صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۴۱۴۳۷۶
تاریخ انتشار : ۱۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۳
مؤسسات قرآنی در هفته‌ای که گذشت/

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: سرویس مؤسسات قرآنی در این هفته رویدادهای مختلفی را دنبال کرد که موافقت سازمان دارالقرآن با مجوز فعالیت ۹۲ مؤسسه، راه‌اندازی ۶۸۰ خانه قرآن روستایی در اصفهان و تربیت ۵ هزار حافظ قرآن در مؤسسه آیات هدایت قم از مهم‌ترین این رویدادها است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، موافقت سازمان دارالقرآن با مجوز فعالیت 92 مؤسسه، راه‌اندازی 680 خانه قرآن روستایی، برگزاری 272 کلاس آموزش قرآن طی شش ماه در لرستان و تربیت ۵ هزار حافظ قرآن در مؤسسه آیات هدایت قم از جمله اخباری که سرویس مؤسسات قرآنی در هفته جاری به آن پرداخته است.

راه‌اندازی ۶۸۰ خانه قرآن روستایی در اصفهان

کمیته ترویج فرهنگ قرآن در روستاها و گسترش خانه‌های قرآن روستایی استان اصفهان با عضویت مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری، مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی، مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و اتحادیه مؤسسات قرآنی اصفهان فعالیت خود را آغاز کرده و یکی از اهداف این کمیته راه‌اندازی 680 خانه قرآن در 680 روستای استان است. این کمیته دارای چهار محور برای فعالیت خود است که از این محورها می‌توان به برگزاری اولین مسابقات قرآن روستایی در 808 روستای اصفهان اشاره، مساعدت چهار تا شش میلیون ریالی به 128 خانه قرآن روستایی موجود بر اساس سطح‌بندی، افزایش خانه‌های قرآن روستایی و برگزاری همایش هم‌اندیشی مؤسسات قرآنی اشاره کرد.

پاهای ناتوانی که گام‌هایشان آسمانی شده است

معرفی دو معلول حافظ قرآن از جمله رویدادهای مهم بخش مؤسسات قرآنی در هفته جاری بود که این گزارش به معرفی خانواده هفت نفره کاویانی پرداخته است که با وجود مشکلات بسیاری که برای امرار معاش دارند، برای حفظ قرآن اقدام کرده‌اند؛ اعضای خانواده کاویانی از چهار دختر و یک پسر تشکیل شده‌ و در روستای پیرسبز از توابع شهر نودان استان فارس زندگی می‌کنند.

یکی از دختران و تنها پسر خانواده کاویانی، به دلیل عشق و علاقه‌ای که به قرآن داشته‌‌اند، توانستند بخشی از اجزای قرآن را حفظ کنند؛ علی‌اصغر و سمیه، این حافظان قرآن از ناحیه کمر به پایین معلول جسمی هستند؛ علی‌اصغر متولد 1363 و سمیه متولد 1369 است و این دو به دلیل معلولیت جسمی، نتوانستند تحصیل کنند. علی‌اصغر و سمیه شاید نمونه‌ای از دریایی باشند که در همین نزدیکی‌ها می‌توانیم مشاهده کنیم و گاهی چه سهل‌انگار و ساده و آسان از کنارشان گذشته‌ایم؛ زندگی با وجود دو فرزند معلول، در شهرهای بزرگ و امکاناتی بیش از روستاها، نیز می‌تواند هر پدر و مادری را رنجور و خسته کند؛ اما پدر و مادری هستند در روستایی محروم و دور افتاده از شهرستان کازرون که با وجود فرزندان و نبود امکانات آموزشی برای دو فرزند معلول خود، همچنان با توکل بر خداوند، آستین‌های همت بالا زده‌اند و دری بسته دیدند و به سمت در دیگری رفتند که همانا بزرگ‌ترین در همان در رحمتی بود که قرآن بر روی آنان گشود.

سمیه و علی‌اصغر به دلیل نبود امکانات آموزشی بی‌سواد مانده‌اند؛ برخی از اعضای خانواده کاویانی سواد اندکی دارند، امّا با وجود این به حفظ قرآن روی آورده‌اند؛ علی‌اصغر و سمیه ‌هم‌اکنون حافظ بیش‌ از 10 جزء از قرآن کریم هستند که این توفیق به جهت آشنایی مسئول شعبه قائمیه مؤسسه بیت‌الاحزان حضرت زهرا(س) با این دو روی داده است.

