به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین سیداحمد خاتمی در خطبه دوم نماز جمعه این هفته تهران با اشاره به خطبه 190 نهجالبلاغه گفت: امیرالمومنین در این خطبه میفرمایند «به تقوای الهی چنگ بزنید که ریسمان محکم با دستگیرههای محکم و پنهاگاه مطمئن است». پس در این دنیا و آن دنیا اگر میخواهیم در پناه باشیم باید تقوا پیشه کنیم.
خاتمی با اشاره به اینکه مسله هستهای مسئله روز کشور است، گفت: در این باره میخواهم بر مواضع ولایت و تبیین آن تأکید کنم. قدردانی از رئیس جمهور و هیئت مذاکرهکننده برخوردی انسانی است. این عزیزان با نیت خیر وارد صحنه شدند و کار نفسگیری را دنبال کردند . من در چند خطبه قبل آنها را رزمندگان جبهه دیپلماسی خواندم.
وی با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب در پاسخ به نامه رئیس جمهور و همچنین در خطبه نماز عید فطر بر اینکه «متن با دقت ملاحظه و مسیر قانونی خود را طی کند»، گفت: این یعنی اینکه باید منتظر بمانیم تا مسیر قانونی بررسی این متن طی شود.
خاتمی در ادامه به بیان چند نکته درباره موضوع هستهای پرداخت و گفت: مسئله هستهای، مسئله جناحی نیست و یک مسئله ملی است. کسانی درصدد استفاده جناحی و باندی از این موضوع برنیایند که ضد مطلوب را نتیجه میدهد. همه باید برای موفقیت و به نتیجه رسیدن این مسئله تلاش کنند.
خطیب جمعه تهران اظهار کرد: مسئله دیگر اینکه همه باید در ارزیابیها منصف باشیم . هم نقاط قوت و هم نقاط ضعف را ببینیم. نقاط را بیان کنیم و نقاط ضعف را تذکر دهیم.
وی عنوان کرد: نکته مهم دیگر اینکه فضا را برای نقد سازنده باز بگذاریم. چه بسا از نقدهای سازنده نظری صائب بیرون بیاید و راهی روشن باز شود. به هر نقدی، تخریب گفتن نتیجهاش این است که نخبگان اهل فکر کنار بکشند. اگر با منتقدان دلسوز برخورد تخریبی شود خفقان خودساخته در کشور به وجود میآید. البته منتقدان نیز باید به شکل سازنده نقد کنند.
خاتمی با تأکید بر اهمیت مسئله فصلالخطاب گفت: در همه دعواها و اختلافات یک فصلالخطاب وجود دارد. فصلالخطاب نظام در عرصههای کلان مواضع مقام معظم رهبری است. همه باید مراقب باشیم که امریکاییها در پی این هستند که جامعه را دوقطبی کنند. قرار گرفتن در این موقعیت بازی در میدانی است که دشمن درست کرده است؛ موضوع هستهای یک مسئله ملی است و رهبری نظام با چشم باز و زیرکی مسائل را پیگیری میکنند.
عضو هیئت رئیس مجلس خبرگان افزود: روسای قوای سه گانه به خصوص رئیس جمهور تلاش میکنند این مسئله را به نحوی که مصلحت نظام و مورد تایید رهبری است فیصله دهند. لذا ذوق زده نشویم زیرا هنوز مراحل قانونی بررسی متن به پایان نرسیده است.
وی در تشریح رفتار امریکاییها پس از توافقنامه گفت: آنها مدام رجزخوانی میکنند که پیداست این رجزخوانیها مصرف داخلی دارد که به دو نمونه آن اشاه میکنم. امریکاییها مدام بیان میکنند که ما خطر ایران هستهای را از سرتان دور کردیم و جهان تا 15 سال آینده کابوس بمب اتم نخواهد داشت. در پاسخ به آنها باید گفت ما از اول انقلاب دنبال بمب اتم و سلاح کشتار جمعی نبودیم نه به خاطر توپ و تشر آنها بلکه به خاطر دینمان.
خاتمی اضافه کرد: امام صادق(ع) در روایتی میفرمایند که پیامبر(ص) از مسومیت شهر دشمن نهی فرمود. سلاح کشتار جمعی هم از این مقولات است. دنیا این دروغ را از آمریکاییها باور نکند که دروغین است. رجزخوانی دوم امریکاییها نیز در این روزها این است که اوباما میگوید لازم باشد مشکلاتمان را از طریق نظامی با ایران حل میکنیم و کری نیز میگوید ضروری باشد از زور استفاده خواهیم کرد. این رجزخوانی هم به خاطر این است که غرور ملی خود را نشان دهند.
