به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) شعبه آفریقا، ترور سومین روحانی مسلمان از ابتدای سال ۲۰۱۵ میلادی تاکنون به نام شیخ ابراهیم حسن کریا خبری بود که اواسط ماه مبارک رمضان، روی خروجی بسیاری از رسانههای اوگاندا و منطقه آفریقا قرار گرفت.
شیخ حسن کریا، سخنگوی مرحوم شیخ زبیر کایونگو، مفتی عالی اوگاندا بود که این سمت را هنوز در مسجد «کیبولی» این کشور بر عهده داشت.
پس از ترورهای پی در پی رهبران مسلمان در اوگاندا، پلیس برای بسیاری از آنان محافظانی قرار داده بود که شیخ حسن کریا نیز یکی از آنها بود.
بر اساس گزارشات واصله، نهم تیرماه ساعت حدود 11 شب، درست لحظهای که محافظ کریا از او جدا شده، ضاربان از فرصت استفاده کرده و او را هدف قرار دادند. همزمان تعداد چهار نفر از عابران نیز هدف قرار گرفتند که سه نفر از آنها جان باختند.
کیهورا، رئیس پلیس اوگاندا، معتقد است این ترورها کار اعضای شبکه نیروهای متحد دموکراتیک(ADF)، وابسته به القاعده است که اخیرا جمیل موکونو، رهبر این گروه در تانزانیا دستگیر شد و هم اکنون در زندان به سر میبرد.
با این حال کیهورا میگوید: هنوز مشغول بررسی و تحقیق در این مورد هستیم.
کیهورا در مصاحبهای به رسانهها گفت: ما یکی از قاتلین را دستگیر کردهایم، او به جرم خود اعتراف کرده است؛ اما انگیزه خود را از این قتلها را نمیگوید.
در حال حاضر همه سرزنشها متوجه پلیس اوگانداست که توانایی تأمین امنیت روحانیون را ندارد و رهبران دینی پلیس را به عدم جدیت در پیگیری ترورهای انجامشده و کوتاهی در تأمین امنیت شهروندان متهم میکنند.
رئیس پلیس اوگاندا بر انجام ترورها از سوی ADF تأکید و اصرار دارد و بنا به گفته وی، تنها چیزی که باقی میماند، یافتن افرادی است که دست به این عمل شیطانی میزنند.
همچنین رسانهها از بازدید سفیر آلمان در اوگاندا از شورای عالی مسلمانان و ملاقات وی با شیخ موباجه، مفتی و رئیس شورای عالی مسلمانان اوگاندا خبر میدهند.
بنا به گفته دفتر شیخ موباجه، سفیر آلمان، ترور رهبران دینی را محکوم کرده است.
شیخ حسن کریا، سخنگوی مسجد کیبولی، مرکز و دفتر مفتی عالی اوگاندا بود. علیرغم این که مرحوم شیخ زبیر کایونگو، رابطه بسیار خوبی با شیعیان داشت؛ اما کریا سخنگوی وی از وهابیان تندرو و افراطی و شیعهستیز بود.
هنوز بر سر تعیین جانشین مفتی عالی اختلاف است و تلاشها به نتیجه نرسیده است.
با تکرار و افزایش ترورها در اوگاندا، نگرانی در بین رهبران دینی، افزایش یافته و در بسیاری موارد پلیس برای محافظت، محافظانی را در اختیارشان قرار داده است.
چه بسا در آخرین ترور نیز شیخ حسن کریا دارای محافظ بوده؛ اما در زمانی که هرگز انتظار نمیرفت که خطری متوجه او باشد، از محافظش درخواست میکند که ساعتی برای استراحت برود، به محض فاصله گرفتن محافظ از او، مورد اصابت قرار میگیرد. شواهد نشان میدهد، وی از قبل تحت تعقیب بود است.
شنیدهها حاکی است، مقتول قبلا از مخالفان حکومت بوده و از آنها جدا شده و حتی از دولت کمک میگرفته است.
برخی گمانهزنیهای غیر رسمی، از انتقام جویانهبودن این ترور حکایت دارد.
این حوادث دولت را نسبت به انجام فعالیتهای تبلیغی و حتی مدارس قرآنی حساس کرده و در برخی موارد منجر به تعطیلشدن برخی مدارس شده است.
غالب مظنونین و متهمین ترورها، تندروها و حتی بازداشتشدگان و گروههای مخالف دولت و عوامل ناآرامی در اوگاندا، فارغالتحصیلان عربستان سعودی هستند.
این در حالی است که عربستان، به شکل گسترده از فعالیت حوزههای دینی و فرهنگی اوگاندا حمایت میکند و هر ساله تعداد زیادی از اوگانداییها برای تحصیل به این کشور اعزام میشوند.