به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، این سمینار توسط دانشکده اصولالدین دانشگاه اسلامی سونان کالیجاگای شهر «جوگجاکارتا» اندونزی با حضور پرشور اساتید و دانشجویان رشتههای مختلف علوم اسلامی برگزار شد.
در این سمینار، رایزن فرهنگی ایران در اندونزی نیز که مدعو دانشگاه بود، با ارائه مقاله به دفاع از آموزههای مکتب اهل بیت (ع) پرداخت.
شهیران، رئیس گروه قرآن و حدیث دانشگاه، عالم روسوانتارا، رئیس دانشکده اصولالدین، خانم روحینی ذوحیاه، معاون دانشگاه، عقیل منور، استادتمام دانشگاه و وزیر اسبق امور دینی اندونزی، سرپادی، استادتمام دانشگاه و حجتالله ابراهیمیان، رایزن فرهنگی ایران در اندونزی، سخنرانان و ارائهدهندگان مقالات در این سمینار بودند.
در ابتدای این سمینار، شهیران، رئیس گروه قرآن و حدیث دانشگاه، هدف از برگزاری این سمینار را تبیین کرد و از حضور رایزن فرهنگی کشورمان برای تبیین دیدگاههای شیعه در این سمینار، تقدیر کرد.
سپس عالم روسوانتارا، رئیس دانشکده اصولالدین، در سخنانی ابراز کرد: ما میتوانیم نقش خود را به عنوان عالمان علوم اسلامی با استفاده از حدیث برای حل مشکلات جامعه مشخص کنیم. بدیهی است که این قدم اول است که باید در این مسیر مجاهدتهای علمی انجام دهیم.
در ادامه خانم روحینی، معاون دانشگاه اظهار کرد: من از طرف ریاست دانشگاه از همه به خصوص رایزن فرهنگی ایران در اندونزی تشکر میکنم که در اولین اقدام پس از امضای تفاهمنامه این دانشگاه با دارالحدیث در حدود یک ماه قبل، با حضور در این سمینار، عزم و اراده برای همکاری علمی را ثابت کرده است.
وی گفت: رئیس دانشگاه اراده قوی برای همکاریهای علمی دارد، همه میدانیم که اختلاف علمی و فقهی اجتنابناپذیر است؛ ولی باید نسبت به هم دیگر احترام متقابل گذاشت و به غنیسازی اشتراکات بپردازیم.
روحینی افزود: ما میخواهیم با رعایت اعتدال، اندیشه باز در این دانشگاه حفظ شود.
در ادامه این جلسه عقیل منور، وزیر اسبق دینی اندونزی به گستردگی علوم حدیث اشاره کرد و گفت: امروز علوم حدیث به 65 رشته رسیده است و ممکن است در آینده گستردهتر شود.
وی به تقسیمبندی علوم حدیث پرداخت و یادآور شد: برای فهم جامع احادیث باید مطالعات پیرامونی را فراموش نکنیم.
استادتمام رشته حدیث دانشگاه بیان کرد: برگزاری این سمینارها کمکی به روحیه تقریب خواهد کرد؛ چرا که اختلافات میان شیعه و سنی را از نظر علمی واضح میکند و از برخورد جاهلانه میکاهد.
وی تأکید کرد: در بیان استدلالها باید نظر خود را بدون واهمه و محکم به صورت علمی مطرح کنیم.
در ادامه نیز سرپادی، استادتمام رشته تفسیر و حدیث در خصوص علوم حدیث در حل مشکلات مسائل جهان به ایراد سخن پرداخت.
وی ابتدا با اشاره به شکلگیری تکفیریها عنوان کرد: بدون شک گروههای تکفیری مانع از تشکیل مباحث این چنینی هستند.
سرپادی تصریح کرد: یک متن حدیث در زمان خاص و منطقه خاص معنا شده است و باید بحث شود که چگونه میتواند برای زمان ما هم حلال مشکلات باشد.
وی گفت: امام شافعی فهم خود را با اجتهاد از احادیث بیان کرد. حال ما به عنوان مجتهدان باید بفهیم که استنباط ما چیست. کتب احادیث با اینکه شروح زیادی دارد؛ اما نیاز جوامع برای حل مشکلات توسط احادیث مورد انتظار است.
استاد رشته تفسیر و حدیث پس از بیان این که موضوع فقهالحدیث بسیار مهم است و باید فراتر از نگاه فردی به احادیث نگاه اجتماعی داشته باشیم، به موضوع یمن اشاره کرد و گفت: آیا حمله به مردم یمن طبق آموزههای حدیثی است؟
وی در ادامه نسبت به اتهامات علیه پیروان مذهب شیعه واکنش نشان داد و گفت: پیروان این مذهب از مدتها قبل در اندونزی بودهاند؛ ولی چرا اکنون بازار آنها داغ شده و به آنها تهمت میزنند؟ فرهنگ ما اهل تسنن از شیعه گرفته شده است؛ بنابراین دعواها به دلیل عدم آگاهی است.
سرپادی در ادامه گفت: شیعیان از نظر منابع قوی هستند. اسلام برای حل مشکلات راه خشن را نمیپسندد پس اگر این گونه تفسیر کنیم، فهم را محدود کردهایم بنابراین باید تفسیر مجدد از حدیث داشته باشیم.
وی گفت: این که همواره دنبال این باشیم که فلان حدیث صحیح است و یا موثق یا ضعیف، مشکلی را رفع نمیکند، امروز با استفاده از احادیث باید مشکلات فقر اقتصادی و اجتماعی را برطرف کرد.
در ادامه حجتالله ابراهیمیان، رایزن فرهنگی ایران در اندونزی، در خصوص واژه فقه جعفری و امامیه و شیعه و نیز مکتب اهل بیت (ع) توضیحاتی ارایه داد و اظهار کرد: این واژهها از یک حقیقت اخذ شده است.
وی در ادامه به تعریف حدیث از نگاه شیعیان پرداخت و با ارائه تعریفی از نگاه شیخ بهایی، موضوع را تبیین کرد.
ابراهیمیان همچنین در این جلسه از اشتراکات میان شیعیان و اهل سنت سخن گفت و علوم پیرامونی حدیث را تشریح کرد.
این طلبه حوزه علمیه قم با بیان منابع حدیثی درباره کتابهای کافی سخن گفت و تألیفات مرحوم کلینی، شیخ صدوق و شیخ طوسی را تبیین کرد.
وی در ادامه با تبیین سه منبع حدیثی از کتابهای وافی، وسایل الشیعه و بحارالانوار، سخن گفت و مندرجات این کتابها را به طور اجمال بیان کرد.
ابراهیمیان در ادامه چالشهای امروزی و رویکرد غیرفردگرایانه به حدیث را یادآور شد و از دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در این زمینه سخن به میان آورد.
در ادامه این سمینار، طبق روال همیشگی سمینارها در مراکز علمی اندونزی، وقت قابل توجهی به پرسش و پاسخ اختصاص داده شد که عمده سؤالات دانشجویان و اساتید متوجه استاد ایرانی حاضر در جلسه بود.
پس از طرح سؤالات حجتالله ابراهیمیان، دانشآموخته حوزه علمیه قم، در بحث مبسوطی، به سؤالات اساتید و دانشجویان، پاسخ داد.