به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه خبری اسراء، آیتاللهالعظمی جوادی آملی در ادامه مباحث اخلاقی خود با اشاره به حدیثی از امام باقر(ع) بیان کرد: اگر روح سالم باشد، بدن نیز سالم است چراکه روح را فرهنگ الهی میسازد. انسان اگر بداند که مهاجر و مسافر است و در بستری دارد زندگی میکند، بیش از آن حرمتی که برای یک مسافرخانه قائل است برای بدن و برای دنیا قائل نخواهد بود.
این استاد اخلاق با بیان اینکه جواب بسیاری از بیماریها را از آزمایشگاهها نمیتوان گرفت، اظهار کرد: در سوره مبارکه احزاب دستوری که به خاندان پیامبر(ص) میدهد این است که میفرماید، زنها باید مردانه حرف بزنند نه زنانه، یعنی اگر خواستید با نامحرم سخن بگویید طرزی حرف نزنید تا نامحرمی که مریض است طمع کند. این بیان سوره احزاب نشان آن است که اگر کسی درباره نامحرمی طمع کرد این شخص مریض است و این بیماری را نمیشود با آزمایشگاه حل کرد.
وی با بیان اینکه قرآن کریم، شفابخش است، عنوان کرد: خداوند میفرماید ما قرآن را فرستادیم که شفابخش است، ما شفا آوردیم نه دوا، ما طب نیاوردیم ما دوا نیاوردیم، ما عصاره حیاتبخشی آوردیم که شفاست.
آیتاللهالعظمی جوادی آملی با بیان اینکه ماه رجب، ماه درخواست ظرفیت است، اظهار کرد: درست است که بعضی از کارهای بدی که کردیم از ما ظرفیت را گرفته است ولی ظرفیتده همچنان بخشنده است، از او ظرفیت طلب کنید، استحقاق طلب کنید، لیاقت طلب کنید و بعد از خداوند مسئلت کنید که به این ظرفیت، پاسخ مثبت بدهد و مظروف را عطا کند.
وی با بیان حدیثی از امام باقر(ع) که میفرماید «لا سلامة کسلامة القلب»، «هیچ سلامتی همانند سلامت دل نیست»، بیان کرد: انسان، حیّ متألّه است، اگر قلب انسان سالم بود، انسان را کنترل میکند و اصولاً قلب را قلب گفتند برای اینکه دائماً در تقلب است، کارِ قلب تحول، تقلب و انقلاب است و اگر آدم این را بخواهد نرم کند و به جای خود بنشاند، صبر میخواهد. اگر او به جای خود نشست، همه شئون زیرمجموعه خود را خوب مدیریت میکند.
آیتاللهالعظمی جوادی آملی یکی از مشکلات قلب هرزه را گرفتار شدن در دام اعتیاد و امثال آن دانست و بیان کرد: اینکه میبینید بعضیها گرفتار اعتیادند، بعضی گرفتار هرزگیاند، سرش آن است که این قلب هرزه شده، اگر این در بسته نباشد و این قفل هرز بشود، این راه باز است و هر خاطرهای که بخواهد رخنه کند باز است اما اگر در بسته باشد، انسان توان آن را دارد که در حوزه دادههای خود ارزیابی کند، تصمیم بگیرد و مدیریت کند و به مقصد برسد.
آیتاللهالعظمی جوادی آملی ماه پربرکت رجب را فرصتی برای تطهیر قلوب دانست و بیان کرد: راز خلقت، عبادت است. اصل عبادت این است که انسان در همه شئون زندگی بنده خدا باشد و برای این بندگی یک راز و رمزی است که وجود مبارک پیامبر(ص) فرمود «انسان طرزی باید با خدا سخن بگوید که گویا او را میبیند».
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه یکی از برجستهترین اوصاف کریمانه انسان، غیرت است، اظهار کرد: غیرت از پربرکتترینِ، پرفضلیتترین واژهها و اوصاف نفسانی ماست که دارای سه عنصر است، عنصر اولش هویتشناسی است که انسان هویت خود، حقیقت خود، مدار خود را بشناسد. دوم اینکه به حریم غیر دخالت نکند، تجاوز نکند و سوم اینکه غیر را به حریم خود راه ندهد.
این استاد درس اخلاق ادامه داد: دو عنصر اخیر فرع بر عنصر اول است چون کسی که مرز را نشناخت، نمیتوان به او گفت غیر را وارد مرزت نکن، چون مرز را نشناخته است. پس تا این سه عنصر اصیل پیدا نشود، غیرت پیدا نخواهد شد و این غیرت پیدا کردن که سلامت دل را تأمین میکند با حیوان ناطق یعنی جانوری که حرف میزند نیست بلکه با حیّ متأله حاصل میشود.
آیتاللهالعظمی جوادی آملی در پایان سخنان خود با تأکید بر اینکه انسان باید گوهر هستی خود را بشناسد، بیان کرد: انسان اگر گوهر هستی خود را شناخت، خود را ارزان نمیفروشد. چیزی که غیر لقای حق باشد و غیر ابدی باشد و انسان را رها کند و افسوسش بماند، این در شأن انسان نیست، اگر شناخت که این گوهر، ابدی است، باید برای تهیه رهتوشه ابدی، زادراه ابدی، مرکب ابدی، راحله ابدی فکر کند.