بهرام امیراحمدیان، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و کارشناس مسائل بینالمللی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در تشریح روند مذاکرات هستهای ایران و 1+5 و عملکرد تیم مذاکرهکننده گفت: نکته اساسی این است که جمهوری اسلامی ایران میگوید ما خط قرمزی برای خودمان تعریف کردهایم و آن این است که ایران براساس آنچه که در ان.پی.تی آمده است برای خودش یک حق قانونی قائل است و این حق هم به ایران اجازه میدهد که از انرژی هستهای در مصارف صلحآمیز استفاده کند.
وی ادامه داد: همچنین ایران اعلام کرده است مادامی که از این چارچوب خارج نشدهاست کسی نمیتواند جلوی برخورداری از این حق را بگیرد، زیرا این حق قانونی هر کشور عضو ان.پی.تی است که بتواند از انرژی هستهای صلحآمیز استفاده کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران اظهار کرد: حال زمانی که ایران میخواهد از این انرژی در مصارف پزشکی، صنعتی و ... استفاده کند نیاز به تولید مواد لازم آن را دارد اما طرف مقابل میگوید تولید نکن، ایران نیز در مقابل میگوید اگر تولید نکنم شما تضمین میکنید که این مواد را تأمین کنید. اینجا موضوع این است که اگر در چرخهای بیفتیم که بخواهیم از این مواد استفاده کنیم و آنها به ما ندهند متضرر میشویم.
امیراحمدیان عنوان کرد: استدلال دیگر ایران این است که ما جمعیت زیادی داریم و در عین حال سوختهای فسیلی هم ایجاد آلودگی میکنند و هم روزی به پایان خواهند رسید و زمانی ممکن است تبدیل به واردکننده انرژیهای هیدروکربوری بشویم لذا لازم است به سمت انرژیهای نو از جمله انرژی هستهای برویم.
این کارشناس مسائل بینالمللی گفت: آنچه که الان در مذاکرات مورد اختلاف قرار گرفته این است که طرف مقابل میخواهد نظر خود در بعضی مسائل مانند تعداد سانتریفیوژها، سطح غنیسازی، کیفیت غنیسازی و ... را که خط قرمز ماست به ایران دیکته کند و عمده اختلافات این مسائل است.
وی تأکید کرد: نکته مهم دیگر اینکه پرونده هستهای از شورای عالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه سپرده شده است، یعنی این پرونده از مسئله امنیتی به دیپلماتیک تغییر یافته است و این همه سر و صدا که در جهان بوجود آمده است به خاطر همین است که این مسئله در حال پیش رفتن است و مذاکرات به صورت جدی دنبال میشود.
امیراحمدیان درباره اهمیت هم صدایی در داخل نسبت به تیم مذاکره کننده به ویژه در این برهه حساس گفت: مقام معظم رهبری بر پشتیبانی از تیم مذاکره کننده تاکید بسیار کردهاند. یعنی در داخل کشور نیاییم با برخی حرفها و سخنرانیها روحیه دفاع مردم را تضعیف کنیم و بگوییم تیم مذاکرهکننده در حال سازش و اینگونه حرفهاست. در حالی که تیم مذاکره کننده ایران مجموعه ای از برجستهترین دیپلماتهای کشور هستند.
وی افزود: به جرئت میتوان گفت امروز در رأس دستگاه دیپلماسی ایران قویتر از این افراد وجود ندارد. در حقیقت این عده گلچینی از نخبههای کشور در حوزه دیپلماسی هستند. پس همانند تیم ملی فوتبال یا والیبال که همه از آنان حمایت میکنند، تیم مذاکرهکننده نیز به مانند یک تیم ملی در حوزه دیپلماسی است که اتفاقا خیلی هم مهمتر است باید مورد حمایت قرار گیرد.