سخن گفتن از غربت نهج‌البلاغه/ الگوسازی عمل به دستورات امام علی(ع)

در جامعه اسلامی پس از قرآن باید به نهج‌البلاغه توجه لازم شود؛ آموزش نهج‌البلاغه نیازمند برنامه‌ریزی جامع است که مؤسسات قرآنی ـ مردمی با نظارت دستگاه‌های قرآنی کشور می‌توانند در این راه، گام‌های اساسی را بردارند. در این راستا مؤسسه امیرالمؤمنین(ع) کاشان فعالیت خود را از سال 1382 با هدف تلفیق قرآن و عترت(ع)، زدودن غبار غربت از کتاب شریف نهج‌البلاغه، کثرت حافظان نهج‌البلاغه در حد و اندازه حافظان قرآن و الگوسازی عمل به دستورات حضرت علی(ع) در جامعه اسلامی آغاز کرده است و پس از اقدام به راه‌اندازی مدرسه شبانه‌ روزی حفظ یک‌ ساله نهج‌البلاغه کرد.

این مؤسسه در نخستین ورودی‌های مدرسه شبانه‌ روزی حفظ یک‌ ساله نهج‌البلاغه توانست هفت نفر را به‌ عنوان حافظان نهج‌البلاغه تربیت کند، بر این اساس این حافظان همزمان با سالروز میلاد امام‌علی(ع) فارغ‌التحصیل شدند. بدین ترتیب تعداد حافظان کل نهج‌البلاغه کاشان به 37 نفر افزایش یافت که فهیمه معمارزاده از دامغان، ام‌فروه جعفری از خمینی‌شهر، سلمی غفوری از اصفهان، مژده حیدرپور، زهرا محمودآبادی از سیرجان، زهرا کریمی از قم و فاطمه قربانی از راوند کاشان هفت بانویی هستند که با حضور در این مدرسه از اول تیر سال گذشته به‌ مدت هفت تا 11 ماه حافظ کل نهج‌البلاغه شدند.

آشنایی با فعالیت ۲۰ ساله دارالقرآن اردبیل

دارالقرآن‌الکریم استان اردبیل در سال 1373 توسط عده‌ای از افراد خیر از جمله نماینده وقت ولی فقیه در استان (مرحوم آیت‌الله مروج) تأسیس شد. این مرکز به شماره ثبت 130 مؤسسه‌ای است غیرانتفاعی و عام‌المنفعه، که در راستای نشر و آموزش قرآن در تمامی سطوح سنی با 12 شعبه نمایندگی در سطح استان فعالیت می‌کند.

براساس ماده 34 اساسنامه در صورت انحلال دارالقرآن‌الکریم استان اردبیل تمامی اموال مؤسسه تحت نظر نماینده ولی فقیه در استان و در اختیار ولی فقیه قرار خواهد گرفت. در آموزش عمومی که در تمام مقاطع سنی و رشته‌های مختلف قرآنی صورت می‌گیرد، این مرکز همه ساله موفق به آموزش بیش از 20 هزار نفر به صورت رایگان در سراسر استان شده است، همچنین در بخش آموزش مربیان دارالقرآن هر سال بیش از شش دوره آموزش تربیت مربی در رشته‌های مختلف علوم قرآنی در سطح استان برگزار می‌شود.

دارالقرآن‌الکریم استان علاوه بر فعالیت در حوزه پیش‌دبستانی، اقدام به راه‌اندازی مدارس عام‌المنفعه غیر‌انتفاعی پسرانه و دخترانه «راهیان صادق» با فوق برنامه‌های قرآنی کرده است. در راستای فعالیت این مرکز زمین‌هایی توسط برخی از شهرداری‌های استان بدون اخذ وجهی با پروانه رایگان در اختیار دارالقرآن قرار گرفت و از سال 1384 با همکاری و مساعدت دولتمردان، 14 پروژه دارالقرآن در مناطق مختلف استان با زیر بنای حدود 10 هزار متر مربع آغاز شد و تا امروز تمامی این پروژه‌ها به بهره‌برداری رسیده است.

