به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مهمترین رویدادهای سیاسی هفته جاری به شرح ذیل است:
برگزاری مراسم استقبال از نخستین گروه جانباختگان فاجعه منا با حضور سران قوا
مراسم استقبال رسمی از ورود نخستین گروه پیکرهای مطهر جانباختگان فاجعه منا، صبح روز شنبه با حضور روسای سه قوه، رییس دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی و مقامات لشگری و کشوری در فرودگاه مهرآباد تهران برگزار شد.
رئیس جمهور در این مراسم با تسلیت به بازماندگان این عزیزان گفت: باید روشن شود در این حادثه افرادی مقصر بوده اند یا نه و اگر ثابت شود عده ای از ماموران در این حادثه تقصیر داشته اند به هیچ عنوان از خون عزیزانمان نخواهیم گذشت.
وی تاکید کرد: زبان ما در این حادثه زبان عواطف، برادری و ادب بوده و در جای لازم از زبان دیپلماسی استفاده شده است و اگر لازم باشد جمهوری اسلامی ایران از زبان اقتدارش نیز استفاده خواهد کرد.
رئیس جمهور گفت: این فاجعه یک آزمون بزرگ برای همه بود، برای دولت و ملت بزرگ ایران و خانواده هایی که عزیزان خود را به عنوان مهاجر الی الله و رسوله از دست دادند. فاجعه منا آزمونی برای دولت عربستان سعودی، سازمان های بین المللی و همچنین کشورهای اسلامی نیز بود.
توصیه برجامی آیتالله مکارم شیرازی به نمایندگان مجلس
آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید روز شنبه با صدور پیامی در توصیه به نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بررسی برجام، با بیان اینکه خدا نکند مصالح عمومی کشور فدای منافع جناحی شود، گفت: مطلعین می گویند هر روز که با شک و تردید سپری می شود مبالغ هنگفتی ضرر به کشور وارد می شود.
در بخشی از این پیام آمده است: در این ایام، نامه های زیادی از سوی مردم به دفتر ما می رسد و تلفن های زیادی داریم که می گویند به نمایندگان مجلس توصیه کنید مساله برجام را بیش از این معطل نکنند، آن را تمام کنند.
مردم بسیار نگرانند، سزاوار است این عزیزان در فکر برنامه های مهم بعدی باشند، ممکن است در برجام بعضی نقاط ضعف باشد که جمعی از عزیزان نسبت به آن نگرانند، باید به فکر تدبیر و تفسیر صحیح آن باشند.
اینجانب علاوه بر تایید درخواست های آن ها اضافه می کنم، کشور ما یک جزیره امن و امان است که در وسط یک دریای طوفانی واقع شده است، تمام اطراف ما را طوفان های نا امنی فرا گرفته، کاری نکنیم که با اختلافات داخلی این جزیره امن را نا امن کنیم، ببینیم در سوریه و عراق و یمن و حتی در افغانستان چه می گذرد.
ابلاغ وظایف ستاد ویژه رسیدگی به حادثه منا
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور، شنبه، وظایف ستاد ویژه رسیدگی به حادثه منا را برای اجرا ابلاغ کرد.
انتقال پیکر جان باختگان به کشور و برنامه ریزی استقبال رسمی از آنها و رسیدگی به وضع مجروحین و انتقال آنها به کشور از جمله وظایف اصلی این ستاد بوده که در حال انجام است.
این ستاد، با عضویت وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، راه و شهرسازی، اطلاعات، امورخارجه، فرهنگ و ارشاد اسلامی، رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، رییس جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و رؤسای سازمان های هواپیمایی کشوری و حج و زیارت تشکیل شده است.
ارائه گزارش کمیسیون ویژه بررسی برجام در صحن علنی مجلس
گزارش ویژه برجام در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس که سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده و حسن قشقاوی معاون پارلمانی وزارت خارجه هم حضور داشتند قرائت شد.
این گزارش را سید حسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون ویژه برجام مجلس قرائت کرد که شامل مقدمه و نکات کلی، محتوی ( جنبه های حقوقی ، علمی ، فنی ، تحقیقاتی ، دفاعی ، امنیتی ، اقتصادی، سیاسی وعمومی ) و پیشنهادات بود.
