سوره یوسف یکی از سورههای مکی قرآن کریم است که 111 آیه دارد و در جزءهای 12 و 13 قرار گرفته است. همچنین این سوره پنجاه و سومین سوره نازل شده به پیامبر است.
این سوره به صورت مفصل بخشهای مختلف زندگی حضرت یوسف را به تصویر کشیده که به تصريح آیه سوم سوره، «احسنالقصص» (بهترين داستان) شناخته میشود. بهترين داستان به اين دليل كه هدف قصههای قرآنی يعنی عبرت گرفتن را در بالاترين سطوح تحقق ميبخشد.
داستان حضرت یوسف در این سوره از خواب دیدن وی آغاز میشود؛ بخش دوم داستان مربوط به حسادت برادران و انداختن يوسف به چاه است. نجات یافتن یوسف از چاه و فروش او در مصر، دلباختن زلیخا به یوسف، به زندان افتادن یوسف، تعبیر خواب پادشاه مصر و آزادی از زندان، مقام گرفتن یوسف در مصر، آمدن برادران و پدر یوسف به مصر از دیگر بخشهای این داستان است.
هدف سوره یوسف بیان ولایت خدا نسبت به بندگان با اخلاص و به اوج عزت رساندن آنان در سختترین شرایط دانسته شده است. این در صورتی است که مؤمنان به یقین و اطمینان قلبی رسیده باشند و در برابر سختیها و مشکلات صبور باشند.
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان هدف اصلی سوره یوسف را بیان چگونگی ولایت خداوند نسبت به انسانهای پاک و با ایمان دانسته و معتقد است کسی که به خدا ایمان واقعی داشته باشد، خداوند نیز او در سختترین شرایط به اوج عزت و بزرگی خواهد رساند.
از مهمترین نتایجی که از این سوره برداشت میشود، دعوت به صبر و استقامت در برابر مشکلها و سختیها و پرهیزکاری در برابر لذتهای دنیوی است. در این صورت است که خداوند وعده داده که پاداش نیکوکاران و بندگان شایسته را خواهد داد.
انتهای پیام