برگزاری همایش پنج هزار نفری «همراهان مهاد، سفیران آفتاب» در اصفهان

همایش پنج هزار نفری «همراهان مهاد، سفیران آفتاب» ویژه نونهالان قرآنی مراکز مهد قرآن کریم و ولایت استان اصفهان، 9 خرداد‌ از ساعت 9:30 تا 12:15 در ورزشگاه پیروزی اصفهان برگزار شد.

این همایش طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده و با هدف ارائه فعالیت‌های قرآنی دوران تحصیلی به خانواده‌ها در قالب مضامین مذهبی و اعلام ورود مهد قرآن به بیست و دومین سال فعالیت قرآنی خود در استان اصفهان برگزار شد. در حال حاضر مهد قرآن استان اصفهان دارای 15 مرکز آموزشی است که شامل شش مدرسه، چهار پیش‌دبستانی، پنج مهد کودک می‌شود و مدارس این مهد قرآن از سال 1383 فعالیت خود را آغاز کرده‌اند.

برگزاری ۲۷۲ کلاس قرآن طی شش ماه در لرستان به همت اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی لرستان

272 کلاس آموزش قرآن طی شش ماه اول سال جاری در بیش از 154 مؤسسه و خانه قرآن این استان برگزار می‌شود. در حال حاضر 54 مؤسسه قرآنی و 100 خانه قرآنی روستایی عضو اتحادیه مؤسسات قرآنی در استان دارای فعالیت‌های قرآنی هستند و طبق تقسیم‌بندی‌های انجام شده، سهمیه هر مؤسسه دو تا سه کلاس و هر خانه قرآن یک کلاس آموزش قرآن است.

تشکیل کمیته‌های آموزش قرآن در خراسان رضوی

اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی خراسان رضوی از سال گذشته به دنبال تشکیل کمیته‌هایی برای تخصصی کردن فعالیت‌های مؤسسات و مراکز قرآنی بود. این اتحادیه قرآنی تاکنون موفق به تشکیل چهار کمیته تخصصی در حوزه آموزش شده است؛ سه کمیته مفاهیم قرآن، قرائت قرآن و کودک در سال 1392 و کمیته تخصصی حفظ قرآن که چهارمین کمیته است، سال جاری تشکیل شده. تاکنون بیش از 10 جلسه مشترک با حضور تمامی کمیته‌ها برگزار شده است و این کمیته‌ها فعالیت خود را آغاز کرده‌اند و جلسه یازدهم نیمه دوم خردادماه برگزار می‌شود.

تربیت ۵ هزار حافظ قرآن در مؤسسه آیات هدایت قم

مؤسسه آیات هدایت قم از جمله مؤسسات قرآنی فعال در زمینه آموزش حفظ، ترجمه و مفاهیم قرآن است که به‌ صورت تخصصی در راستای پژوهش و تربیت نیروی انسانی و در زمینه آموزش قرآن و ترویج معارف اهل بیت(ع) در شهرستان قم فعالیت می‌کند.

این مؤسسه با برگزاری دوره‌های تخصصی آموزش حفظ قرآن ویژه قرآن‌آموزان در تمامی مقاطع سنی از سال 1380 تاکنون موفق به تربیت بیش از پنج هزار حافظ قرآن شده است. این مؤسسه با تبیین مبانی علمی روش شـنیداری ـ گفـتاری آمـوزش قـرآن بر اسـاس روانشناسـی یادگیری ـ یادسپاری و زدودن آن از اختلالات یادگیری، اقدام به ارائه برنامه راهبردی «آسان‌سازی تلاوت قرآن» به نام «نغمه‌های نورانی» و نگارش کتابی با همین عنوان کرده است و موفق به اجرای آن در بسیاری از مدارس کشور شده است.

برگزاری دوره آموزش تربیت مدرس قرآن کریم وزارت آموزش و پرورش با بـرنامه‌ریـزی و تدریس اساتید قرآن با حضور 400 مدرس از سراسر کشور از دیگر برنامه‌های آموزشی این مؤسسه قرآنی به‌ شمار می‌رود. تدوین ۶۰ برنامه آموزشی در زمینه تسهیل حفظ قرآن ۶۰ برنامه آموزشی در زمینه تسهیل حفظ قرآن توسط غصون مسلمی از اساتید مؤسسه دارتحفیظ‌ القرآن تهران که به‌ عنوان مدرس نمونه کشوری معرفی شده، تدوین شده است و طبق این برنامه هر قرآن‌آموز برای حفظ قرآن باید از جداولی پیروی کند تا طی سه یا پنج سال موفق به حفظ قرآن شود.