پس از قرائت این گزارش، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به یک فوریت طرح اقدام متناسب و متقابل دولت ایران در اجرای برجام رای مثبت دادند. دو فوریت این طرح پیش از این به رای گذاشته شد اما آرای لازم را کسب نکرد.
طرح« اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام »به دولت اجازه می دهد در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی به شکل داوطلبانه برجام را اجرا کند.
برگزاری مراسم بزرگداشت جانباختگان مظلوم فاجعه منا با حضور رهبر معظم انقلاب
مراسم بزرگداشت و یادبود جان باختگان مظلوم فاجعه منا از سوی حضرت آیت الله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، عصر روز یکشنبه در حسینیه حضرت امام خمینی (ره) برگزار شد.
در این مراسم که با حضور تعدادی از خانوادههای جان باختگان فاجعه منا، روسای قوا، علما و روحانیون، شخصیت ها و مسوولان کشوری و لشگری و اقشار مختلف مردم برگزار شد، قاریان قرآن کریم آیاتی از کلام الله مجید را تلاوت کردند و سپس مداحان اهل بیت(ع) در رثای حضرت سید الشهدا (ع) و در سوگ جان باختگان مظلوم فاجعه منا به مرثیه سرایی پرداختند.
در این مراسم حجت الاسلام والمسلمین کاظم صدیقی در سخنانی با بیان این که فاجعه منا وجدان ها را آرزده و دلها را جریحه دار کرد، گفت: آل سعود در خون پاک ترین انسان ها مقصر است.
سخنرانی روحانی در همایش روز ملی روستا/ دفاع رئیس جمهور از ظریف
رئیس جمهور صبح دوشنبه در همایش ملی روز روستا که در سالن اجلاس سران برگزار شد، فاجعه منا را تاسف آور دانست و با تاکید بر این که دولت به وظیفه خود درباره این فاجعه واقف است، گفت: صدای مظلومیت حجاج در حضور سران جهان در سازمان ملل متحد به گوش جهانیان رسانده شد.
روحانی اظهار کرد: حاجیانی که به دلیل بی کفایتی ، بی تدبیری ، عدم برنامه ریزی و یا احیانا تقصیرهایی که باید بررسی شود در یک شرایط بسیار دردآور جانشان را از دست دادند.
وی اضافه کرد: این همه دوربین در منا وجود دارد و اتاق های مانیتور آنها لحظه به لحظه تمام خیابان ها و تمام جمعیت را رصد می کنند و حتی می توانند از جمعیت و افراد عکس و فیلم بگیرند . ضمن اینکه برای حضور در منا تقسیم بندی شده است که چه ساعت حجاج و از کدام کشور برای رمی جمرات بیایند.
رئیس جمهوری ادامه داد: چنین حادثه درکشوری رخ می دهد که آن همه هلیکوپتر، هواپیما و پول نفت در اختیار دارد. این بی تدبیری در آغاز حادثه و همچنین بی تدبیری در ادامه حادثه وجود داشته است.
روحانی اضافه کرد: 5-10 دقیقه نخست و یا دقایق اول قابل قبول است اما اینکه این همه ساعت زایران خانه خدا زیر آفتاب با تشنگی مانده اند، قابل قبول نیست.
روحانی اضافه کرد: البته دولت به مسوولیت خود واقف است و خوشبختانه ندای مظلومیت در حضور سران جهان در سازمان ملل به گوش جهانیان رسانده شد و وزیر امور خارجه که یکی از قهرمانان ملی در تاریخ ما است، همه تلاش خود را از لحظه نخست با مسوولین سیاسی در سطح جهان و دبیر کل سازمان ملل انجام داد.
رئیس دولت تدبیر و امید همچنین با اشاره به تلاش های وزیر بهداشت در پیگیری فاجعه منا گفت : در امر سلامت نیز زحمات دکتر قاضی زاده را شاهدیم؛ تلاش،پیگیری و حضور وی با همه پیچیدگی ها و مشکلاتی که پس از فاجعه منا وجود داشت، بسیار مهم بود. همچنین وزیر کشور و دیگر مسوولین که با هماهنگی زیر نظر معاون اول رییس جمهوری تلاش های بسیاری انجام دادند.
