به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در این نشست که روز شنبه هفته آینده برگزار خواهد شد، محمدکاظم رحمتی به بررسی تعاملات فرهنگی در دوران شکلگیری اسلام در قرون دوم و سوم هجری، لزوم توجه به سنتهای همنوا با اسلام و توجه عالمان مسلمان در اخذ و اقتباس از سنتهای دیگر خواهد پرداخت.
بنا بر این گزارش، در این نشست همچنین به کتاب العبر و الاعتبار منسوب به جبرائیل بن نوح انباری و تداول آن در سنت اسلامی و همچنین علی بن حاتم قزوینی تدوینگر احتمالی کتاب التوحید یا کتاب الفکر پرداخته خواهد شد.
سخنران این نشست معتقد است که تحقیقات مدلل درباره کتاب توحید مفضل یا کتاب الفَکِّر که از متنهای بسیار مشهور در سنت متأخر شیعی است، نشان میدهد که توحید مفضل در اصل باز تحریر اثری از سنت مسیحیان نسطوری عراق در قرن سوم است که توسط عالمی شیعی احتمالاً علی بن حاتم قزوینی در قرن چهارم انجام شده است.
سخنران نشست در گزارشی که خواهد داد نخست درباره تبادلات میان سه دین ابراهیمی اسلام، یهودیت، مسیحیت با ذکر نمونههایی از داد و ستد فرهنگی سخن خواهد گفت و در ادامه درباره نسخه اساس کتاب التوحید و نویسنده آن و سنت نگارش چنین آثاری در میان مسیحیان نسطوری عراق بحث خواهد کرد.
در پایان هم درباره کتاب التوحید مفضل و زمان احتمالی تدوین آن و تداول کتاب اصلی در سنت اسلامی به نحو عام مطالبی ارائه خواهد کرد.
یادآور میشود نشست «تعاملات فرهنگی میان مسلمانان و مسیحیان در سدههای اولیه» روز شنبه دهم خردادماه از ساعت 17 تا 19 در پژوهشکده تاریخ اسلام واقع در خیابان ولیعصر، خیابان شهید عباسپور، خیابان رستگاران، کوچه شهروز شرقی، پلاک 9 برگزار میشود و حضور در آن برای عموم علاقهمندان آزاد است.