به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) از آذربایجان غربی، بهزاد قرهیاضی، مدیرکل پژوهش و فناوری سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور در جریان بازدید از بخشهای مختلف پژوهشی و آزمایشگاههای جهاد دانشگاهی و در جمع جهادگران دانشگاهی آذربایجان غربی، اظهار کرد: جهاد دانشگاهی نسبت به سایر مجموعههای پژوهشی و فناورانه توانسته علیرغم اعتبارات پائین دولتی بخش قابل توجهی از فعالیتهای خود را صرف امور پژوهشی و فناوارانه کند و دستاوردهای پژوهشی جهاد دانشگاهی در این راستا قابل توجه بوده و این یکی از ویژگیهای بارز و مهم این نهاد انقلابی است.
وی ادامه داد: جهاد دانشگاهی یکی از ثمرات قابل افتخار انقلاب فرهنگی است و جهاد دانشگاهی ارومیه با زحمات مسئولان و با مدیریت صحیح بر مبنای طرحهای علمی در راستای توسعه علمی گامهای ارزندهای برای توسعه علمی منطقه با رویکرد کاربردی حسب ظرفیتها برداشته است.
وی تصریح کرد: امید است روزی جهاد دانشگاهی با چنین روند رو به رشد اصولی بتواند بخشی از درآمدهای ملی را هم تأمین کند و به جای اخذ 10 تا 15 درصد از اعتبارات دولتی بیش از این مقدار به خزانه دولت واریز کند و این مهم دور از انتظار نیست.
مدیرکل پژوهش و فناوری سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور با اشاره به اینکه برنامه ششم توسعه تا پایان آذرماه سال آینده به مجلس شورای اسلامی تقدیم خواهد شد گفت: جهاد دانشگاهی از اعضای شورای برنامهریزی علم و فناوری کشور بوده و مشارکت خوب و در خور تحسینی در تدوین برنامه ششم توسعه داشته است.
قرهیاضی ادامه داد: ویژگی ممتاز برنامه ششم توسعه برخورداری از مشارکت نخبگان علمی است که در این راستا جهاد دانشگاهی نیز ایفای نقش مؤثری داشته است.
وی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر افزایش سهم پژوهش از تولید ناخالص داخلی به 4 درصد اظهار کرد: متأسفانه دولتهای نهم و دهم اولویتهای علمی نداشتند و توجه خاصی به توسعه علمی نکردند، در حال حاضر 0.48 درصد از تولید ناخالص داخلی به پژوهش اختصاص یافته است.
وی افزود: بخشنامهای از سوی رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی ابلاغ شده که در سال 95 سهم پژوهش از تولید ناخالص داخلی به یک درصد افزایش یابد که تحقق این امر بستگی به تلاش همکاران علمی و پیگیری مطالبات مقام معظم رهبری از سوی جامعه علمی کشور دارد.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی کشور نیز در جریان بازدید از طرحهای پژوهشی و فناورانه جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی با تأکید بر ضرورت نگاه تجاری برای انجام طرحهای تحقیقاتی و پژوهشی افزود: پژوهشگر باید برای کاربردی کردن علم و تبدیل شدن به ثروت برنامههای عملیاتی تا بازار کار داشته باشد و بعد از تحقیقات بنیادی و آزمایشگاهی پژوهشگر برای نتیجه دادن و سوددهی باید با شرکتهای خصوصی که قوانین و مقررات دولتی بر آن حاکم نباشد، وارد عمل شوند.
وی افزود: نهادهای ملی و انقلابی از جمله جهاد دانشگاهی میتوانند نقش قابل توجهی در تجاری سازی دستاوردهای فناورانه و پژوهشی داشته باشند و با جهاد دانشگاهی کشور توافق شده نتایج تحقیقات این نهاد در سطح کشور به شرکتهای دانشبنیان تبدیل شود و بخشی از سود حاصل فعالیتهای فناورانه تا 49 درصد نتایج تحقیقات متعلق به جهاد دانشگاهی باشد تا از این طریق جهاد دانشگاهی به صورت مستقل بتواند روی پای خود بایستند.
وی ادامه داد: با ورود و حمایت شرکتهای خصوصی در تجاری سازی طرحهای فناورانه پژوهشگر میتواند در سود کار خود شریک بوده که این امر در سرعت بخشیدن به فعالیت و تلاش پژوهشگر کمک میکند.
وی با اشاره به اشتباه رایجی که در مورد شرکتهای دانشبنیان مبنی بر لزوم عضویت اعضای هیئت علمی در شرکتهای دانش بنیان مطرح می شود، اظهار کرد:در مقررات شرکتهای دانشبنیان، اجباری بر لزوم عضویت عضو هیئتعلمی در این شرکتها وجود ندارد.
سلطانی تصریح کرد: جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی از لحاظ تجاریسازی فعالیتهای پژوهشی و فناورانه ظرفیت بسیار بالایی دارد.
در ابتدای این مراسم، ولی عاقلی، رییس جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی با تشریح فعالیتهای فناورانه این نهاد گفت: فعالیتهای پژوهشی جهاد دانشگاهی بر روی نیازهای اساسی منطقه و استان متمرکز بوده و در ورود به طرحهای پژوهشی، حوزههای کاربردی را انتخاب میکند که سایر نهادها و مراکز علمی توانایی ورود به این حوزهها را ندارند.
همچنین، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری و قرهیاضی، مدیرکل پژوهش و فناوری سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور از آخرین دستاوردهای علمی و پژوهشی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی بهعنوان 2 مرکز منتخب و نمونه برجسته پژوهشی آذربایجان غربی که از سوی استانداری معرفی شده بود، بازدید کردند.
همچنین، بهزاد سلطانی و دکتر قرهیاضی از بخش های مختلف پژوهشی و آزمایشگاههای جهاد دانشگاهی از جمله آزمایشگاه تحقیقاتی بیوتکنولوژی و طرح تولید متابولیتهای ثانویه در بیوراکتور نوع بالونی، آزمایشگاه ریز ازدیادی گیاهان از طریق کشت بافت جهاد دانشگاهی و طرح تولید نهال های رویشی درختان میوه با استفاده از کشت بافت، طرح تولید نشاء گیاهان دارویی در شرایط گلخانه و کلکسیون گیاهان دارویی، طرح تولید توت فرنگی در شرایط هیدروپونیک به روش A شکل و طرح تولید آناناس در شرایط گلخانه بازدید کردند.
آزمایشگاههای بیوتکنولوژی، آزمایشگاه آمادهسازی نمونه، آزمایشگاه اسپکتروسکوپی تجزیهای، آزمایشگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، آزمایشگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز اسپکتروسکوپی جرمی و کرماتوگرافی گازی از سایر بخش هایی بود که از آنها بازدید شد.