صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۴۴۶۸۴۵
تاریخ انتشار : ۱۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷:۱۰

گروه اجتماعی: مدرس حوزه علمیه امام رضا‌(ع) میاندوآب گفت: سعه‌صدر و خوشرویی با ارباب رجوع از ویژگی‌ها و شاخصه‌های رفتاری کارگزار دینی برای خدمت به مردم در مکتب اسلام است.

حجت‌الاسلام علی عبدالهی، مدرس حوزه علمیه امام رضا‌(ع) میاندوآب در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن‌(ایکنا) از آذربایجان‌غربی، با اشاره به اهمیت شیوه برخورد مسئولان با ارباب رجوع در ادارات و سازمان‌ها، افزود: داشتن سعه صدر و صبر در هنگام برخورد و مکالمات متقابل باعث رسیدگی و حل شدن کارهای ارباب رجوع می‌شود.

وی ادامه داد: خداوند متعال در تمامی اعمال صبر را بر ما سفارش کرده است و سعه‌صدر ناشی از صبر انسان است که قدرت تحمل در برابر مصیبت‌ها و نا کامی‌ها را با لطف و عنایت خق تعالی افزایش می‌دهد.

حجت‌الاسلام عبدالهی اظهار کرد: خداوند بندگان خاص خویش را با صبر امتحان می‌کند و کسی سربلند از آزمون عبور می‌کند‌ که دارای سعه صدر باشد، با تحمل سختی و مشکلات آدمی در برابر پیشامد‌ها مقاوم می‌شود و در جهت رفع ناملایمات زندگی فردی و اجتماعی خویش تلاش می‌کند.

وی به داستان زندگی حضرت ابراهیم‌(ع)، افزود: باری تعالی حضرت ابراهیم‌(ع) را با فقر و بیماری مورد آزمون قرار داد که تنها کلید سربلندی آن حضرت در آزمون الهی داشتن سعه صدر بود که با داشتن تحملی پایدار توانستند مورد لطف الهی قرار گیرند.

حجت‌الاسلام عبدالهی بیان کرد: متأسفانه فقر و نداری در برخی از افراد باعث کفر می‌شود و که این امر نیز سبب افزایش مشکلات فردی و اجتماعی و کاهش امید به زندگی در افراد است، بنابراین داشتن سعه صدر از عنایان الهی و چراغ راه سعادت بشری است.

وی خاطرنشان کرد: افراد دارای مقام و سمت در مزاکزی که مشغول خدمت به خلق هستند باید دارای رفتاری مناسب و برخوردی خوش با ارباب رجوع باشند و همان گونه که با عزیزان و نزدیکان خویش با صبر و بردباری برخورد می‌کنند به مردم جامعه و مشکلات آن‌ها رسیدگی کنند.

حجت‌الاسلام عبدالهی گفت: ناتمام و ناقص ماندن برخی کار‌ها در ادارات به علت سستی در انجام امور و نداشتن سعه صدر مسئولین است که این امر به ضرر مملکت است که باید به مقابله با آن پرداخت.

وی با استناد به روایتی از امیر‌المومنین حضرت علی‌(ع) در مورد سعه صدر بالای ایشان، افزود: حضرت علی‌(ع) با صبر و تحمل بی‌مانند در برابر مشکلات ایستادگی می‌کردند که بهترین الگو برای مومنین مسلمان هستند.

حجت‌الاسلام عبدالهی افزود: حضرت علی‌(ع) در طول زندگی و حکومت پر بارشان همیشه با خوش‌رویی و عدالتی بی‌همتا با مردم یرخورد می‌کردند و هیچ‌گاه در طول روز لحن سخنانشان با ارباب رجوع تضعیف نمی‌شد و هموار ه مردم را به صحبت با کلامی فصیح توصیه می‌کردند.

وی با استناد به آیاتی از قرآن کریم در مورد فروتن بودن مومن، افزود: خداوند متعال به پیامبر اکرم‌(ص) در مورد فروتن و متواضع بودنشان در برابر مومنین سفارش کرده است.

مدرس حوزه علمیه امام رضا‌(ع) میاندوآب در پایان با اشاره به اهمیت پایبندی به انسانیت، افزود: اگر ما در مقابل مسائل و مشکلات زندگی دارای سعه صدر باشیم، نه تنها برکت به زندگی خویش به ارمغان میاوریم بلکه به اطرافیان و جامعه نیز این برکت را منتقل می‌کنیم.