روحانی با تاکید بر اینکه دولت اقدامات خود را در خصوص فاجعه منا ادامه می دهد، افزود: بیش از 20 کشور، عزیزان خود را در این فاجعه از دست دادند اما ایران نخستین کشوری بود که توانست پیکرهای جانباختگان را به کشور بازگرداند، بیشترین تلاش برای شناسایی جانباختگان را انجام دهد و همچنین بیشترین تحرک درسطح دنیا برای این فاجعه داشته است.
رئیس جمهوری ادامه داد: رهبر معظم انقلاب زیباترین کلمات را در این حادثه بیان کردند و ملت بزرگ ایران صبور ، سرافراز و قدرتمند با یکدیگر همدلی و همنوایی کردند که بیان من از تجلیل این ملت قاصر است .
رییس دولت تدبیر و امید گفت: آنچه ما در این دو سال به دست آوردیم به دلیل امید، حضور، مشارکت و تلاش مردم بود. اگر توانستیم در مذاکرات هسته ای به یک افتخار بزرگ تاریخی برسیم، حال بگذریم از برخی حرف ها، من به موقع پاسخ خواهم داد.
روحانی اضافه کرد: همه رهبران دنیا بدون استثنا به جز یک رژیم غاصب اشغالگر منفور که عصبانی است، تمام کشورها و تمام سران دنیا توافق هسته ای را کار عظیمی می دانند. کاری شده که نه فقط در این دهه بلکه در دهه های گذشته بی مانند است.
وی اضافه کرد: 100 سال اخیر را ببینید؛ یک کشور به اصطلاح در حال توسعه در برابر 6 قدرت دنیا که عضو دائم سازمان ملل هستند دو سال پیاپی مذاکره می کند و این کشورها در برابر جمهوری اسلامی ایران 2 سال پیاپی گفت و گو کردند و سپس به سندی دست یافتیم که هیچ کسی در دنیا نیست که بگوید ایران در این مذاکرات ناموفق بوده است.
رییس شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: همه اذعان دارند که ایران به توفیق بزرگ دست یافته و این افتخار ملت ایران است. آنهایی که می خواهند افتخار ملت ایران را زیر سوال ببرند به نفع چه کسی این کار را می کنند، ما یک ملت و قدرت هستیم و صحنه های افتخار متعلق به ما است.
رییس جمهوری گفت: ما امروز شرایط بعد از برجام و تحریم را می بینیم و به حول و قوه الهی در هفته های آینده و ماه های پیش رو همه دیوارهای غلط تحریم را فرو می ریزیم.
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: کسی تصور نکند در تحلیل سیاسی و فکری تفاوتی بین روستاییان و شهرنشینان وجود دارد. روستاییان همچون شهری ها مسایل را به خوبی درک می کنند و در انتخابات 92 نشان دادند که چگونه مسایل را به دقت تحلیل می کنند و ان شاءالله در انتخابات پیش رو هم همین طور خواهد بود.
روحانی با بیان این که روستاییان ما به کسانی رأی خواهند داد که لایق ترین ها برای خدمت به این مردم و کشور هستند، گفت: ما دلمان می خواهد دوباره یک حماسه و افتخار دیگر در اسفندماه شاهد باشیم.
رییس دولت یازدهم تاکید کرد: از نظر این دولت، این حزب و آن حزب، این جناح و آن جناح تفاوتی ندارد؛ آنچه مهم است صالح ترین و قوی ترین افراد و کسانی هستند که ملی می اندیشند، به فکر کشور هستند و جامعه و کل کشور را می بینند.
روحانی گفت: ما باید در مسایل مهم کشوری نگاه ملی داشته باشیم نه جناحی و گروهی و آنهایی که دارای این دید هستند، باید وارد صحنه شوند.
دیدار ظریف و بان کی مون
وزیر امور خارجه کشورمان روز دوشنبه در آخرین روز اقامت خود در نیویورک با دبیرکل سازمان ملل دیدار و گفت وگو کرد.
