صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۲۸۴۵۸۵
تاریخ انتشار : ۰۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۴۰
در نشست خبری با اصحاب رسانه مطرح شد

مسئول جذب و پذیرش طلاب حوزه علمیه اصفهان گفت: حدود ۴۰ مدرسه علمیه زیر پوشش مرکز مدیریت حوزه علمیه استان قرار دارد که از این تعداد، ۳۴ مورد آماده پذیرش طلاب نوورود برای سال تحصیلی پیش رو است.

به گزارش ایکنا از اصفهان، نشست خبری مرکز مدیریت حوزه علمیه اصفهان با اصحاب رسانه در خصوص «پذیرش حوزه علمیه» امروز، چهارم خردادماه در این مرکز برگزار شد. 

در این نشست محمدحسن ترابی، مسئول جذب و پذیرش طلاب حوزه علمیه اصفهان صحبت‌های خود را به سه محور تقسیم و اظهار کرد: محور اول به مباحث مقدماتی و تاریخی اختصاص دارد. فلسفه وجودی حوزه‌های علمیه برگرفته از قرآن کریم است؛ در آیه ۱۲۲ سوره توبه که به آیه «نفر» شهرت دارد، بیان شده است که عده‌ای از مؤمنان برای علم‌آموزی و تفکر در دین به معنای فهم عمیق مهاجرت کنند و بعد از شناخت دین به سوی قوم خود بازگردند و آن‌ها را انذار دهند.

وی افزود: به‌طور کلی، عمده وظایف روحانیت برای شناخت دین و انذار جامعه در نظر گرفته شده که در اصل همان رسالت انبیاست. حوزه‌های علمیه با وجود این آیه شریفه از زمان رسول خدا(ص) شکل گرفت و مواد علمی لازم در این مدارس، قرآن و حدیث بوده است. بعد از دوران پیامبر(ص)، فراز و نشیب‌هایی در جامعه رخ داد و در نهایت در زمان امام باقر(ع)، حوزه‌های علمیه شیعه مجدداً به شکل امروزی، ولی ابتدایی شکل گرفت.

مسئول جذب و پذیرش طلاب حوزه علمیه اصفهان بیان کرد: ائمه(ع) و سپس شاگردان ایشان همه علوم اسلامی و مقدمات آن‌ها را در این حوزه‌های علمیه تدریس می‌کردند. پایه‌های حوزه‌های علمیه در دوران امام صادق(ع) تثبیت شد و در دوران امام رضا(ع) به اوج شکوفایی خود رسید، تا حدی که مناظرات علمی ایشان با سران دیگر مذاهب معروف است. بعد از غیبت صغری و کبری، به دستور امام زمان(عج)، حوزه‌های عملیه مرجعیت دینی همه‌جانبه به‌دست آوردند.

وی گفت: در این دوران هزار ساله غیبت کبری، علمای شیعه در عرصه‌های گوناگون منشأ اثر بوده‌اند؛ برای مثال غیر از علوم اسلامی وارد عرصه علوم طبیعی از جمله طب، نجوم و... نیز شدند؛ زیرا همه بار رسالت علمی بر دوش حوزه‌های علمیه قرار داشته است؛ البته حوزه‌های علمیه شیعه گوی علم را از سایر حوزه‌ها ربودند. عرصه علمی مهم‌ترین رسالت حوزه‌ها بوده است؛ ولی در عرصه‌های دیگری از جمله رسیدگی به مشکلات مردم، حمایت از محرومان و... علمای شیعه پناه درماندگان بودند و از آبروی خود برای حل مشکلات مردم استفاده می‌کردند. 

ترابی تصریح کرد: علمای شیعه با طاغوت‌های زمان خود نیز در هر دوره مبارزه می‌کردند؛ برای نمونه در طول ۱۰۰ سال اخیر نهضت تحریم تنباکو و نهضت مشروطه از جمله اقدامات مؤثر علمای شیعه بوده است. شاید نشنیده باشید که عالمی شیعه فتوای جهاد با استعمارگران ایتالیایی را در حمله به لیبی صادر کرد که فتوای این عالم در جهاد با کفار غربی برای دفاع از کشوری اهل‌سنت بود و نشان‌دهنده دغدغه علمای شیعی نسبت به کل جهان است. 

