حسین کنعانیمقدم، دبیرکل حزب سبز ایران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به وظایف حاکمان اسلامی اظهار کرد: از دیدگاه قرآن کریم و احادیث و روایات، حاکمان جامعه باید اسوه و الگویی برای جامعه باشند؛ در این صورت ملاک و شاخص دینداری در جامعه اسلامی باید حاکمان باشند.
وی افزود: روایت «الناس علی دین ملوکهم» نشان میدهد که مردم در رفتارهای دینی و اعتقادی خودشان به حاکمان نگاه میکنند؛ در قرآن نیز آمده است «وَکَذَلِکَ جَعَلْنَاکُمْ أُمَّةً وَسَطًا لِّتَکُونُواْ شُهَدَاء عَلَى النَّاسِ وَیَکُونَ الرَّسُولُ عَلَیْکُمْ شَهِیدًا» (و بدین گونه شما را امتى میانه قرار دادیم تا بر مردم گواه باشید و پیامبر بر شما گواه باشد)؛ پیامبر که رهبری جامعه را بر عهده داشتند، شاهدی بر این مدعا هستند که باید خود حاکم اسوه و نمونهای برای دینداری و رعایت آیین مقدس اسلام باشند.
کنعانیمقدم با اشاره به تکالیف مردم نسبت به حاکمان و حاکمان نسبت به مردم گفت: این یک مسیر دو طرفه است که بحث امت و امامت را در اسلام و روایات و احادیث مطرح میکند؛ در جایی که معتقدیم «کلّکم راع و کلّکم مسئول عن رعیّته» مسئولیتهای متقابلی وجود دارد که بر اساس آن حاکمان ملزم هستند جامعه را به سمت سعادت، و رفاه و تعالی و بهشتی که خداوند وعده فرموده، برساند و در این مسیر حداکثر تلاش خود را داشته باشند.
وی افزود: همچنین مردم مسئولیت دارند هم از حاکمان اسلامی تبعیت کنند و هم در مسیر حق و عدالت نسبت به حاکمان از باب امر به معروف و نهی از منکر حرکت کنند و سعی کنند به حاکمان در این مسیر یاری رسانند.
کنعانیمقدم خاطرنشان کرد: بعضیها مطرح میکنند که حاکمان و مسئولان جامعه نباید مردم را مجبور به بهشت رفتن، خوب بودن و دینداری و اصلاح امور کنند؛ این مسئله حرفهای اشتباهی است و مربوط به مکاتب غربی است؛ چرا که رهبران این مکاتب جامعه را به عنوان ابزاری برای رسیدن به قدرت میدانند، در حالیکه در دین اسلام رهبران خادمان ملت هستند و برای رساندن جامعه به سمت سعادت از هیچ تلاشی دریغ نکنند تا جامعهای سالم بر مبنای ارزشهای دینی و قرآنی داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه در جامعه اسلامی، امام به عنوان رهبر جامعه مسئولیتهایی حائز اهمیتی دارد که در سایر مکاتب وجود ندارد، گفت: زمانی که امام حسین(ع) به سمت کربلا حرکت میکردند، برخی به ایشان میگفتند که نگویید مسیری که میرویم به مرگ ختم شود به دلیل اینکه ممکن است عدهای برگردند و امام را همراهی نکنند؛ اما ایشان تأکید داشتند که باید به مردم مسیر درست و حقیقت را نشان داد.
کنعانیمقدم با اشاره به بخشی از آیه 256 سوره بقره گفت: اینکه عدهای با تمسک به عبارت قرآنی «لاَ إِکْرَاهَ فِی الدِّین»، معتقدند حاکمان نباید مردم را به دینداری مجبور کنند، چرا که در دین اکراهی وجود ندارد؛ اما باید توجه داشت که این اکراه از باب حاکمیت و حکومت نیست؛ چرا که حاکمان ملزم هستند جامعهشان را به سمت صلاح و رستگاری هدایت کنند.
وی با بیان اینکه احکام الهی فطری است و هیچ اجباری در آنها نیست، گفت: اینگونه نیست که بگوییم مردم اگر بخواهند بیدین و یا بیحجاب باشند حاکمان مسئولیتی ندارند؛ چرا که حاکم در جامعه اسلامی مسئولیت دارد که امت خود را به سرمنزل مقصود برساند.
کنعانیمقدم تصریح کرد: یک سری مسائل عقیدتی و دینی است که باید برای مردم تبیین شود تا با اسلام ناب محمدی آشنا شوند؛ اسلام آوردن صرفاً به نماز خواندن و رعایت احکام نیست.
وی ادامه داد: لازم است مفاهیم اسلامی در حوزه حکومتی و دینی و عقیدتی برای مردم تبیین و تشریح شود تا تکلیفشان را از نظر شرعی بدانند.
کنعانیمقدم با بیان اینکه فراهم کردن زمینههای اجرایی رساندن جامعه به سعادت ضروری است، گفت: اگر در مورد ازدواج صحبت میشود، باید شرایط ازدواج آسان برای جوانان فراهم شود تا بتوانند در مسیر صحیح حرکت کنند؛ در صورتی که مسیر ازدواج بسته و یا سخت شود و انحرافات جنسی افزایش به وجود بیاید، هیچ توقعی نمیتوان داشت که جامعه به سمت سعادت و آرمانها حرکت کند.