وی اظهار کرد: رجز گزینههای روی میز دیرینه است و از روز اول خلقت بوده است. وقتی که قابیل، هابیل را تهدید کرد یا زمانی که فرعون حضرت موسی و ساحران ایمان آورده به ایشان را تهدید به مرگ و قطع دست و پا کرد. جواب رهروان حق همیشه این بوده است که «هرکاری میخواهید بکنید که ما پای دین خود ایستادهایم».
خاتمی با بیان اینکه ما به استقبال هیچ جنگی نمیرویم، گفت: اگر آمریکاییها بخواهند بار دیگر شانس خود را بیازمایند تردید نکنند که رزمندههای خود را با هواپیما میآورند اما با تابوت به شهرشان میفرستند. در جنگ هوایی نیز بدانند ما تا عمق خاک دشمن آنها را تعقیب خواهیم کرد.
خطیب جمعه تهران با اشاره به سخنان جان کری مبنی براینکه «شعار مرگ بر امریکا نه تنها کمکی به حل مسئله نمیکند بلکه احمقانه است»، گفت: باید گفت خود این حرف احمقانه است. ریشه شعار مرگ بر آمریکا در عملکرد خودتان است. کیست که جنایات عربستان در یمن، صهیونیستها در فلسطین و غزه و تروریستهای سوریه را ببیند و دست آمریکا را نبیند؟. در همه جای دنیا به ویژه جهان اسلام فضولی میکنید. پس حقتان است مردم مرگ بر آمریکا بگویند.
وی اضافه کرد: ثانیا شعار مرگ بر آمریکا احساساتی نیست و ریشه قرآنی دارد: «لاَّ یُحِبُّ اللّهُ الْجَهْرَ بِالسُّوَءِ مِنَ الْقَوْلِ إِلاَّ مَن ظُلِمَ»( خدا دوست ندارد انسان حرف بد را فریاد کند مگر اینکه مظلوم واقع شده باشد). ملت ایران توسط امریکا بیشاز 50 سال مورد ستم واقع شده است از کودتای 28 مرداد تا تحکیم رژیم ظالم و غیر دینی پهلوی و حمایت از این رژیم تا آخرین نفس و همچنین حمایت از صدام به اعتراف خودشان. شما بیش از نیم قرن است که به این ملت ظلم میکنید. حق این ملت است که باشکوهتر از هر زمان دیگر بگویسد «مرگ بر آمریکا».
خاتمی خاطرنشان کرد: این شعار همچنین نشانه خردورزی است. ما ملت ما این اقدام ظلمستیزی را به همه جهان صادر کرد و هر جا مردم در سوریه و یمن و ... مورد ظلم قرار گرفتهاند این شعار را سر دادهاند.
وی درباره سفر مسئولان و وزرای کشورهای غربی به ایران گفت: اصل 152 قانون اساسی میگوید که از پایههای روابط بینالملل روابط صلح آمیز با دول غیرمحارب است. پس ارتباط با دول غیر محارب متن قانون اساسی است و کاری غیر ارزشی نیست. دول غیر محارب رژیم صهیوینستی است که نظام ما با آنها رابطه برقرار نکرده، نمیکند و نخواهد کرد. با آمریکا نیز به تعبیر امام(ره) چون تا به الان آدم نشده است و همچنان شیطنت میکند رابطهای نداریم.
خاتمی تأکید کرد: اما ما بنا نداریم با دیگر کشورهای دنیا رابطه برقرار نکنیم و دروازههای کشور به روی کشورهای دنیا ببندیم. اما سه نکته در اینجا مطرح است. اول اینکه از مسئولان محترم تقاضا میکنیم به گونهای برخورد کنند که احساس دروغین به آنان دست ندهد که ما نیاز داریم که آنها به ایران بیایند. واضح است که آنان به دنبال منافع خود هستند. در 3 سال تحریم فرانسه بالغ بر سه میلیارد دلار از محل صادرات ضرر کرد. لذا تا فضا را کمی باز میبینند میخواهند ضرر خود را جبران کنند. ملت ایران منیعالطبع است و هیچ نیازی به اینها ندارد و نخواهد داشت.
