«علی الخفاجی»، استاد و قاری برجسته عراقی و مسئول واحد مسابقات و همایشهای دارالقرآن الکریم وابسته به آستان مقدس امام حسین(ع)، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان این مطلب گفت: مؤسسههای قرآنی نقش مهمی در توسعه فرهنگ قرآنی دارند.
وی افزود: منشأ این نقش مهم مؤسسههای قرآنی وصیت نبی مکرم اسلام(ص) در حدیث ثقلین است که مسلمانان را به اهتمام ورزیدن به قرآن وعترت(ع) توصیه کردهاند و بر این اساس نباید هیچ کدام از این دو را کنار بگذاریم.
فعالیت مؤسسههای قرآنی محدود به آموزش حفظ و قرائت نباشد
الخفاجی تصریح کرد: شایسته یک مؤسسه قرآنی نیست که تنها در زمینه آموزش قرائت و حفظ قرآن کریم فعالیت کند و از هدف اساسی خود که همان توسعه فرهنگ قرآنی در میان همه اقشار جامعه است، دور بماند.
وی به عنوان مثال از مقابله با نهضت جهانیشدن و استکبار جهانی و آزادی جوانان از قیدوبندهای فرهنگ غربی با تکیه بر نشر فرهنگ قرآنی در جامعه اشاره و تأکید کرد: با مراجعه به قرآن کریم و عمل به تعالیم و آموزههای این کتاب آسمانی میتوان به این اهداف، جامه عمل پوشاند.
ضرورت ارتباط هماهنگ مؤسسههای قرآنی جهان اسلام
علی الخفاجی در ادامه، ارتباط هماهنگ مؤسسههای قرآنی جهان اسلام را خواستار شد و افزود: این مؤسسهها میتوانند، حول محور قرآن کریم به عنوان کتاب آسمانی و معجزه جاودان پیامبر(ص) به عنوان محور وحدت مسلمانان جهان به وحدت برسند.
وی تصریح کرد: اگر مؤسسههای قرآنی جهان اسلام محورهای مشترک مسلمانان را اساس فعالیت خود قرار دهند، در آن صورت وصیت پیامبر(ص) در حدیث ثقلین یعنی اهتمام به قرآن و عترت(ع) در کنار یکدیگر را محقق خواهند ساخت.
الخفاجی در ادامه این گفتوگو اظهار کرد: فعالیت مؤسسههای قرآنی حول محورهای مشترک مسلمانان علاوه بر اینکه وصیت نبی اکرم(ص) در مورد اهتمام به قرآن و اهل بیت(ع) را محقق میسازد، نوعی وحدت در میان مسلمانان نیز ایجاد میکند.
وی در ادامه مؤسسه قرآنی را به خانه خدا تشبیه کرد و گفت: همانطور که مسلمانان از هر نژاد و قومی حول کعبه گردهم میآیند و همه آنها به خانه خدا عرض ارادت و ادای احترام میکنند، یک مؤسسه قرآنی نیز با توجه به اینکه محور تأسیس آن قرآن کریم بوده و قرآن مورد اجماع همه مسلمانان جهان است، پس ظرفیت گردآوردن مسلمانان جهان از هر قوم و نژادی را بالقوه دارد.
الخفاجی اضافه کرد: مسلمانان از هر نژادی دور خانه خدا گرد میآیند و برای مدتی اختلافات را کنار گذاشته با هم در یک جا دیدار میکنند. مؤسسههای قرآنی نیز میتوانند مسلمانان را حول محور قرآن که مورد توافق همه مسلمانان جهان است، گرد بیاورند و آنها را متحد سازند.
استفاده از فنآوریهای روز در آموزش قرآن پیشرفت محسوسی داشته است
علی الخفاجی درباره استفاده از فنآوریهای روز در زمینه آموزش قرآن در مؤسسههای قرآنی گفت: در این زمینه پیشرفت محسوسی در سراسر عراق صورت گرفته است، بهویژه در زمینه استفاده از ابزارهای پخش و ضبط که در رشته حفظ قرآن کاربرد دارند و همچنین در مسابقات قرآن نیز به آنها نیاز است.
