ظفر بنگاش، مفسر، پژوهشگر، سردبیر نشریه «کرسنت اینترنشنال» و مدیر مؤسسه تفکر اسلامی معاصر در کانادا در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان این مطلب گفت: جامعهای که پیامبر(ص) در آن زمان ساخت ورای رنگ، تفاوتهای زبانی و نژادگرایی بود. اما متأسفانه امروز مسلمانان دارای تقسیمات و دستهبندیهایی هستند که بر اساس تفاوتهای جزیی تعریف شده که البته مسئله ناراحتکنندهای است.
وی تأکید کرد: اگر همه ما به درستی به قرآن و سیره پیامبر(ص) عمل کنیم، وحدت محقق خواهد شد.
بنگاش افزود: قرآن کریم موضع کاملاً واضح و روشنی نسبت به وحدت مسلمانان دارد و بر حفظ وحدت مسلمانان و پرهیز از هرگونه تفرقه تأکید میکند. به عنوان مثال خداوند در سوره آل عمران میفرماید: «وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِیعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ: همگى به ریسمان خدا چنگ زنید و پراکنده نشوید». آیات بسیار دیگری نیز در قرآن وجود دارد که بر همین امر تأکید دارد مانند آیه 92 سوره انبیا که میفرماید: «إِنَّ هَذِهِ أُمَّتُکُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّکُمْ فَاعْبُدُونِ: این است امت شما که امتى یگانه است و منم پروردگار شما پس مرا بپرستید».
وی گفت: مسلمانی نیست که به آیه شریفه «وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ ...» ایمان نداشته باشد. آن مسلمانانی که برادران مسلمان خود را به کفر متهم کرده و آنها را میکشند نیز به این آیات استناد میکنند. پس مشکل ما این است که در آیات قرآن درست تفکر نمیکنیم و روح قرآن را درنمییابیم.
این روزنامهنگار مقیم کانادا ادامه داد: قرآن را که مطالعه میکردم، در هیچ کجا ندیدم که صحبت از شیعه وسنی و گروههای مختلف باشد. افراد یا مؤمن به پروردگار و جهان آخرت و خوبی و پرهیزگاری هستند و یا کافر به این حقایقند حال هر نامی که میخواهند برای خود انتخاب کنند.
بنگاش گفت: همه ما اعم از شیعه و سنی قرآن کریم و پیامبر اکرم(ص) را پیروی میکنیم و مسلمانی نیست که از پیامبر(ص) تبعیت نکند و اگر درستتر بنگریم همه ما هم شیعه هستیم و هم سنی. اگر همه ما بیشتر مسلمان شویم و بپذیریم که هر کدام از ما بخشی از حقیقت را در دست دارد، دیگر به نزاع با یکدیگر نخواهیم پرداخت.
نقش رسانهها در ایجاد وحدت میان مسلمانان
ظفر بنگاش در ادامه تأکید کرد: نقش رسانهها و شبکههای اجتماعی در این روزگار غیرقابل انکار است. رسانهها میتوانند نقش بسیار بسیار مهمی را برای ایجاد وحدت و پیشرفت و شکوفایی جهان اسلام ایفا میکنند و ما باید از رسانهها به شکلی حرفهای برای رساندن پیام حقیقی قرآن کریم که صلح و سعادت است استفاده کنیم.
وی ادامه داد: نگاهی به آداب و رسوم اسلامی نیز اهمیت این مسئله را نشان میدهد. در زمان پیامبر(ص) که رسانه وجود نداشت، نماز جمعه برگزار میشد و شرکت در آن از ویژگیهای اساسی و ضروری زندگی اسلامی محسوب میشد و اکنون نیز میشود. در این گردهماییها مسائل مربوط به مسلمانان مورد بررسی قرار میگرفت. در زمان حضرت محمد(ص) رسانهها وجود نداشت اما امروز وجود دارد و ما باید از رسانههای برای گسترش وحدت میان مسلمانان استفاده کنیم.
این پژوهشگر فعال مسلمان با اشاره به ناکافی بودن تعداد رسانههای اسلامی و پایین بودن فعالیتهای رسانههای موجود بر لزوم فعالیت بیشتر در این زمینه تأکید فراوان کرد و گفت: ما نیاز به مجاری رسانهای بهتر داریم. باید از اینترنت بهتر استفاده کنیم و گفتمانی در جهت همکاری داشته باشیم.
اکثریت مسلمانان جهان خواهان وحدت هستند
ظفر بنگاش گفت: دائماً گفته میشود که در میان مسلمانان تفرقه وجود دارد. اما نتیجه تحقیقی که اخیراً در میان 14 کشور مسلمان به عمل آمد نشان داد که 67 درصد مسلمانان خواهان وحدت هستند. این بدان معنا است که تفرقهطلبان در اقلیتند و ما باید آنها را منزوی کنیم تا از این سوءتفاهمها و سردرگمیها خود را نجات دهیم.
وی در پایان با اشاره به لزوم ارتقاء سطح مدیریت در جهان اسلام گفت: متأسفانه جهان اسلام مدیریت ضعیفی دارد. ما منابع غنی داریم اما وقتی دچار منازعات میشویم نمیتوانیم از این منابع استفاده کنیم.