به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، امروز، دوشنبه، 3 آبانماه در نشست خبری خود به سؤالات خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی در مورد مسائل منطقهای و بینالمللی پاسخ گفت.
قاسمی در سخنانی با اشاره به اظهارات اخیر مقامات ترکیه برای ورود به عراق و تأثیرگذاری در عملیات آزادسازی موصل گفت: مقابله با تروریسم در منطقه و سطح جهان بحث مهمی است و هر دولتی که میتواند با تروریسم مقابله کند کار درستی انجام داده است اما به هیچ وجه قابل قبول نیست که به بهانه مبارزه با تروریسم حاکمیت دولتهای دیگر را نقض کنیم و بدون مجوز دولت مرکزی به صورت یکجانبه و یکطرفه به سرزمینی ورود کنیم چرا که این مسئله نقض حاکمیت است لذا هرگونه مشارکت در این مبارزه باید با هماهنگی، اطلاع و مجوز دولت مرکزی باشد و هر آنچه دولت مرکزی بپذیرد میتواند مورد احترام و قبول سایر دولتها و ملتها قرار بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به سؤال خبرنگاری در مورد مذاکرات ایران و اروپا در رابطه با مسئله حقوق بشر نیز گفت: روابط ایران با اروپا مهم، اساسی و دیرینه است و اشتراکات زیادی با اروپا داریم، همینطور میتوانیم در رابطه با مسائل ارزشی و سیاسی اختلافنظرهایی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه گفتوگوهای ایران و اروپا از گذشته وجود داشته و با توجه به ظرفیتهای طرفین ادامه خواهد داشت، اظهار کرد: در همین راستا قرار است به زودی در ماه دسامبر نشست جامع مذاکرات ایران با اتحادیه اروپا را در بروکسل داشته باشیم که در این مذاکره در سطح معاون وزیر امور خارجه ایران خواهد بود و در همین سطح از اتحادیه اروپا شرکت خواهند کرد که مسائل مختلفی در این مذاکرات مطرح خواهد شد و میتواند مسئله حقوق بشر نیز یکی از مسائل مورد بحث ما باشد به دلیل نوع نگرش طرفین نسبت به مسائل حقوق بشر.
قاسمی افزود: نگاه ما به مقوله حقوق بشر از دیدگاه اسلام یک ویژگیهای خاصی دارد که شاید برخی از آنها قابل فهم برای برخی کشورهای اروپایی نباشد و آنها نیز دیدگاههای خاص خود را دارند که نهایتاً ما میتوانیم سخنان آنها را بشنویم و دیدگاه خودمان را به آنها ارائه کنیم.
موضوع صدور قطعنامه یونسکو و رد ارتباط صهیونیستها به مسجدالاقصی موضوع سؤال خبرنگار دیگری بود که سخنگوی وزارت امور خارجه در این رابطه اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران از موضع یونسکو در رابطه با حقانیت ملت فلسطین در رابطه با مسجدالاقصی استقبال کرد و آن را موضع بهحقی دانسته و معتقد است این قطعنامه بار دیگر نشان داد که مردم فلسطین با مظلومیت کامل از حقوق خودشان و بسیاری از مسائل دیگر محروم بودند.
وی با اشاره به عدم واکنش مناسب از سوی کشورهای اسلامی در این رابطه گفت: متأسفانه جوامع اسلامی از گذشته شاهد هستیم که به دلایل مختلف نگاه و توجه لازم به مسائل مهم و اساسی جهانی اسلام تا حدی کمرنگ شده که این امر میتواند از منویات شوم رژیم صهیونیستی باشد که با تلاشهای مذبوحانه خود سعی کرده با نفاق و ایجاد تنشهایی در درون جهان اسلام و کشورهای عربی موضوعیت فلسطین و رژیم اشغالگر قدس را به مسئله ثانوی تبدیل کند و جهان اسلام را تا حد زیادی به خود مشغول کند که این جای تأسف دارد.
قاسمی ابراز امیدواری کرد که جهان اسلام بار دیگر با توجه به وجود دشمن مشترک به خود بیاید و نهایتاً بتواند با اتحاد و اجماع لازم در مقابل اینگونه توطئههای شوم و خبیثانه رژیم صهیونیستی مقابله و برخورد کند.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری در رابطه با حواشی مربوط به هدیه وزیر امور خارجه ایران به همتای آمریکایی خود گفت: در رفتوآمدهای سیاسی و دیپلماتیک از سطوح عالی تا سطوح دیگر معمولاً هدایایی رد و بدل میشود که این هدایا بر اساس فرهنگ کشورها و مناطق متفاوت است که به عنوان نمادین تقدیم طرف مقابل میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان افزود: در حین مذاکرات هستهای که در یک مقاطع حساس و ویژهای قرار داشتیم و یک مباحث فنی و پیچیدهای بین ما و طرفهای مذاکره کننده به خصوص آمریکا وجود داشت که بحث فنی که این ادعا مطرح بود که ایران در طراحیهای خود یا محجسابات خودش در یک مورد خاص دقیق نبوده است و این مبنای یک گفتوگو و بحث و رایزنی بین ما و طرف آمریکایی بود.
