این موضوع آماده شده است.

بر اساس گزارش ایکنا در بخش دیگری از این جلسه به سومین دستور که ارائه آخرین وضعیت جشنواره‌های قرآن و عترت دانشگاه‌ها بود، پرداخته شد.

در این بخش نمایندگان وزارت علوم، دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه ملی مهارت و دانشگاه پیام نور به بیان توضیحاتی در مورد فرایند اجرایی جشنواره داخلی پرداختند.

آخرین وضعیت جشنواره ملی قرآن دانشجویان 

در آخرین دستور نیز به موضوع سی و نهمین دوره جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان پرداخته شد. در این بخش که میزبانی آن را دانشگاه آزاد بر عهده خواهد داشت، علیرضا زارع‌شهرآبادی، مدیرکل تبلیغ و امور دینی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی به بیان آخرین وضعیت این جشنواره پرداخت.

وی گفت: با توجه به اینکه دریافت و بررسی آثار بخش هنری جشنواره ملی بسیار زمان‌بر است لذا از تمامی دستگاه‌های دانشگاهی درخواست داریم تا اواسط خردادماه آثار برگزیده خود را به دبیرخانه ارسال کنند. اگر انتظار یک جشنواره مطلوب و با کیفیت را داریم لازم است که زمانبندی‌های اعلام شده را مدنظر داشته باشم.

زارع شهرآبادی با اشاره به اینکه اختتامیه سی و نهمین دوره جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور را در دهه اول شهریورماه برگزار خواهیم کرد، گفت: برای انتخاب این بازه زمانی تمام مناسبت‌ها و شرایط را مدنظر قرار داده‌ایم. برای میزبانی از مسابقات نیز سه گزینه تنکابن (مجموعه سی‌سرا) در شمال کشور، استان اصفهان و استان خراسان رضوی را مد نظر داریم.

بر اساس گزارش ایکنا در نهایت و پس از طرح مباحث مختلف، مقرر شد دستگاه‌های دانشگاهی آثار برگزیده بخش هنری را تا اواخر تیر به دبیرخانه جشنواره ملی ارسال کنند. همچنین در این بخش تأکید شد که دانشگاه آزاد زمان برگزاری جشنواره را به دهه دوم شهریورماه موکول کند تا دانشگاه‌ها فرصت بیشتری برای ارسال آثار برگزیده داشته باشند.

برگزاری مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان

بر اساس گزارش ایکنا در بخش پایانی این جلسه جلیل بیت‌مشعلی، رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور و مدیرعامل ایکنا به ارائه گزارشی از آخرین وضعیت مسابقات بین‌المللی قرآن کریم دانشجویان مسلمان پرداخت.

بیت‌مشعلی گفت: یکی از کار‌هایی که جهاددانشگاهی از طریق سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور انجام می‌دهد مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان است که تا کنون شش دوره آن به صورت دوسالانه برگزار شده است. دوره‌های گذشته این مسابقات در مشهد، اصفهان، تبریز و دو دوره هم در تهران برگزار شده است.

وی با اشاره به اینکه این مسابقات هفت سال است به دلایلی همچون کرونا و ... برگزار نشده است، گفت: حدود یک سال است به دنبال احیای هفتمین دوره مسابقات هستیم، در این یک سال کار را پیش برده‌ایم، تا امروز نمایندگان ۶۴ کشور برای حضور در مسابقات اعلام آمادگی کرده‌اند که تمام مدارم و مستندات این شرکت کنندگان دریافت شده است.

مدیرعامل ایکنا اظهار کرد: در شش دوره گذشته مسابقات در دو رشته قرائت تحقیق و حفظ کل قرآن کریم برگزار شده و در هفتمین دوره رشته فناوری‌ها و تولیدات نوین قرآنی نیز اضافه شده است. در این رشته تا کنون ۲۰ اثر دریافت شده و با توجه به اینکه تا پایان اردیبهشت‌ماه است هم تعداد آثار در این رشته افزایش خواهد یافت و هم تعداد شرکت کنندگان قرائت و تحقیق به بیش از ۸۰ کشور خواهد رسید.

رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور با اشاره به اینکه برخی کشور‌ها که احتمال نمی‌دادیم استقبال خوبی از مسابقات داشته‌اند، بیان کرد: از کشور مصر شش شرکت کننده در این مسابقات حضور خواهند داشت. از برخی کشور‌های دیگر که برای ما مهم هستند نیز شرکت کنندگانی حضور خواهند داشت.

بیت‌مشعلی با اشاره به اینکه برای برگزاری این مسابقات سه گام باید برداشته شود، تصریح کرد: گام اول معرفی نمایندگان کشورمان در این مسابقات است. با توجه به اینکه نمایندگان کشورمان در این مسابقات خروجی‌های جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان هستند و از آنجا که هفت سال است این مسابقات برگزار نشده، لذا ۱۴ برگزیده هفت دوره گذشته جشنواره ملی احصاء شدند. از بین این ۱۴ نفر سه نفر دانشجو نبودند و ۱۱ نفر دیگر همچنان دانشجو هستند. برای اینکه نمایندگان کشورمان در مسابقات بین‌المللی دانشجویان مسلمان مشخص شود، بین این ۱۱ نفر یک مسابقه انتخابی به صورت حضوری برگزار خواهد شد.

وی افزود: نکته‌ای که در مورد این مسابقات وجود دارد این است که شرکت کنندگان خارجی حاضر در مسابقات، افرادی هستند که در خارج از کشور تحصیل می‌کنند، یعنی دانشجویانی که خارجی باشند و در ایران تحصیل کنند نیستند. برای ما حضور دانشجویان خارجی مهم بود. با جامعه‌المصطفی نیز هماهنگ شد تا ۲۰ نفر از دانشجویان خودشان را به ما معرفی کنند، از بین این افراد ۱۰ نفر دانشجویان خارجی در حال تحصیل در خارج از کشور هستند و ۱۰ نفر دیگر نیز در داخل کشور و در مراکز جامعه‌المصطفی در حال تحصیل هستند.

بیت‌مشعلی با اشاره به اینکه امیدوار هستیم خرداد یا تیرماه مسابقات را برگزار کنیم، برای این کار تقویم مدارس و دانشگاه‌های کشور‌های دیگر مورد بررسی قرار گرفته و علاوه بر آن موضوع دیگر موسم حج است که باید مورد توجه قرار گیرد چرا که برخی از داوران و متسابقان در آن ایام مشغول حج خواهند بود. ارتباطات خوبی با شرکت کنندگان داریم و آیین‌نامه و جزئیات مسابقات به اطلاع آنها رسیده است.

رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور با تأکید بر اینکه به دنبال برگزاری مسابقات در تهران هستیم، بیان کرد: برگزاری این رویداد در تهران برای ما ارزش افزوده زیادی خواهد داشت. اما گزینه‌های دیگری هم برای میزبانی در نظر گرفته شده است. برنامه‌های متنوعی برای این دوره از مسابقات در نظر گرفته شده است که در ایام مسابقات شاهد اجرای آن خواهیم بود.

مدیرعامل ایکنا در پایان تصریح کرد: تلاش خواهد شد هفته آینده جلسه شورای سیاستگذاری این مسابقات با حضور رئیس جهاد دانشگاهی که بنیانگذار مسابقات نیز بوده‌اند، برگزار شود. امیدوار هستیم به کمک شما و در کنار شما بتوانیم پرچم قرآن را بالا ببریم.

انتهای پیام