به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی berlin.icro، سایت آلمانی «قنطره» در مصاحبه ای با هری هارون بِر، استاد علوم تربیتی با گرایش اسلام در دانشگاه «گوته» شهر «فرانکفورت» به بررسی مقوله خشونت در تعالیم اسلامی پرداخت.
این استاد آلمانی که به اسلام گرویده است، در ابتدای مصاحبه در پاسخ به امکان توجیه خشونت در اسلام، پاسخ می دهد که استنباط جواز خشونت از قرآن بسیار دشوار است.
وی توضیح می دهد که نباید صرفاً به ظاهر آیاتی که احیاناً به نظر میرسد مؤمنان را به خشونت فرا می خوانند بسنده کرد؛ بلکه باید توجه داشت که این آیات در چه بستر و در چارچوب چه متنی بیان شده اند و قبل و بعدشان چیست.
این استاد آلمانی اشاره میکند که اگر قرار باشد سطحی نگاه کنیم، به عنوان مثال ظاهر آیه 33 از سوره 5 و آیات بعدی، کسانی را که علیه خدا و رسولش جنگ کنند، با خشونت تهدید می کند؛ اما در عین حال تمامی مفسرین قرآن شما را منع می کنند از این که این آیه را از بسترش خارج کنید! از جمله نباید از نظر دور داشت که این آیه دقیقاً بعد از آیه ای آمده است که قتل غیر موجه یک انسان را معادل قتل همه انسان ها می داند و یا مثلاً در آیه 28 ضمن اشاره به داستان هابیل و قابیل، از زبان هابیل بیان میکند که اگر تو هم به قتل من دست دراز کنی، من هرگز چنین نخواهم کرد.
از نظر این استاد دانشگاه فرانکفورت قرآن بیش از آن که برای ما مقررات وضع کرده باشد، رویکردها را نشان ما داده است، پس باید قرائت قرآن را تداوم بخشید.
پروفسور هری هارون بر می گوید: این نظر وی برای بخشی از دانشجویانش غیرقابل قبول است، خصوصاً که آنان نظرات او را به عنوان یک تازهمسلمان قابل رجوع نمی دانند.
وی میگوید: اما برخی دیگر از این رویکرد تفسیری استقبال می کنند. این رویارویی بین دو گروه گاهی جذاب است، خصوصاً وقتی که گروه سختگیرتر می بیند که من نیز در کنارشان آشکارا نماز میگزارم و روزه می گیرم. ولی به هر حال اکثر دانشجویان مطالعات اسلامی بیش از آن که انگیزه و علاقه آکادمیک داشته باشند، رویکرد صرفاً دینی دارند.
با این همه از نظر وی وضعیت مجامع اسلامی در ایالت «هسن» و رویکردشان نسبت به گرایش الهیات اسلامی در دانشگاه مطلوب است، زیرا دفتر ایالتی اتحادیه ترکی اسلامی نهاد دین (Ditib) و جماعت احمدیه کاملاً منطقی و گشاده رفتار می کنند.
وی تأکید می کند که برای او بسیار مهم است که در بین گروه های جوانان مسلمان باشد تا جلوی افراطی شدن آن ها را بگیرد.
پرفسور هری هارون بِر اشاره می کند که به همراه بکیم آگای، مدیر مؤسسه مطالعات اسلامی ایالت هسن، پروژه جلوگیری از رادیکالیزهشدن ایالت را پیگیری می کند و در این طرح می کوشند تا با جذب جوانان در مساجد و آموزش آن ها اولاً تبلیغات سلفی ها را خنثی کنند و ثانیاً آنان را آماده کنند تا بتوانند در مباحثه، از پس مبلغان سلفی مثل پیِر فوگل بربیایند.