امیراحمدیان تصریح کرد: در عین حال برای این تیم مذاکرهکننده خط قرمزهایی هم تعیین شده است واین تیم سر خود عمل نمیکند بلکه دائما با مرکز در تماس است و مسائل با هماهنگی انجام میشود و مشخص است از چه مسیرهایی باید حرکت کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران یادآور شد: به نظر من در وهله اول رسانهها، شبکههای خبری، تریبونها و ائمه جمعه باید در حمایت از این تیم گام بردارند و یا سکوت کنند و الاهرکسی بخواهد یک نقطه تشکیکی در تیم هستهای بیندازد به ضرر کشور و منافع ملی است، لذا نباید به هیچ وجه این مسئله را سیاسی کرد.
وی ادامه داد: من به هیچوجه متوجه نمیشوم چه اتفاقی افتاده است که موضوع هستهای به مسئلهای عادی برای بحث در بسیاری از محافل تبدیل شده است. در حالی که دیپلماسی یک علم بسیار پیچیده است که متخصص خود را میخواهد.
عضوئ هیئت علمی دانشگاه تهران تأکید کرد: لذا باید مسئله هستهای در کانونهای تخصصی مربوط به خود مورد بحث قرار بگیرد و یکی از خط قرمزها باید این باشد و بگذاریم تیم مذاکرهکننده، در عین وجود نظارتهایی که برآن است، خودش حرکت کند زیرا ما به اندازه آنها مطلع نیستیم.
امیراحمدیان اظهار کرد: درست است در مجلس نمایندگان نگرانیهایی دارند و حق آنان است ولی از طرفی تیم مذاکرهکننده نیز کاملا نسبت به مصالح و منافع ملی آگاه است و از طرفی اینها انتخاب شده دولت و حکومت هستند و اگر به این افراد اعتماد ندارند آنها را عوض کنند و نخبهتر از آنان را بیاورند.
وی تصریح کرد: به عقیده من مسئله هستهای ایران و تیم مذاکرهکننده باید از بوق و کرنای رسانهای خارج شود و بگذاریم به صورت تخصصی دنبال شود.
امیراحمدیان درباره این دست مسائل تخصصی که غیرتخصصی دنبال شده است، به مسئله سهم ایران از دریای خزر اشاره کرد و گفت: در همین مسئله دریای خزر بیست سال است که مذاکرات در حال انجام است در حالی که در هر محفل غیرتخصصی که برویم وقتی درباره این مسئله صحبت میکنند افراد مختلف میگویند دریای خزر را به روسها دادهایم یا اینکه نصف آبهای خزر برای ماست.
وی یادآور شد: در حالی که باید نقشه دریای خزر را جلوی خودمان بگذاریم و ببینیم وقتی میگوییم نصف آن برای ماست برچه مبنایی این حرف را بیان میکنیم و چگونه میخواهیم آن را اداره کنیم؟ چگونه میخواهیم به آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان بگوییم شما حق ندارید از ساحلتان استفاده کنید چون نصف دریای خزر برای ماست؛ ما باید ساحل خود را نگاه کنیم و بعد از ان اظهارنظر کنیم.
امیراحمدیان عنوان کرد: مسئله پرونده هستهای ایران هم همین شکل است و مسئله بسیار پیچیدهای است و افراد غیرمتخصص نباید در این زمینه اظهارنظر کنند و وارد این حوزه شوند. مثلا باید به یک متخصص حقوق بینالملل مراجعه کنیم و نظرات آن فرد را جویا شویم و از کم و کیف توافقات به درستی آگاه شویم.
وی تأکید کرد: لذا معنی صحبت رهبر معظم انقلاب مبنی براینکه از تیم مذاکرهکننده باید حمایت کنیم این نیست که برویم پشت سر آنها سینه بزنیم بلکه بدین معنی است که با ایجاد فضایی آرام و دور از هرگونه اخلال و مشوش کردن آرا از این تیم حمایت کنیم.
امیراحمدیان در پایان عنوان کرد: به هر حال تیم هستهای از فرزندان همین کشور هستند و همانگونه که گفتهاند میخواهند از آرمانها و حقوق ملت دفاع کنند و آن را استیفا کنند و از جای دیگری نیامدهاند و امیدوارم در این مسیر موفق باشند و جای نگرانی وجود ندارد.