صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۲۸۸۳۸۲
تاریخ انتشار : ۲۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۰:۴۴
امیر ملک سخن/ ۲

محمدعلی انصاری، مفسر قرآن کریم می‌گوید: در طول تاریخ، یکی از بزرگ‌ترین آسیب‌هایی که دینداری به خود دیده، «دینداری قشری» بوده است؛ دینداری‌ای که در ظاهر متوقف می‌ماند و از معنا و حقیقت فاصله می‌گیرد. نتیجه چنین نگرشی، محروم شدن بشر از جاذبه‌ها، زیبایی‌ها و حقایق درونی دین است. زمانی که دین، تنها به‌عنوان مجموعه‌ای از نمادهای ظاهری و آداب بیرونی تلقی شود، طبیعی است که نتواند در زندگی فردی و اجتماعی انسان نقش‌آفرینی مؤثری داشته باشد. 

محمدعلی انصاری، مفسر قرآن کریم در دومین قسمت از درس‌گفتار «امیر ملک سخن» که پیرامون ولایت امیرالمؤمنین (ع) می‌پردازد؛ می‌گوید:

در منظومه دینی، می‌توان سه سطح برای فهم و عمل به دین در نظر گرفت: سطح ظاهری و ابتدایی، لایه بیرونی یا «قشر»، و در نهایت «محتوا» یا درون‌مایه عمیق دین. آن‌چه اهمیت دارد، پیوند مستمر و جدانشدنی میان قشر و محتواست؛ چرا که دین، تنها در صورتی می‌تواند کارآمد و زنده باقی بماند که این دو لایه هم‌زمان با یکدیگر حضور داشته باشند.
 
آه از آن روزی که میان ظاهر و باطن دین جدایی بیفتد، و دریغ از زمانی که دین تنها در سطح و قشر باقی بماند، بی‌آنکه از حقیقت درونی و معنای عمیق آن بهره‌ای برده شود. در طول تاریخ، یکی از بزرگ‌ترین آسیب‌هایی که دینداری به خود دیده، همین «دینداری قشری» بوده است؛ دینداری‌ای که در ظاهر متوقف می‌ماند و از معنا و حقیقت فاصله می‌گیرد.
 
نتیجه چنین نگرشی، محروم شدن بشر از جاذبه‌ها، زیبایی‌ها و حقایق درونی دین است. زمانی که دین، تنها به‌عنوان مجموعه‌ای از نمادهای ظاهری و آداب بیرونی تلقی شود، طبیعی است که نتواند در زندگی فردی و اجتماعی انسان نقش‌آفرینی مؤثری داشته باشد. در چنین شرایطی، دین به جای آن‌که مسیر هدایت، آرامش و تعالی را هموار سازد، به پدیده‌ای ایستا و تشریفاتی تبدیل می‌شود؛ پدیده‌ای که تأثیرگذاری آن به شدت کاهش یافته و کارکرد حقیقی خود را از دست می‌دهد.
انتهای پیام