وی با بیان اینکه قرآن «هُدىً لِلنَّاسِ» است، اظهار کرد: در قرآن آیاتی است که فهم آن برای اوحدی افراد سخت است، چه رسد برای خواص و در مرتبه دیگر برای عوام؛ بنابراین قرآن مطلب را با مثل رقیق کرده و تنزل داده تا به دست همه مردم برسد و این آیه نیز مصداق بارزی از مثال است.
این مفسر قرآن با بیان اینکه تعبیر «ثُمَّ دَنَا فَتَدَلَّى؛ سپس نزديك آمد و نزديكتر شد» را خیلی از خواص هم نمیفهمند چه رسد به عوام، اظهار کرد: در مسئله تبیین ضرورت نبی و صراط مستقیم هم قرآن مثل زده است که «أَفَمَنْ يَمْشِي مُكِبًّا عَلَى وَجْهِهِ أَهْدَى أَمَّنْ يَمْشِي سَوِيًّا عَلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ»؛ تا عوام هم به راحتی درک کنند و بفهمند که چشم و گوش در وجود انسان فقط برای دیدن و شنیدن مانند پرندگان و حیوانات دیگر نیست، بلکه برای این است که بداند از کجا آمده و قرار است به کجا برود.
آیتالله جوادی آملی تصریح کرد: در سوره اسراء آیه 36 «وَ لَا تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا؛ و چيزى را كه بدان علم ندارى دنبال مكن، زيرا گوش و چشم و قلب همه مورد پرسش واقع خواهند شد» فرمود که مبادا حرفهای غیرعالمانه بزنید و پیرو سخنان غیرعالمانه باشید؛ محققانه بفهمید و عمل کنید وگرنه مسئول هستید زیرا همه اعضای انسان مسئول است.
این مرجع تقلید بیان کرد: در قیامت انسان مسئول است و دست، پا، چشم و گوش مسئولعنه هستند. از انسان میپرسند که با این نعمات چه کردی؟ آیا شوقاً لله و یا خوفاً لله با خدا رابطه داشـتی؟ سؤال میشود که با مودت فیالقربی چه کردید؟ اگر کسی بگوید به دستور پیامبر عمل کردم که به جهنم نروم و فرمایش ائمه(ع) را هم گوش کردم تا به بهشت بروم برای او خوب است ولی کافی نیست، اما اگر کسی بگوید که دستورات ائمه(ع) را عمل کردم چون دوستشان دارم و شوقاً لله خدا را عبادت و خوفاً لله از گناه اجتناب کردم مرتبه والای بهشت است.
این مفسر قرآن اظهار کرد: متأسفانه این حرفها در حوزه وجود ندارد که انسان مناجات محبین را داشته باشد و با آن انس بگیرد؛ بیشتر دعاها حول مسائل مادی است که خدایا مال و ثروت به من بده؛ ولی باید بدانیم که بهشت را به انسان میدهند، ولی انسان باید روح بلند و همت والا داشته باشد.
این مفسر قرآن افزود: خیلی از ما مشغول درس و بحث هستیم ولی این درس و بحث تنها کافی نیست؛ زیرا از همه نعمات و از جمله اینکه با دلمان چه کردهایم پرسش خواهد شد.
آیتالله جوادی آملی اظهار کرد: بردن آبروی دیگران سبب خِزی انسان در روز قیامت خواهد شد، زیرا وقتی فردی در دنیا آبروی دیگری را ببرد، این عمل او در خط تولید افتاده و در روز قیامت آثار آن برای خود آن فرد تجسم خواهد یافت.
وی افزود: بسیاری از ما اسلامی حرف میزنیم و قارونی فکر میکنیم. قارون میگفت خودم زحمت کشیدم، حالا باید وجوهات، خمس و زکات بدهم؟ این حرف را برخی از ما هم به زبان میآوریم.
انتهای پیام