وی اظهار کرد: امام رضا(ع) در این روایت، حجت را بر شاگردان مکتب خود تمام کرده و فرموده است که اگر بشریت و نه فقط شیعیان به مقتضای عقل و فطرتشان با زیبایی کلام اهل بیت(ع) آشنا شوند، حتماً از ما تبعیت خواهند کرد؛ این یک حقیقت و اتمام حجت برای پیروان مکتب آن امام است و تکلیف ما را روشن و مشخص بیان فرموده است و امروز ما وظیفه داریم که در این مسیر گام برداریم.
شریعتیتبار با بیان اینکه کرامت واقعی در گرو تعلم و تعلیم علوم و معارف رضوی است، بیان کرد: علم مفید و نافع در اختیار این خانواده است. در روایت فرمودند که اگر به شرق و غرب عالم بروید، دانش مفید و سودمند برای بشریت نمییابید، مگر چیزی که از این سرچشمه زلال معارف ما اهل بیت به عنوان معادن علم و حکمت الهی صادر شود.
عضو هیئت مدیره بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی افزود: عادت این خاندان احسان و سجیت آنان کرم همراه با حفظ شأن و کرامت انسانها است؛ در روایت آمده است که وقتی کسی مهمان امام شد و پاسی از شب گذشت و چراغ دچار مشکل شد و مهمان برای رفع مشکل اقدام کرد، امام مانع شدند و فرمودند ما خانوادهای هستیم که مهمان را به خدمت نمیگیریم.
شریعتیتبار با بیان اینکه کرامت حقیقی علم و معارف واقعی است که از این خاندان گرفته شود، اظهار کرد: ملتی که علم ندارد، نمیتواند زمینه کرامت خود را فراهم کند. بنابراین ما باید در این زمینه تلاش کنیم؛ ما در زیارات میخوانیم و از خدا میخواهیم به ما توفیق دهد که حامل علوم اهل بیت(ع) باشیم، لذا شایسته است که در همه ایام جامعه خودمان را با آموزههای کرامتبخش رضوی آشنا و تجهیز کنیم، آن هم در این دنیایی که سلطهگران زیادی وجود دارند و میخواهند عزت و کرامت جامعه را مخدوش کنند.
وی تأکید کرد: ما در پرتو سنت و سیره رضوی و ولایتمداری میتوانیم سبک زندگی معاصر را تغییر داده و در برابر مستکبرینی که دنبال ضربهزدن به کرامت ما هستند، پاسداری و دفاع کنیم.
شریعتیتبار با بیان اینکه بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در سال 63 به همت آیتالله طبسی تأسیس شد، افزود: هدف از تأسیس این بود تا شخصیتهای علمی و حوزوی در معارف قرانی و اهل بیت و به خصوص فرهنگ رضوی تحقیق و پژوهش کنند و در راستای رفع نیازهای فرهنگی آستان قدس تحقیق و براساس اولویتها فعالیت کنند.
وی افزود: اینکه ما در مورد میراث فقهی، حکمی یا مدیریتی امام سخن میگوییم به معنای این نیست که سایر ائمه این مطالب و حقائق را نداشتهاند، بلکه ائمه براساس اصول مسلم کلامی و عقلی، طینت واحده دارند و واجد همه کمالات و صفات از علم و عبادت و فقه و ... هستند، گرچه اقتضائات هر دوره، زمینه متفاوتی برای بروز برخی وجوه ایجاد کرده است.
شریعتیتبار تصریح کرد: ما معتقدیم که یکی از فلسفهها و ضرورت وجودی امام تبیین فقه است؛ خداوند بنابر مصالح و به مقتضای لطف و رحمت واسعه خود احکامی واقعی فرموده است که باید بعد از پیامبر از یک مرجع صحیح و معصومانه به دست جامعه برسد که همان امامت است.
وی افزود: امام رضا(ع) در عرصه فقهی سه اقدام داشتهاند؛ ابتدا تبیین احکام، دوم مقابله با روشهای غلط در استنباط احکام مثل روش قیاس و سوم ارائه متد صحیح استنباط.
شریعتیتبار ادامه داد: در احادیث امام رضا(ع) همچنین به علل و فلسفه احکام به مقدار زیادی پرداخته شده است؛ یعنی با وجود اینکه ما قائل به این هستیم که احکام الهیه مطابق با مصالح قانونگذاری شده و تعبدی است، ولی در عین حال ائمه در موارد زیادی فلسفه آن را هم بیان کردهاند.
وی افزود: در حوزه مسائل فقهی و کلامی و اندیشهای، قرآن مطلبی نفرموده است که مردم را به چیزی بدون دلیل دعوت کرده باشد. حتی در مسائل فقهی فرعی نیز وقتی نماز و حج و روزه را دستور فرمود، فلسفه آن را هم تبیین فرموده است، ولی جمع میان این دو برای اینکه دچار قیاس نشویم، بسیار مهم است.
انتهای پیام