وی ادامه داد: امروزه حوزه علمیه میراث‌دار تاریخچه درخشان و پرسابقه‌ای‌ست؛ از همین رو، به محور دوم می‌پردازم. اگر امروز بحث پذیرش حوزه‌های علمیه را مطرح می‌کنیم، درواقع فراخوان جوانان علاقه‌مند به حوزه علمیه برای نقش‌آفرینی در همه عرصه‌هایی‌ست که بیان شد. در طول ۵۰ سال اخیر، با زحمات فراوان یک مرجع تقلید، خروجی حوزه‌های علمیه وارد عرصه اجتماعی شدند و طاغوت دو هزار و ۵۰۰ ساله را با کمک امت وفادار خود شکست دادند که عرصه‌های جدیدی را به روی حوزه علمیه گشوده است. 

مسئول جذب و پذیرش طلاب حوزه علمیه اصفهان محور سوم صحبت‌های خود را به موضوع ضرورت پذیرش در حوزه‌های علمیه اختصاص داد و افزود: حدود ۱۰۰ دانشگاه شیعه‌شناسی در سراسر دنیا مشغول فعالیت‌های علمی و پژوهشی هستند که چهار مورد آن در فلسطین اشغالی است. دشمنان ما کسانی هستند که با صراحت هدف خود را نابودی تفکر اسلامی و به‌ویژه تفکر شیعی بیان و برای آن پول و زمان زیادی هزینه می‌کنند؛ بنابراین خود ما نیز باید خدمت و بودجه بیشتری در این راستا صرف کنیم. 

وی اضافه کرد: در دوران طاغوت‌های متنوع این چند صد سال، فرصت بروز و ظهور برای شیعیان کمتر حاصل شد؛ ولی با ظهور انقلاب اسلامی، این میدان گسترش یافت که باعث شد انسان‌های محقق بیشتری وارد این عرصه شوند تا گره‌های بیشتری باز شود و فعالیت بیشتری انجام گیرد. در عرصه خارجی نیز با توجه به اینکه انقلاب اسلامی ایران داعیه دینی داشت و هنوز هم دارد که آن را از دیگر حکومت‌ها نیز متمایز کرده است، رویکرد دیگری به دین در عالم شکل گرفته که باعث شده توجهات به محور شیعی نیز افزایش یابد؛ همچنین سیل تقاضاهای علمی و اجتماعی به سوی حوزه‌های علمیه روانه شد. 

ترابی تأکید کرد: نمونه‌های آن کشورهای جنوب آسیا و آفریقا هستند که جمعیت شیعیان آنان در حال افزایش است. با توجه به همه این مقدمات، ضرورت حضور نیروهای مستعد، باانگیزه و جوان در حوزه‌های علمیه برای پرکردن خلأهایی که ایجاد شده و نقش‌آفرینی در عرصه‌های جدید انکارناشدنی است. حوزه علمیه اصفهان به‌طور ویژه با سابقه ۵۰۰ ساله و تعداد زیاد علما در رشته‌های علمی متعدد، حوزه عمیقی‌ست که مایه افتخار جهان تشیع شده است. 

وی گفت: در حوزه علمیه اصفهان میراث‌دار زحمات چند صد ساله علمای اصفهان هستیم و در جایگاه خدمتگزاران طلاب در مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه، زمینه‌ را برای حضور جوانان علاقه‌مند فراهم می‌کنیم. حدود ۴۰ مدرسه علمیه زیر پوشش مرکز مدیریت حوزه علمیه استان قرار دارد که از این تعداد، ۳۴ مورد آماده پذیرش طلاب نوورود است. پذیرش در سه مقطع متوسطه اول یا همان سیکل، متوسطه دوم یا دیپلم و متوسطه سوم یا مدرک دانشگاهی صورت می‌گیرد. برای هر مقطع نیز مدارس مخصوص وجود دارد.

زهراسادات مرتضوی

انتهای پیام