جبرئیلی افزود: در قرآن کریم از این قواعد با عنوان سنتهای الهی یا سنتهای تاریخی یاد شده است؛ مفهومی که در نگاه متفکران اسلامی از محدوده انسان فردی فراتر رفته و تا ساحت قوانین تکوینی و نظام علیت گسترش یافته است و این گستره معنایی، امروز در قالب مفاهیمی، چون فلسفه نظری تاریخ یا فلسفه الهی تاریخ بررسی میشود.
وی با اشاره به اینکه سنت در لغت به معنای روش و سیرت است و در اصطلاح قرآنی، به قوانین ثابت و تغییرناپذیر الهی در عرصه حیات انسانی اطلاق میشود، بیان کرد: ظهور فعل و اراده خداوند در تاریخ و اجتماع، ثبات و استمرار در طول حیات بشری، عدم پذیرش تغییر و جایگزینی، تعلق یافتن به مستحقان و عدم انتقال به غیر و تحقق در بستر اختیار انسانی و بر اساس کنش ارادی بشر ویژگیهای سنت الهی است.
جبرئیلی در پاسخ به این پرسش که آیا سنتهای الهی همان وعدههای الهیاند؟ گفت: برخی مفسران و متفکران این دو را هممعنا دانستهاند و مصادیقی، چون سنت استجابت دعا، پاداش نیکوکاران، عقاب بدکاران، استخلاف صالحان و پیروزی مجاهدان را در زمره وعدههای قطعی الهی برشمردهاند.
وی با اشاره به سه شرط و راه تحقق سنت الهی افزود: تلاش، کار و جهاد به عنوان اولین شرط و دیگری توکل و اعتماد به خداوند و در نهایت دعا از جمله مهمترین مولفههای تحقق سنت الهی است و تحمل سختی و حمایت از رهبری جامعه از لازمههای تحقق شرط به حساب میآید.
انتهای پیام