وی با اشاره به لزوم اتخاذ رویکردی عمیق در فهم قرآن، اظهار کرد: برای فهم یک سوره، نباید تنها به ترجمه واژگان اکتفا کرد و هر سوره مانند یک سخنرانی کامل، دارای پیام و نقطه کانونی مشخصی است و برای درک این پیام، باید به شأن نزول، زمینههای تاریخی، مقاصد نزول و ساختار هندسی آن توجه کرد و سوره فتح نیز که محور بحث ماست، تماماً حول موضوع فتح و نصرت الهی شکل گرفته است.
مهاجرنیا افزود: قرآن یک کتاب نوشتاری با فصلبندی مرسوم نیست و گاهی مبانی فکری یک مفهوم، در آیات پایانی سوره آمده است لذا برای فهم دقیق، باید کل سوره و ارتباط آیات آن با یکدیگر و همچنین با روایات معصومین (ع) را موردنظر قرار داد.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه سوره فتح به دنبال یک جنگ نازل نشده بلکه حاصل یک صلح است، اظهار کرد: معمولاً فتح به معنای گشایش پس از جنگ است اما خداوند صلح حدیبیه را که در ظاهر عقبنشینی بود، فتح مبین مینامد و این صلح که باعث ناراحتی و اعتراض برخی مسلمانان شد، درواقع یک پیروزی راهبردی بود که به تعبیر روایات، اثرش از دهها جنگ بیشتر بود و اسلام را به عنوان یک قدرت رسمی تثبیت کرد.
مهاجرنیا تصریح کرد: خداوند با نسبت دادن این فتح به خود «إِنَّا فَتَحْنَا»، به جریان مقاومت در تمام تاریخ میآموزد که پیروزی حقیقی، ریشه در اراده و قدرت الهی دارد و اگر نیتها و حرکتها خدایی باشد، خداوند خود ضامن نتیجه است.
وی با اشاره به اینکه خداوند در سوره فتح، مبانی اعتقادی را به عنوان پشتوانه وعده پیروزی خود ذکر میکند، گفت: خداوند در این سوره، مهندسی مبانی فکری رزمندگان را هدف قرار داده است؛ در آیات ۴ و ۷ با عبارت «وَلِلَّهِ جُنُودُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ؛ و سپاهيان آسمانها و زمين از آن خداست»، یادآوری میکند که تمام نیروها و لشکریان عالم تحت فرمان او هستند و پیروزی را به هر که بخواهد عطا میکند.
مهاجرنیا ادامه داد: مفاهیمی، مانند «عَلِیمًا حَکِیمًا،خدا داناى حكيم است»، «عَزِیزًا حَکِیمًا؛ خدا توانای شکستناپذیر و حکیم است»، «بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِیرًا،خدا به آنچه انجام مىدهيد، آگاه است» و «عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرًا،و خدا بر هر چیز تواناست» مکرراً در سوره تکرار میشوند تا این حقیقت را در دل مؤمنان راسخ کند که پیروزی برآمده از علم، حکمت و قدرت مطلق خداوندی است که بر همه چیز آگاه و تواناست.
مدیر اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر، اوج این مبانی را در آیه ۲۳ سوره دانست و اظهار کرد: خداوند پس از ذکر این صفات، اعلام میکند که این روش، یک قانون و قاعده الهی ثابت است که فرمود: «سُنَّةَ اللَّهِ الَّتِی قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلُ وَلَنْ تَجِدَ لِسُنَّةِ اللَّهِ تَبْدِیلًا؛اين سنت الهی است كه در گذشته نيز بوده است، و هرگز برای سنت الهی تغيير و تبديلی نخواهی يافت.». این یعنی پیروزی جبهه حق، یک اتفاق یا لطف ویژه و استثنائی نیست بلکه یک قانون لایتغیر و خدشهناپذیر الهی است و هر فرد و جریانی که با اخلاص، تقوا و ایمان در این مسیر قرار گیرد، مشمول این سنت قطعی خواهد شد.
مهاجرنیا درخصوص مقایسه اصول قرآنی و آنچه در شرایط امروز جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت است، گفت: تاریخ بیش از چهار دهه انقلاب اسلامی و ایستادگی در برابر سختترین تحریمها و توطئهها، نمونهای از تحقق همین سنت الهی است، پیشرفتهای شگفتانگیز دفاعی ما، مانند قدرت موشکی که دشمن را به اعتراف واداشته، در دل همین فشارها و با توکل به قدرت الهی به دست آمده است.
وی با اشاره به اینکه وحدت ملی بیسابقه ایجاد شده در کشور پس از حوادث اخیر مصداق نصرت الهی است، افزود: خداوند در دلها تصرف میکند؛ هم در دل ملت ما الفت و وحدت ایجاد کرد و هم ترس را در دل دشمنان انداخت همانطور که فرمود: «فِی قُلُوبِهِمُ الرُّعْبَ،در دلهایشان رعب و ترس افکند»( سوره حشر/آیه ۲)، امروز دشمن از سایه ما نیز هراسان است و این همان امداد غیبی است.
مهاجرنیا تصریح کرد: این سنت الهی مشروط است که اگر ما با تفرقه و ناشکری از این چارچوب خارج شویم، تضمینی برای فتح دائمی و نصرت الهی وجود ندارد، جنگ امروز ما، به تعبیر رهبر انقلاب و اعتراف دشمن، «جنگ بقائی و وجودی» است.
وی در پایان گفت: آیه «لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ، تا آن را بر تمام اديان پيروز گرداند»(سوره فتح/آیه ۲۸) این نوید را میدهد که اگر با ایمان و عمل صالح و حفظ این وحدت در میدان بمانیم، این جنگ به پیروزی نهایی اسلام و زمینهسازی ظهور آخرین حجت الهی منجر خواهد شد و راه پیروزی، عمل به همین معارف بلند سوره فتح است.
انتهای پیام