غصون مسلمی، حافظ کل قرآن و مدرس نمونه کشور، متولد سال 1347 در شهر کاظمین و دارای سه فرزند است؛ وی کار آموزش قرآن را بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در مدارس آغاز کرده و از سال 1373 به‌ صورت حرفه‌ای و جدی در مؤسسه دارتحفیظ‌‌ القرآن تهران به آموزش حفظ و تجوید قرآن پرداخته است. این حافظ قرآن، تدریس در زمینه حفظ قرآن را از سال 1375 در مؤسسه دارتحفیظ القرآن آغاز کرده و تاکنون در مراکز مختلف از جمله وزارت نفت، دانشکده علوم حدیث، دانشکده علوم پزشکی، دانشکده الهیات و مدرسه عالی شهید مطهری اقدام به برگزاری کلاس‌های آموزش قرآن کرده و از سال 1378 به‌ عنوان داور کشوری در مسابقات قرآن حضور داشته است.

موافقت با درخواست مجوز فعالیت ۹۴ مؤسسه توسط سازمان دارالقرآن

از بین درخواست‌های ارسال شده به سازمان دارالقرآن برای دریافت مجوز و پروانه فعالیت مؤسسه، در فروردین‌ و اردیبهشت‌ماه، 94 مؤسسه مجوز و پروانه فعالیت دریافت کردند که از این تعداد برای 51 مؤسسه پروانه فعالیت و برای 43 مؤسسه مجوز تأسیس صادر شد. در این دو ماه بیش از 280 درخواست از سوی مؤسسات مختلف 20 استان کشور به سامانه درخواست مجوز سازمان دارالقرآن استان ارسال شده است که بیشترین آمار درخواست به استان‌های تهران، آذربایجان غربی، خوزستان و مازندران تعلق دارد.

۱۴ خرداد آخرین مهلت مؤسسات مردمی جهت شرکت در نمایشگاه قرآن

مؤسسات قرآنی ـ مردمی که تمایل به دریافت غرفه در بیست و دومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن دارند، تا 14 خردادماه زمان داشتند تا با ثبت نام در پایگاه اطلاع‌رسانی اتحادیه تشکل‌های قرآن و عترت، آمادگی خود را اعلام کنند.

تشکیل کمیته هماهنگی فعالیت اقتصادی قرآنیان

نشست بررسی راهکارهای اجرایی سرفصل 114، دوشنبه 12 خردادماه در محل اتحادیه مؤسسات قرآنی استان تهران برگزار شد و در این نشست، ضرورت تشکیل کمیته هماهنگی فعالیت اقتصادی قرآنیان مطرح شد.

مسئولیت این کمیته، این است که مکانیزم اجرایی طرح سرفصل 114 را در ارتباط با بانک قرض‌الحسنه مهر ایران را بررسی کند تا مشخص شود که در استان تهران با انعقاد این تفاهم‌نامه تا چه اندازه نواقص برطرف شده است و چه تعداد از این طرح استقبال کرده‌اند.

این کمیته می‌تواند مُبلغ خوبی برای وارد کردن خیران در این سیستم بانکی و تبیین فرهنگ قرض‌الحسنه باشد و نتیجه جلسات به اتحادیه مؤسسات قرآنی کشور انعکاس داده شود. با توجه به این که در استان تهران بیشترین مجموعه تشکل‌های قرآنی وجود دارند، طرح سرفصل 114 در تهران عملیاتی‌تر خواهد بود، لذا این طرح از تهران آغاز خواهد شد. از جمله تمهیداتی که برای اجرایی شدن این طرح در نظر گرفته شده است، این است که در سال‌ جاری طرح‌هایی که اتحادیه کشوری به اتحادیه‌های استانی ارائه می‌دهند و این نهادها ملزم می‌شوند که در بانک قرض‌الحسنه مهر ایران افتتاح حساب کنید و اعتبارات اتحادیه استانی به این حساب واریز می‌شود.