قاسمی با بیان اینکه این هدایا گاهی ارزش مادی نداشته اما ارزشهای معنوی داشته و حاوی پیام است، گفت: در این مقطع وزیر امور خارجه کشورمان کتابی حاوی تصاویر نقاشیهای استاد فرشچیان را برای هدیه به طرف آمریکایی در نظر میگیرد و موقعی که هدیه را میدهد توضیحاتی را در رابطه با هدیه مطرح میکند.
وی ادامه داد: وزیر امور خارجه تأکید میکند که تصاویر مربوط به تابلوهای بزرگی است و بار دیگر توضیح میدهند که اگر شما به نمایشگاه آقای فرشچیان در نیوجرسی آمریکا مراجعه کنید میتوانید این تابلوها را ببینید؛ توضیح بیشتری میدهند که آقای فرشجیان گاهی برای بازدیدکنندگان از ذرهبین استفاده میکنند تا طراحیها، محاسبات و ریزهکاریهایی که در این تصویرنگاری و نقاشیها صورت گرفته را نشان دهند.
قاسمی اظهار کرد: آقای ظریف با این حرکت بر این مطلب تأکید میکنند که ایرانیها نهتنها امروز بلکه از گذشته و دیرباز حتی در هنر خود افراد محاسبهگر، دقیق و پیچیدهای بودند و میتوانند دقیقاً محاسبه کنند، پاسخ دهند و عمل کنند که این مسئله نهایتاً به حل و فصل یک بحث مجادلهای و یک موضوعی که مورد بحث طرفین بود، کمک میکند.
وی تصریح کرد: وزیر امور خارجه از طریق این هدیه پیام خاصی را منتقل میکند که تا جایی که میدانم کاملاً مؤثر بوده و طرف مقابل را مجاب میکند که بحثهایی که در حوزه اصلی وجود داشته قابل پذیرش است و توجه لازم در این طراحیها صورت گرفته است.
ادعای گاردین در رابطه با تماس ظریف و کری در رابطه با نشست بحران سوریه در لوزان و تأکید بر حضور برخی کشورهای همسایه در این نشست موضوع سؤال خبرنگار دیگری بود که قاسمی در این رابطه گفت: من در جایگاهی نیستم که بخواهم خبر گاردین را تأیید یا تکذیب کنم اما رسانههای غرب به دلایل مختلف و به بهانههای مختلف مطالبی را منعکس میکنند که الزاماً میتواند مصادیق واقعی و عینی نداشته باشد اما میتواند برداشتی از یک ذهنیتی باشد که میتواند درست باشد.
وی افزود: در اینکه جمهوری اسلامی ایران علاقهمند بود شرکتکنندگان در اجلاس لوزان از تنوع بیشتری برخوردار باشند و کشورهای بیشتری در آن حضور داشته باشند تا با دیدگاههای متفاوت و متنوع بتوانند بر همه ابعاد مشکلات سوریه فائق بیایند و جلسه ثمربخشی بیشتری داشته باشد تردیدی نیست.
وی گفت: جمهوری اسلامی علاقهمند بود برخی کشورهای دیگر غیر از ترکیب نخست در لوزان شرکت کنند که نهایتاً منجر به حضور عراق و مصر و بعدها در لحظات آخر به حضور اردن منتج شد که در نوع خودش نشست ویژهای بود؛ نشستی بدون حضور روسیه و غیر اروپایی و برعکس نشستهای قبلی صرفاً کشورهای منطقه و همسایگان سوریه حضور داشتند و گفتوگوهایی صورت گرفت و رایزنیهایی انجام شد بدون اینکه تصمیمگیری خاصی اتفاق بیفتد.
سخنگوی وزیر امور خارجه تصریح کرد: اینکه کشورهای منطقه دور یک میز بنشینند و مواضع و نگاه خود را در رابطه با شرایط فعلی و آینده سوریه مطرح کنند گام مثبتی بود و میتواند مؤثر باشد؛ تجربه نشان داده که نشستها خیلی نمیتواند با سرعت عمل و در کوتاهمدت و حتی میانمدت به نتایج ملموس و مشخصی برسد اما گفتوگو و رایزنی و نشستن دور یک میز فینفسه میتواند خوب باشد.
قاسمی در رابطه با انتخابات در کشور لبنان و اجماع گروههای مختلف این کشور بر روی گزینه حزبالله گفت: اتفاق میمونی است؛ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی در لبنان به عنوان یک کشور مؤثر و مهم در منطقه برای ما بسیار مهم است؛ اینکه احزاب و گروههای متعدد لبنانی برای رسیدن به نقطه مشترک اقدام مناسب و خوبی است که قطعاً باید از آن استقبال کرد چرا که میتواند به وحدت ملی، ثبات و امنیت بیشتر لبنان کمک کند که برای ما و کل منطقه و جهان مهم است.
