صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۵۷۷۰۷۰
تاریخ انتشار : ۰۴ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۲
آیت‌الله‌العظمی سبحانی:

گروه حوزه‌های علمیه: آیت‌الله‌العظمی سبحانی با بیان اینکه انسان ممزوجی از عقل و هوی و هوس است، تاکید کرد: اگر انسان عقل خود را به اسارت نفس درآورد و زمام زندگی خود را به او بدهد به ورطه حیوانیت خواهد افتاد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) آیت‌الله‌العظمی جعفر سبحانی امروز چهارم اسفندماه در درس فقه و اصول خود در مسجد اعظم قم با اشاره به جمله قصار امیرالمومنین(ع)؛ «کم من عقل اسیر تحت هوی امیر» گفت: ایشان در همین جمله کوتاه یک دنیا مطلب با عمق و محتوا بیان فرموده است.
وی افزود: انسان در زندگی دو راهنما دارد؛ یکی عقل انسان است که حساب و کتاب و مصالح و مفاسد و حسن و قبح دارد و عالم و جاهل و عادل و ظالم و ... را می‌فهمد و دیگر هوای نفس است.
این مرجع تقلید تصریح کرد: اگر کسی زمام امور زندگی خود را به عقل بدهد زندگی او در مسیر درست و الهی پیش خواهد رفت البته نه عقل شیطانی بلکه عقلی که «ما عبد به الرحمان» است.
این مفسر قرآن تاکید کرد: ولی اگر کسی زمام زندگی خود را به هوی و هوس دهد عقل اسیر نفس خواهد شد و در اختیار خودش نیست و تحت امر شیطان نفس قرار می‌گیرد و به سقوط کشیده خواهد شد.
این مرجع تقلید بیان کرد: امام علی(ع) فرمودند که انسان‌هایی مانند معاویه هستند که عقل دارند ولی امیرشان هوی و عقل اسیر هوای آنان است ولی مومن عقلش غالب است و هوای او اسیر. البته هوی لازم است ولی باید آن را معتدل کرد زیرا بشر ممزوجی از عقل و هواست.
وی افزود: اگر عقل تنها وجود داشته باشد ملک و فرشته است و اگر هوای تنها باشد، حیوان است و باید زندگی در مدار عقل باشد که هوی را معتدل کند تا انسان، انسان شود.
آیت‌الله سبحانی با اشاره به مشکلات گذشته حوزه با بیان اینکه در گذشته در مقابر حاشیه حرم حضرت معصومه(س) درس می‌گفتیم چون جایی برای تدریس نداشتیم ادامه داد: مرحوم آیت‌الله بروجردی مسجد اعظم و آیت‌الله گلپایگانی با ساخت مدرسه خیلی از مشکلات را حل کردند.
آیت‌الله سبحانی عنوان کرد: آیت‌الله بروجردی در درس خود وقتی به آیه «إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعًا بَصِيرًا ﴿۲ انسان)» رسید در تفسیرش فرمود: خداوند فرموده است که ما انسان را از اجزای مختلف آفریدیم که یک جزء آن عقل و دیگری هوی است.