به گزارش خبرنگار ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی انصاری، دبیر ستاد مرکزی بزرگداشت امام خمینی(ره)، صبح امروز، شنبه دهم خرداد، در نشست خبری اعلام برنامههای مراسم بزرگداشت حضرت امام خمینی (ره) به تبیین مبانی فکری، اعتقادی و سیاسی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران پرداخت و بر لزوم بازگشت به اندیشههای حضرت امام(ره) تأکید کرد.
وی با اشاره به در پیش بودن سیوپنجمین سالگرد ارتحال امام خمینی(ره)، اظهار کرد: سالگرد ارتحال حضرت امام، سالگرد بازخوانی اندیشهها، افکار و مبانی نظام جمهوری اسلامی است؛ نظامی که در زوایای مختلف اعتقادی، فکری، فلسفی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، ریشه در مکتب توحیدی امام راحل دارد.
انصاری با بیان اینکه مدل حکومت اسلامی بر پایه آموزههای اسلامی و حج ابراهیمی قابل بازخوانی است، گفت: سه تحلیل از حقیقت حج ارائه شده که همگی ارتباط مستقیم با ساختار حکومت اسلامی دارند. نخست آنکه حج، فراخوانی برای آموزش، تربیت و تمرین حکومت اسلامی در قالب مناسک دینی است. دوم آنکه، حج تمرینی برای زندگی اجتماعی و همزیستی مؤمنانه امت اسلامی است و سوم، حج الگویی از ساختار، بنیاد و الگوی اداره یک جامعه اسلامی در سطح جهانی است؛ الگویی که نهتنها در مکه، بلکه در هر نقطهای از جهان از آسیا و اروپا تا آفریقا، قابل پیادهسازی است.
وی افزود: اگر جامعهای بخواهد بر مبنای آموزههای اسلام شکل گیرد، باید از چهار رکن اصلی برخوردار باشد؛ توحید، مردم، رهبری و امامت و مبارزه با دشمن درونی و بیرونی. جامعهای که این چهار رکن را در کنار هم داشته باشد، به مدینه فاضله نزدیک خواهد شد. آنچه ما در اندیشه، سیاست، مبارزه، سیره عملی و ساختار نظام جمهوری اسلامی میبینیم، مبتنی بر همین چهار رکن است.
دبیر ستاد مرکزی بزرگداشت امام خمینی(ره) با تأکید بر جایگاه توحید در تفکر امام، تصریح کرد: از نگاه امام خمینی(ره)، تمام افعال فردی، اجتماعی، سیاسی و حکومتی باید بر محور خداوند باشد. امام معتقد بود که همه دستاوردهای انقلاب، بزرگ و کوچک، از اراده الهی نشئت میگیرد؛ همانگونه که قرآن کریم میفرماید: «إِنَّ صَلاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ». امام میفرمودند تمام اعمال، رفتار، زندگی و حتی مرگ انسان باید برای خدا باشد.
وی ادامه داد: امام (ره)، حضور خدا را در همه عرصههای اجتماعی و سیاسی جامعه معنا کرد. گرچه مردم ایران خداباور بودند اما امام(ره) نشان دادند که چگونه میتوان اراده خدا را در تصمیمگیریها، ساختارهای حکومتی، سیاستگذاریها و حیات جمعی تفسیر و پیاده کرد.
انصاری تأکید کرد: در روزگاری که میلیونها نفر تحت رهبری امام بودند و تمام پیروزیها را مرهون تدابیر او میدانستند، امام در اوج قدرت میفرمودند همه پیروزیها از خداست و ما هیچکارهایم. این حال و هوای معنوی و روح خداباوری چیزی است که امروز در میان نسل جدید، جوانان و حتی نخبگان ما کمتر دیده میشود. ما باید آن فضای خدایی و توحیدی عصر امام(ره) را احیا کنیم.
وی با اشاره به جایگاه والای مردم در اندیشه امام خمینی(ره)، گفت: در قرآن کریم، واژه «ناس» ۲۴۱ بار بهکار رفته است. خداوند پس از خود، بیشترین توجه را به مردم دارد. امام(ره) نیز همین نگاه قرآنی را داشتند و مردم را محور میدانستند. خداوند میفرماید که نخستین خانهای که بر روی زمین بنا شد، خانهای است که برای مردم ساخته شد. بیتالله، خانه مردم است.
انصاری افزود: امام راحل جایگاه مردم را نهتنها در نظریهپردازی بلکه در عمل، به بالاترین قله رساندند. از نگاه ایشان، توفیق نظام اسلامی، حتی نظامی معنوی، در گرو کرامت مردم است. امام همواره به مسئولان هشدار میدادند که اگر از مردم فاصله بگیرند، سقوط خواهند کرد. کسی نمیتواند بگوید من فقط با خدا ارتباط دارم و مردم برایم مهم نیستند. این مسیر به بنبست خواهد رسید.
وی تأکید کرد: امام (ره) میفرمودند مردم ولینعمت ما هستند. این سخنی نیست که از روی تعارف گفته شده باشد، بلکه ریشه در معرفت اسلامی دارد. امام در جایگاههای مختلف، از پدر و مادر تا معلمان، جایگاههایی را تعریف میکرد اما در همه آنها میگفت مردم ولینعمتند. یعنی اگر نظامی پیشرفت کرده، اگر رهبر نظام در اوج عزت است، اگر مجلس و ریاستجمهوری مشروعیت دارد، همه و همه به واسطه رأی و خواست مردم است.
انصاری ادامه داد: مشروعیت و مقبولیت در نظام جمهوری اسلامی از مردم نشئت میگیرد. هیچ قانونی، تصمیم اجرایی، امنیتی، قضایی یا سیاسی نباید بدون پیوست مردمی اتخاذ شود. مردم ابزار نیستند، زینتالمجالس نیستند، سیاهیلشکر نیستند، بلکه تصمیمساز و مشروعیتبخشاند. این سخن را رهبر معظم انقلاب نیز بارها در سخنرانیهای خود تصریح کردهاند.
دبیر ستاد مرکزی بزرگداشت امام خمینی(ره) با تأکید بر لزوم بازگشت به اندیشههای امام (ره) اظهار کرد: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند رجوع به مبانی امام راحل هستیم؛ مبانیای که در آن، خداوند در مرکز قرار دارد و مردم در متن. جامعهای که بخواهد در مسیر الهی پیش رود، چارهای جز این ندارد که به آن الگوی چهار رکنه امام بازگردد: توحید، مردم، رهبری و مبارزه.
ادامه دارد...
انتهای پیام