صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۲۹۰۴۰۸
تاریخ انتشار : ۰۲ تير ۱۴۰۴ - ۱۶:۰۶
حجت‌الاسلام والمسلمین جبرئیلی تبیین کرد

دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: تلاش، کار و جهاد اولین شرط و دیگری توکل و اعتماد به خداوند و در نهایت دعا از جمله مهمترین مولفه‌های تحقق سنت الهی است و تحمل سختی و حمایت از رهبری جامعه از لازمه‌های تحقق شرط به حساب می‌آید. 

به گزارش ایکنا از قم، به نقل از روابط عمومی دانشگاه باقرالعلوم(ع)، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدصفر جبرئیلی، دانشیار گروه کلام پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفت‌وگویی با تأکید بر ضرورت نگاه اجتماعی به دین و توجه به ظرفیت‌های تمدنی آموزه‌های دینی، اظهار کرد: از دوره سید جمال‌الدین اسدآبادی و محمد عبده تا متفکرانی، چون شهید مطهری، شهید صدر، آیت‌الله مصباح یزدی، آیت‌الله جعفر سبحانی و رهبر معظم انقلاب اسلامی، بحث سنت‌های الهی به‌عنوان چارچوبی برای فهم قوانین حاکم بر تاریخ و جامعه مورد توجه قرار گرفته است.

جبرئیلی افزود: در قرآن کریم از این قواعد با عنوان سنت‌های الهی یا سنت‌های تاریخی یاد شده است؛ مفهومی که در نگاه متفکران اسلامی از محدوده انسان فردی فراتر رفته و تا ساحت قوانین تکوینی و نظام علیت گسترش یافته است و این گستره معنایی، امروز در قالب مفاهیمی، چون فلسفه نظری تاریخ یا فلسفه الهی تاریخ بررسی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه سنت در لغت به معنای روش و سیرت است و در اصطلاح قرآنی، به قوانین ثابت و تغییرناپذیر الهی در عرصه حیات انسانی اطلاق می‌شود، بیان کرد: ظهور فعل و اراده خداوند در تاریخ و اجتماع، ثبات و استمرار در طول حیات بشری، عدم پذیرش تغییر و جایگزینی، تعلق یافتن به مستحقان و عدم انتقال به غیر و تحقق در بستر اختیار انسانی و بر اساس کنش ارادی بشر ویژگی‌های سنت الهی است.

جبرئیلی در پاسخ به این پرسش که آیا سنت‌های الهی همان وعده‌های الهی‌اند؟ گفت: برخی مفسران و متفکران این دو را هم‌معنا دانسته‌اند و مصادیقی، چون سنت استجابت دعا، پاداش نیکوکاران، عقاب بدکاران، استخلاف صالحان و پیروزی مجاهدان را در زمره وعده‌های قطعی الهی برشمرده‌اند.

وی با اشاره به سه شرط و راه تحقق سنت الهی افزود: تلاش، کار و جهاد به عنوان اولین شرط و دیگری توکل و اعتماد به خداوند و در نهایت دعا از جمله مهمترین مولفه‌های تحقق سنت الهی است و تحمل سختی و حمایت از رهبری جامعه از لازمه‌های تحقق شرط به حساب می‌آید. 

انتهای پیام