جبار آذین، منتقد و کارشناس سینما، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره تأثیراتی که جشنواره سیزدهم فیلم مقاومت به روی سینمای کشور میگذارد، اظهار کرد: جشنوارههای ارزشی همچون جشنواره دفاع مقدس جایگاه رفیعی در فرهنگ اسلامی ما دارد. این جشنواره با رویکرد اشاعه ارزشها و موضوعات برگرفته از اعماق جامعه بنا دارد علاوه بر اینکه سینمای ما را به سمت تعالی هدایت کند، باعث شود تا با بازنگری که توسط کسانی که بازمانده دوران انقلاب هستند و همچنین با تلاش نسل جوان و آموختن آنچه در گذشته اتفاق افتاده، با زبان تصویر جامعه را با ارزشهای بنیادین جامعه آشنا کند.
وی افزود: سیزدهمین دوره این جشنواره به زودی برگزار میشود، اما اگر بخواهیم آسیبشناسی درباره آن داشته باشیم، به چند مشکل برمیخوریم که باعث شدهاند این جشنواره مهم نتواند به اندازه تواناییها و قابلیتهایش رشد کند، هرچند جشنواره فجر به عنوان جشنواره نخست کشورمان هم با توجه به تبلیغاتی که پبرامونش انجام میشود و بودجهای که برای آن در نظر گرفته میشود نیز نتوانسته آنچنان که باید قد علم کرده و تأثیرگذاری خاص خودش را بر روی سینما بگذارد.
این کارشناس ادامه داد: وضعیت پیش آمده برای سینما و جشنواره دفاع مقدس در شرایطی است که توجه به این رویداد سینمایی وظیفه ملی و دینی مسئولان، سینماگران و مردم است؛ توجهی که نباید محدود به دوره خاص، آدمهای خاص و فیلمهای خاص شود، چون در این حوزه باید تمامی ابعاد هنری و سینمایی سنجیده شود تا بتواند جایگاه رفیع خودش را در جامعه به دست آورد.
این کارشناس ادامه داد: مسئلهای دیگری که در زمینه برگزاری جشنواره دفاع مقدس وجود دارد، استفاده از افرادی است که با این حوزه آشنایی لازم را ندارند؛ همین عامل هم سبب میشود که این رویداد سینمایی نتواند آنگونه که باید رشد پیدا کند، هرچند در این دوره و دوره قبل فردی دبیر این رویداد سینمایی شده که در زمینه برگزاری جشنواره تواناییهای بالایی دارد و همین مسئله سبب میشود ما به تاثیرات این رویداد سینمایی خوشبین باشیم.
بازتابهای بینالمللی و مطلوب جشنواره مقاومت
وی درباره حضور فیلمهای خارجی نیز چنین توضیح داد: امید این است که در جشنواره سیزدهم علاوه بر حضور فیلمهای خوب داخلی شاهد حضور فیلمهای خوشساخت خارجی نیز باشیم، چون این گردهماییها باعث میشود نوعی اتحادیه یا انجمن شکل بگیرد تا در آن فرهنگ و تفکر مقاومت شکل و پرورش یابد. در ضمن گزینشهایی که هیئت داوران در این جشنواره انجام میدهند، میتواند تا حد بسیاری کیفیت این رویداد سینمایی را ارتقا بخشد؛ اتفاقی که در دورهای پیشین روی داد و باعث شد فیلمهایی به نمایش درآید که یا به لحاظ محتوا دارای کیفیت لازم بودند و ساختار مطلوبی نیز داشتند.
آذین درباره تغییر نام این جشنواره از دفاع مقدس به مقاومت گفت: دفاع مقدس ما نوعی مقاومت در برابر تهاجم دشمنان اسلام و ایران بود، به همین دلیل با تغییر عنوان این جشنواره که مفاهیم گستردهتری را شامل میشود، علاوه بر مقاومت در عرصه جنگهای فیزیکی به تمامی مقاومتهای که در عرصه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی میپردازد نیز توجه شود. با این توضیح این تغییر نام نوعی گستردهتر کردن دایره فعالیت جشنواره مقاومت است که از آن باید به عنوان یک امتیاز نام برد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به تمام توضیحات فوق من جشنواره مقاومت هویت فرهنگی و سینمایی انقلاب ما را تعیین میکند و به نوعی آن را میتوان پرچم جمهوری اسلامی محسوب کرد که باید به صورت عمده و با تقویت اصول بنیادی و تبلیغات گسترده سینمایی و بینالمللی آن رشد داد.