وی تصریح کرد: دوم اینکه برخی از وزرای کشورهای غربی که میآیند با کمال پررویی بر مواضع باطل خود اصرار دارند و مثلا شرط میگذارند که ایران باید مواضع خود را نسبت به اسرائیل تغییر دهد. از مسئولان انتظار داریم به همان اندازه که آنان بر مواضع باطل خود اصرار دارند ما نیز بر مواضع حقمان اصرار و پافشاری کنیم و مثل امام(ره) بگوییم اسرائیل باید از صحنه روزگار محو شود.
خاتمی ادامه داد: قرآن کریم در این باره میفرماید که «دشمنان میخواهند دینتان را بربایند، شما هم تا محو کامل شرک امانشان ندهید»؛ یعنی موشک جواب موشک. مسئولان با پشتیبانی این ملت، مطلقا از اصول خود عقبنشینی نکنند که نخواهند کرد.
وی در بیان نکته سوم در این رابطه گفت: وزرای خارجه کشورهای اروپایی بیایند اما اگر میخواهند با این ملت دوست بشوند توبه نصوح کنند و از مواضع خصمانه علیه ملت ایران دست بردارند. همین وزیر خارجه فرانسه دل ملت را در مذاکرات خون کرد و خود را برای اسرائیل کشت. اگر ملت ایران به گفته خودش ملت بزرگی است حریم این ملت را نگه دارد و با دشمنان این ملت، دوست نباشد.
خاتمی با اشاره به جنایات آل سعود در یمن گفت: 124 روز است که رژیم جلاد آل سعود در حال شخم زدن یمن است و دیگر زیرساختی باقی نمانده است. تا کنون این جنگ 123 هزار کشته و مجروح داشته است. سازمانهای بینالمللی هم تنها چیزی که برایشان مطرح نیست حقوق بشر است و تنها چیزی که مطرح است منافع قدرتهاست. دول اسلامی و سازمانهای اسلامی هم باید سرافکنده و شرمنده باشند.
وی در پایان با اشاره به مظلومیت مردم بحرین عنوان کرد: مردم بحرین مظلومیتی مضاعف دارند. یک کشور زند ان مردمش شده است. میکشند، محبوس میکند و شکنجه میکنند، ولی مردم بحرین، آفرین بر مقاومتتان. شما میمانید و دشمنانتان خواهند رفت و خون شهیدانتان پشتوانه راه شماست.
بنابراین گزارش خطیب جمعه تهران در خطبه اول نماز جمعه در ادامه بحث سبک زندگی دینی در عرصه اجتماعی، به فرهنگ عذرخواهی و عذرپذیری پرداخت و گفت: چه بخواهیم چه نخواهیم در جامعهای که اختلاف سلایق وجود دارد، دعوا و اختلاف پیش میآید. در این رابطه دو نوع برخورد وجود دارد؛ یک اینکه آغازکننده دعوا، ولو به باطل، به روی حرف خود بایستد و بر ناحق تأکید کند که نتیجه آن تبدیل جامعه به کانون دعوا و اختلاف است که گاه به کشتار سر در میآورد. دوم اینکه پرونده دعوا را ببندیم. با این راه است که جامعه به صفا و صمیمیت میرسد و پیامدهای ناگوار را نخواهد داشت و اسلام این فرهنگ را قبول دارد.
وی با بیان اینکه راه اینکه دعوا پیش نیاید، فرهنگ عذرخواهی است به تشریح 4 نکته دراین باره پرداخت و گفت: اول اینکه با ضابطه و قانونمند کار کنید و طوری عمل نکنید که نیاز به عذرخواهی باشد. امام صادق (ع) فرمودند سزاوار نیست مومن خود را ذلیل کند به خاطر رفتار نادرستی که انجام داده و مجبور به عذرخواهی شده است.
خاتمی ادامه داد: دوم اینکه اگر خطا کردیم عذرخواهی را نشان خردورزی بدانیم. امام علی(ع) در روایتی میفرمایند که «عذرخواهی نشانه خردورزی است». یعنی اینکه لجاجت کار آدمهای نابخرد است. پیامبر(ص) نیز میفرمایند: «از لجاجت پرهیز کن که اول آن نادانی و آخر آن پشیمانی است.
خطیب جمعه تهران ابراز کرد: سوم اینکه به همان اندازه که عذرخواهی ارزش عقلی است، عذرپذیری هم ارزش است گفت: امام علی(ع) در این رابطه میفرمایند: « عاقلترین مردم کسی است که عذرپذیر است». چهارمین مطلب نیز این است که قبل از اینکه هر برخوردی کنی با طرف مقابل صحبت کن و عذرش را بشنو.