بان کی مون در این دیدار با ابراز خرسندی از حضور رئیس جمهوری کشورمان در هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد توافق هسته ای میان ایران و گروه 1+5 را موفقیتی در برقراری صلح منطقه و جهان توصیف کرد و تاکید کرد که این نهاد بین المللی و آژانس بین الملی انرژی اتمی برای هر گونه همکاری در جهت اجرای کامل این توافقنامه آماده اند.
در این دیدار موضوع جان باختن حجاج ایرانی در حادثه دلخراش منا نیز مورد تبادل نظر قرار گرفت.
ظریف در این دیدار همچنین پیرامون بحران های منطقه ای از جمله سوریه، یمن، عراق و لبنان با دبیرکل سازمان ملل گفت و گو کرد و بان کی مون نیز با اشاره به جایگاه ویژه جمهوری اسلامی ایران در منطقه خواستار همکاری های نزدیک تر تهران با سازمان ملل برای حل این بحران ها شد.
توضیحات قشقاوی درباره سرنوشت مفقودان فاجعه منا
معاون کنسولی و امور مجلس وزارت امور خارجه اظهارامیدواری کرد تکلیف 116 تن از زائران مفقودین فاجعه منا روشن شود و گفت: ما نمی دانیم این افراد به رحمت ایزدی پیوسته اند یا جایی بازداشت شده اند. به همین دلیل، تا زمانی که جنازه ها برنگردند نمی توانیم بگوییم وضعیت چیست.
رای مجلس به ابقای آخوندی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز سهشنبه در جلسه استیضاح وزیر راه و شهرسازی به ادامه مسئولیت عباس آخوندی در این وزارتخانه رای دادند.
در این رای گیری از مجموع 252 رای اخذ شده، 72 نفر موافق استیضاح، 175 نفر مخالف استیضاح بودند و پنج نفر نیز رای ممتنع دادند.
سخنان مهم رهبر معظم انقلاب درباره رابط با آمریکا
رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز چهارشنبه در دیدار فرماندهان و کارکنان نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و جمعی از خانواده های آنان به برنامه های خطرناک قدرتهای استکباری برای منطقه اشاره کردند و با تأکید بر اینکه این قدرتها هیچ ابایی در استفاده از تجهیزات بسیار خطرناک و روش های غیر انسانی برای کشتار انسان های بیگناه ندارند، افزودند: ادعای آنها مبنی بر حمایت از حقوق بشر و حقوق شهروندی، خلاف واقع و کاملاً پوچ و بیهوده است.
حضرت آیت الله خامنه ای به نقش و جایگاه جمهوری اسلامی ایران در شرایط کنونی منطقه اشاره کردند و گفتند: در چنین شرایطی جمهوری اسلامی، به توفیق الهی علاوه بر جلوگیری از نفوذ دشمن در داخل، در بسیاری از موارد مانع از عملی شدن نقشه ها و برنامه های دشمن در منطقه شده است.
ایشان با تأکید بر اینکه ناکامی های دشمن در داخل و در منطقه، به برکت هوشیاری و آمادگی و عزم جوانان انقلابی و اقتدار جمهوری اسلامی در منطقه بوده است، خاطرنشان کردند: بر همین اساس بیشترین تلاش و برنامه ریزی قدرتهای استکباری، برای دشمنی با نظام اسلامی ایران است و ادعای آمریکا برای مذاکره با ایران نیز در همین چارچوب و برای نفوذ، است.
رهبر انقلاب اسلامی با انتقاد از عده ای سهل انگار و سهل اندیش در داخل که متوجه ابعاد و عمق این موضوع نیستند، افزودند: در کنار این افراد سهل اندیش، بی خیالان جامعه و افرادی هم هستند که به مصالح و منافع ملی کشور هیچ اهمیت و توجهی ندارند.
حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به طرح برخی مسائل از جانب افراد سهل اندیش و سهل انگار درخصوص مذاکره با آمریکا، گفتند: این افراد می گویند چگونه است که حضرت علی علیه السلام و حضرت امام حسین علیه السلام با دشمنان خود مذاکره کردند اما اکنون با مذاکره با آمریکا مخالفت می شود؟
ایشان در پاسخ به این شبهه افزودند: چنین تحلیلی درخصوص مسائل تاریخ اسلام و مسائل کشور، نهایت ساده اندیشی است زیرا حضرت علی علیه السلام با زبیر و حضرت امام حسین علیه السلام با عمر بن سعد، مذاکره به معنای امروز یعنی معامله نکردند بلکه هر دوی این بزرگواران به طرف مقابل خود نهیب زدند و آنها را نصیحت به خداترسی کردند.
رهبر انقلاب اسلامی گفتند: متأسفانه عده ای برای توجیه مذاکره جمهوری اسلامی ایران با شیطان بزرگ، با نگاهی عوامانه، اینگونه مسائل را در روزنامه ها، سخنرانی ها و فضای مجازی مطرح می کنند، که کاملاً اشتباه است.
حضرت آیت الله خامنه ای با تأکید بر اینکه ایران هیچ مخالفتی با اصل مذاکره با کشورها، اعم از اروپایی و غیراروپایی ندارد، خاطرنشان کردند: اما در مورد آمریکا موضوع متفاوت است زیرا آنها تعریفی که از مذاکره با جمهوری اسلامی ایران کرده اند، به معنای نفوذ و باز کردن راه برای تحمیل است.
ایشان با اشاره به همراهی و همکاری آمریکا و جریان صهیونیستیِ ضد بشریت، تأکید کردند: مذاکره با آمریکا به معنای باز کردن مسیر برای نفوذ در عرصه های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی کشور است.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به مذاکرات اخیر هسته ای گفتند: در این مذاکرات، طرف مقابل، تلاش داشت، از هر فرصتی برای نفوذ استفاده کند و حرکتی بر خلاف منافع ملی کشور انجام دهد، البته مذاکره کنندگان ایرانی، حواسشان جمع بود، اما بالاخره آمریکاییها در جاهایی فرصت پیدا کردند.
حضرت آیت الله خامنه ای گفتند: مذاکره با آمریکا ممنوع است زیرا این مذاکره نه تنها هیچ نفعی ندارد بلکه ضررهای بیشماری نیز دارد.
رهبر انقلاب گفتند: شرایط کنونی از لحاظ فعالیت ها و تلاشهای دشمنان جمهوری اسلامی که ما بر آنها احاطه اطلاعاتی نیز داریم، مقطع مهمی است زیرا آنها به دنبال تغییر محاسبات مسئولان و تغییر افکار مردم درخصوص مسائل انقلابی، دینی و مصالح ملی کشور هستند.
ایشان با تأکید بر اینکه در موضوع تغییر افکار مردم، هدف اصلی جوانها هستند، جوانان را به هوشیاری بیش از پیش فراخواندند و افزودند: البته به لطف خداوند جوانان ما در دانشگاهها و همچنین در نیروهای مسلح بیدار و پای کار هستند و من از این جهت هیچ نگرانی ندارم.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به سالروز مباهله و ایستادگی پیامبر اسلام (ص) و خاندان مطهر ایشان در مقابل جریان کفر، خطاب به جوانان انقلابی کشور، تأکید کردند: همانگونه که در قضیه مباهله در صدر اسلام، همه ایمان در مقابل کفر قرار گرفته بود، امروز نیز در جمهوری اسلامی ایران، همه ایمان در مقابل کفر قرار گرفته است و همانگونه که در آن زمان صفای معنوی پیامبر(ص) و خاندان ایشان توانست دشمن را از میدان خارج کند، امروز هم ملت ایران با اقتدار معنوی خود، دشمن را از میدان خارج خواهد کرد.
رهبر انقلاب اسلامی در پایان سخنان خود خاطرنشان کردند: اگر برای یاری دین خدا آماده و پا به رکاب باشیم، قطعاً وعده الهی مبنی بر نصرت یاری کنندگان دین خدا، محقق خواهد شد و بدخواهان نظام اسلامی در طرح ها و برنامه های امنیتی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی شکست خواهند خورد.
حجتالاسلام صدیقی؛ خطیب جمعه این هفته تهران
نماز عبادی ـ سیاسی جمعه این هفته تهران به امامت حجتالاسلام والمسلمین صدیقی اقامه میشود.