صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۱۵۳۳۶۰
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۴۰۲ - ۰۰:۲۱
سوره‌های قرآن/ 56

در مورد آخرالزمان و پایان جهان نظریه‌های مختلفی وجود دارد، اما بیشتر نظریه‌ها بر این باور هستند که اتفاقات شگفت‌آور و سختی جهان را فرامی‌گیرد. سوره واقعه تصویرگر این وضعیت است.

به گزارش ایکنا، پنجاه و ششمین سوره قرآن کریم «واقعه» نام دارد. این سوره با 96 آیه در جزء 27 قرآن کریم قرار گرفته است. این سوره که مکی است، در ترتیب نزول، چهل و چهارمین سوره‌ای است که بر پیامبر(ص) نازل شده است.

«واقعه» به معناى پيشامد و حادثه، يکى از نام‌هاى روز قیامت است؛ این سوره را به این دلیل واقعه‌ نامیده‌اند که این واژه در اولین آیه به کار برده شده است.

سوره واقعه درباره روز قیامت و اتفاقات آن سخن می‌گوید؛ روزی که در آن، مردم دوباره زنده می‌شوند و به اعمال دنیایی آنها رسیدگی می‌شود. ابتدا برخی از حوادث آن مانند تغییر وضعیت زمین، وقوع زلزله در آن و متلاشی‌شدن کوه‌ها را بیان می‌کند؛ سپس مردم را به سه دسته تقسيم می‌کند و عاقبت هر گروه را بيان مى‌كند:

  • گروه سبقت گیرندگان
  •  گروه راست
  • گروه چپ 

پس از آن در پاسخ به گروه چپ كه به تکذیب پروردگاری خدا و روز قیامت و قرآن‌ مشغول بوده‌اند، دلایلی ذکر می‌‌کند و انسان را به توحید و ایمان به روز قیامت دعوت مى‌کند.

در مورد محتواى سوره واقعه می‌توان به این موارد اشاره کرد:

آغاز ظهور قيامت و حوادث سخت و وحشتناک آن؛ گروه‌بندى انسان‌ها در آن روز به سه دسته، براساس کارهایی که در دنیا انجام داده‌اند؛ بحث در مورد جایگاه انسان‌های نزدیک به خداوند و انواع پاداش‌هاى آنها در بهشت؛ بحث درباره گروه دوم يعنى گروه راست و انواع نعمت‌های الهی به آنها؛ بحث درباره گروه چپ و مجازات‌هاى دردناک آنها در جهنم؛ بیان دلایلی برای اثبات معاد از طريق بيان قدرت خداوند و خلقت انسان از نطفه بی‌ارزش، و وجود زندگی در گياهان، و بارش باران و نور آتش كه نشانه‌هايى از خداوند هستند.

به تصویر کشیدن حالت مرگ انسان و انتقال او از اين جهان به جهان ديگر و پاداش مؤمنان و مجازات كافران از دیگر موضوعاتی است که در سوره واقعه به آن پرداخته شده است.

گروه راست، بهشتیان و گروه چپ، جهنمیان هستند. اما در مورد گروه «سبقت‌گیرندگان» که در آیه 10 سوره واقعه آمده و می‌فرماید «وَالسَّابِقُونَ السَّابِقُونَ: و سبقت‌گيرندگان مقدمند»، مفسران نظرات مختلفی دارند. سیدمحمدحسین طباطبایی از آیات دیگر قرآن، نتیجه می‌گیرد منظور از «سابقون» نخست، سبقت‌گیرندگان در کارهای خیر و منظور از «سابقون» دوم، سبقت‌گیرندگان در رسیدن به بخشش و رحمت خداوند است؛ چرا که سبقت در انجام کار خیر، پیشی‌گرفتن انسان در رسیدن به بخشش خداوند را به همراه دارد.

 تلاوت سوره کامل واقعه توسط استاد عبدالباسط 

انتهای پیام