گروه خبرنگاران افتخاری/ محمود لطفیان: کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم با اشاره به اینکه با وحدت یک محله میتوان جلوی افراد فاسد را گرفت، گفت: تفرقه خود بزرگترین منکر و عذاب الهی است.
به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین محمود لطفیان سرگزی، کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم در کارگاه آموزشی «دانشافزایی و به روزرسانی تکنیکهای بهبود عملکرد و ایجاد خلاقیت در تدریس تعلیمات دینی» که در سالن اجتماعات اداره آموزش و پرورش استثنایی قم برگزار شد، به تشریح امر به معروف در قیام جهانی اباعبدالله الحسین(ع) و فداکاری بهترین معلم، مربی و مدرس حادثه عاشورا یعنی حضرت زینب(س) پرداخت.
وی افزود: علامه شهید مطهری در آیه 101 سوره آلعمران که درباره امر به معروف است به نکتهای توجه فرمودهاند که دیگران از آن غافل شدهاند، آن نکته این است که آیه امر به معروف در میان دو آیه قرار گرفته که هر دو مربوط به اتحاد و وحدت مسلمین است. میفرماید «رمز توفیق و نفوذ کلام در وحدت کلمه است» یعنی اگر شما متفرق باشید امر به معروف تأثیری نخواهد داشت.
مدیر کانون نویسندگان نماز استان قم ادامه داد: به طور مثال تعارض بین رفتار والدین با سفارشهای مدرسه، تعارض بین سفارش به صرفهجویی از یک سو و ریخت و پاش افراد یا دستگاهها و سازمانهای دولتی از سوی دیگر، تعارض بین رفتار پدر با مادر و ... از موارد متفرق بودن است. برای دعوت مردم به اقامه نماز، مسجد محوری و امر به معروف باید تعارضات اجتماعی را به حداقل برسانیم تا جامعه از یک وحدت نسبی برخوردار باشد زیرا تفرقه خود بزرگترین منکر و عذاب الهی است.
وی بیان کرد: در قرآن کریم سه نوع عذاب مطرح شده است، عذاب آسمانی، عذاب زمینی و عذاب تفرقه. امروز بزرگترین منکرات استکبار جهانس است. آیا انگشتان دست بدون جمع شدن و به صورت مشت در آمدن، میتوانند پتکی بر مغز مخالف باشند، آیا قطرات باران بدون جمع شدن در پشت سد میتوانند برقی تولید کنند، آیا مصیبتهای امروز جهان اسلام به خاطر تفرقه نیست، آیا دلیل تحریم، سوءظن، تجسس، غیبت، اهانت و قطع رحم و انزواطلبی آن نیست که این قبیل کارها علاقههای میان افراد را قطع میکند و عامل جدایی میان افراد میشود. به هر حال ما در انجام هر کار خیر و جلوگیری از هر کار شر نیاز به وحدت و اتحاد داریم.
حجتالاسلام لطفیان با اشاره به اینکه با وحدت یک محله میتوان جلوی افراد فاسد را گرفت، گفت: با اتحاد میتوان جلوی تمامی ابرقدرتها ایستاد. یگانه ریسمانی که میتواند همه انسانها را دور یکدیگر جمع کند، ایمان به خدا و پذیرفتن رهبران و قوانین الهی است؛ زیرا انسان برای اتحاد با دیگران باید از بسیاری تمایلات شخصی بگذرد. انسان زمانی میتواند از تمایلات شخصی خود برای مدت طولانی بگذرد که قدرت مافقی به او دستور دهد و چشم به جبران داشته باشد.
کارشناس مرکز تربیت تربیت مربی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم بیان کرد: خداوند، رهبران و قوانین او از قداستی برخوردارند که ارزش آن را دارد که افراد دست از خواستههای شخصی خود بردارند به علاوه این تنها خداوند است که با یادداشتهای ابدی خود جلوگیری از تمایلات را در دنیا و آخرت جبران میکند. وحدت شعاری، نژادی، ملی، قومی و منطقهای در عمق عقاید انسان ریشه ندارد؛ لذا انسان با یک سلسله تبلیغات کُند دست از آن برمیدارد.
وی ادامه داد: توجه به زمان و مکان عرضه کار صحیح از راههای ترویج نماز است. خلافکاری که بدون غرض به راه کج میرود باید راه صحیح را به طور غیرمستقیم به او نشان داد مانند نمایش زیبای امام حسن و امام حسین(ع) که با یک آموزش هنرمندانه و غیرمستقیم همراه با حفظ آبروی پیرمرد او را داور وضوی خود ساختند و پیرمرد متوجه اشتباهش شد.
کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم با اشاره به این که گاهی امر به معروف به نماز در زمانی بیاثر ولی در زمانی دیگر مؤثر است، افزود: هنگام مسافرت اعضای خانواده را به تقوی سفارش کنید زیرا در آستانه جدایی علاقهها اوج میگیرد و زمینه پذیرش در انسان زیاد میشود. در بحارالانوار نقل شده در زمانی که خشمگین هستید کسی را ادب نکنید چون امکان دارد افراطی برخورد کنید.
وی بیان کرد: شاید یکی از دلایلی که در جلسات سوگواری قرآن تلاوت میشود، علاوهبر اینکه هدیه کردن ثواب تلاوت قرآن به روح میت یک ارزش است، این است که شرکتکنندگان در جلسه ختم برای شنیدن موعظه آمادگی روحی خوبی دارند. در سوره قلم داستان باغی مطرح شده که وارثان باغ پدر تصمیم میگیرند به دور از چشم فقرا میوهها را چیده و به جای دیگر منتقل کنند که دیدند باغ با صاعقهای به کویری تبدیل شده است. از نکات جالب در این داستان این است که تصمیم و نیت گناه گرچه کیفر اخروی ندارد ولی تأثیر دنیوی دارد.
حجتالاسلام لطفیان عنوان کرد: زمانی که معلم نمره خوب به شاگردی میدهد، اگر او را امر به معروف و نهی ا منکر کند اثر بیشتری دارد. براساس آیات قرآن کریم، قرآن و روایات روی زمان عنایت دارند برای مثال نسبت به استغفار در سحر مکرر سفارش شده است. همچنین نقل شده برای دعا کردن بعد از نماز واجب بعد از خطبههای نماز جمعه، شب جمعه، غروب جمعه و ماه رمضان در صحرای عرفات و هنگام نزول باران روایات مخصوصی آمده است.
وی در پایان یادآور شد: درس گرفتن از اشتباهات نشانه درایت و پذیرفتن مسئولیت اشتباه، بهای بزرگ شدن است باید به طور ذاتی و مداوم رفتار خود را تحلیل کنیم و از اعتراف به اشتباه خود نترسیم. سعی کنیم رفتارهای منفی را تصحیح کنیم همچنین از آثار زیانبار دروغ، دور شدن فرشتگان، عدم قبولی عبادات، قطع شدن برکات الهی و محرومیت از نماز شب که مرکب خودسازی و تقرب به خداست، است که باید خود را از آن دور کنیم.