مسئول واحد مسابقات و همایشهای دارالقرآن الکریم وابسته به آستان مقدس حسینی یادآور شد: امروزه به لطف فنآوری، شبکههای رادیویی و تلویزیونی زیادی در زمینه قرآن کریم تأسیس شده و فعالیت میکنند. همچنین در زمینه ارتباط با مؤسسههای قرآنی در سایر کشورها این تکنولوژیها بسیار کمک کرده است و در واقع پیشرفت فعالیتهای قرآنی در عراق در این مدت کم، مدیون ارتباط با دیگر مؤسسهها از طریق همین فنآوریها بوده است.
استاد علی الخفاجی در بخش دیگری از این گفتوگو درباره فعالیتهای دارالقرآن آستان مقدس امام حسین(ع) گفت: این مرکز نخستین نهاد قرآنی در سراسر عراق بود که پس از سقوط رژیم سابق در این کشور تأسیس شد.
وی افزود: دارالقرآن آستان مقدس امام حسین(ع) در ابتدا تنها به فعالیت آموزش قرائت و حفظ قرآن کریم میپرداخت، اما به مرور زمان دامنه فعالیت خود را گسترش داد و اکنون مسابقات قرآنی ویژه این آستان را نیز برگزار میکند.
این فعال قرآنی عراقی تصریح کرد: کار قرآنی در عراق یک تجربه جدید است که در آن از تجارب جمهوری اسلامی ایران بسیار استفاده کردهایم. از طرفی نیروهای قرآنی بسیار فعال در عراق وجود داشتند که به خاطر عدم وجود فضای مناسب برای فعالیت ناشناخته باقی مانده بودند و ما آنها را به میدان آورده و از آنها استفاده کردیم.
نقش مؤسسات قرآنی در آگاهیبخشی به جوانان نسبت به جریانهای تکفیری
علی الخفاجی درباره نقش مؤسسههای قرآنی در آگاهیبخشی دینی به جوانان برای جلوگیری از گرایش یافتن آنها به گروهکهای تندرو و تکفیری گفت: ترویج فرهنگ قرآنی مأموریت نخست مؤسسههای قرآنی است، زیرا نشر فرهنگ قرآن کریم منجر به دوری از تندروی و تکفیر را در پی خواهد داشت.
مسئول واحد مسابقات و همایشهای دارالقرآن وابسته به آستان مقدس حسینی در ادامه تأکید کرد: مؤسسههای قرآنی باید در کنار آموزش قرآن به فراگیران خود این نکته را گوشزد کنند که در اطراف آنها گروههایی هستند که افکار گمراه کننده دارند و معمولاً آنها را با مستندات اسلامی و به اسم اسلام به دیگران عرضه میکنند.
این استاد قرآنی در ادامه به گروه تروریستی داعش اشاره و تصریح کرد: داعش عبارت از یک تئوری تأسیس دولت اسلامی است، اما این تئوری و نظریه هیچگاه جامه عمل نخواهد پوشید؛ زیرا اساس و منشأ آن غیر اسلامی است.
به گفته وی دولت اسلامی باید به دست مسلمانان و بر اساس اندیشه اسلام تأسیس شود، درحالیکه داعشیها دارای فکر و اندیشه منحرفی هستند که از اسلام کاملاً دور است و آنچه آنها به اسم اسلام مطرح میکنند، توهین و تعدی به این دین آسمانی بهشمار میآید.
استاد علی الخفاجی در پایان تأکید کرد: اگر انگیزه داعش واقعاً اسلامی است، نخست باید به ریشهکنی اسرائیل بپردازد و از جنگ با مسلمانان دوری کند، درحالیکه این گروه منحرف به هیچ وجه چنین کاری نمیکند.