وی اظهار کرد: در کنار سایر نقاط و نکتههای منفی زیادی که از تشنج تا بیثباتی در منطقه وجود دارد این اتفاق میتواند پیام امیدبخشی باشد و امیدوارم با تفاهم همه گروهها این ثبات نسبی و اجماع و وحدت ملی شکل بیشتر و جدیتری به خود بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در مورد بیانیه شورای امنیت ملی آمریکا و طرح ادعای استفاده سوریه از سلاحهای شیمیایی و درخواست از ایران و روسیه برای عدم حمایت از سوریه گفت: این موضوع در راستای فرافکنی و ایجاد فضای کاذب برای زمینهسازی در جهت دخالت بیشتر برخی قدرتها و نیز تحت فشار قرار دادن ایران، روسیه، دولت سوریه و سایر گروههایی که در حال مبارزه با تروریسم هستند، مطرح میشود.
قاسمی تصریح کرد: طرح اینگونه ادعاها بیربط است مگر اینکه با شواهد دقیق و مشخص و توسط ارگانهای ذیصلاح بیطرف چنین بحثی مطرح شود که چنین چیزی را تصور نمیکنم؛ بنابراین به نظر میرسد این مسئله بازی سیاسی جدیدی است که در حوزه سوریه اتفاق میافتد.
وی خاطرنشان کرد: هرگاه دولت سوریه در مبارزه با تروریسم موفقیتهایی به دست میآورد و در نقطه قوت قرار میگیرد، این نوع قولها و رفتارها و حتی به گارگیری واژههای بسیار زیبایی مانند آتشبس مطرح میشود که به نظر میرسد سعی در متوقف کردن روند مبارزه با تروریسم و محدود کردن دولت سوریه دارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تأکید کرد: آنچه برای ایران و یا سایر کشورها تجویز میکنند نیز امری است غلط، نابجا و بیربط؛ اگر ما حضور مستشاری در سوریه داریم با توجه به درخواست دولت مشروع و قانونی سوریه بوده و دیگران نمیتوانند در این مورد اظهار نظر کنند و چیزی را که دولت سوریه از ما خواسته به نوعی نفی کنند.
قاسمی ادامه داد: متقابلاً ما این حق را داریم که به آنها بگوییم لطفا سوریه را ترک کنید؛ لطفا به تروریستهای سوریه امکانات نظامی تحویل ندهید؛ لطفا اجازه ندهید تروریستهای آموزشدیده از کشورهای اروپایی و مغرب زمین به سوریه بیایند و علیه حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه بجنگند و دست به کشتار مردم بیگناه سوریه بزنند.
وی همچنین به موضوع یمن و نقش آتشبس از سوی رژیم آل سعود پرداخت و گفت: با تجاور عربستان به یمن، موضوع یمن بیش از پیش پیچیده شد و گذر زمان این موضوع را پیچیدهتر کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ما از آتشبسی که قرار بود انجام شود و به اجرا گذاشته شود به عنوان یک مقدمه و پیشفرضی که بتواند با تلاش کشورهای منطقه زمینه را برای آتشبس طولانیتر و رسیدن به یک محیط و شرایط مطلوب برای مذاکرات سیاسی مهیا کند، استقبال کردیم.
وی با بیان اینکه متأسفانه عربستان آتشبس را رعایت نکرد و این آتشبس شکسته شد، اظهار کرد: به نظر میرسد وضعیت یمن میتواند پیچیدهتر از گذشته شود؛ البته عربستان هرچه زودتر هر روز که از یمن خارج شود به نفعش است چرا که ادامه و استمرار این وضعیت چالشهای بزرگی برای این کشور در منطقه و جهان به همراه خواهد داشت.
قاسمی تصریح کرد: افکار عمومی جهان امروز بیش از گذشته به کشتار مردم بیگناه، کودکان و زنان توجه دارد و این روند قطعاً به هیچ دلیل به نفع عربستان نیست و باید هرچه زودتر به این تراژدی غمانگیز خاتمه داده و از بمباران نواحی مختلف یمن دست بردارد؛ لذا اولین توقعی که از دولت عربستان میرفت این بود که آتشبس را دقیقاً اجرا کند اما متأسفانه شاهد این شرایط نبودیم.
وی با ابراز نگرانی از آینده یمن گفت: کشتار وحشیانه مردم و بمباران نواحی مسکونی و درمانی این کشور به ویژه کشتار مردم در مراسم عزاداری که شکی برای جامعه بشریت بود، بسیار نگرانکننده و خطرناک است و امیدوارم دولت ریاض بپذیرد که حملات خود را متوقف کند و اجازه بدهد که با کمک سازمان ملل آتشبسی جدی برقرار شده و شرایط برای مذاکرات و یافتن راهکارهای سیاسی در یمن فراهم شود.