صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۲۳۵۰۹۷
تاریخ انتشار : ۱۶ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۱:۲۶
بر خط جامعه

آغاز ثبت‌نام عمره مفرده از نیمه شهریورماه، فراخوان پیشنهاد برای اجرای عدالت، فراخوان انتخاب رئیس سازمان بهزیستی، برپایی میز خدمت تعاون در حاشیه نماز جمعه، چهارمین گردهمایی سراسری «یاران موعود» از جمله اخبار مهم حوزه اجتماعی در هفته گذشته بود.

به گزارش ایکنا؛ آغاز ثبت‌نام عمره مفرده از نیمه شهریورماه، فراخوان پیشنهاد برای اجرای عدالت، فراخوان انتخاب رئیس سازمان بهزیستی، برپایی میز خدمت تعاون در حاشیه نماز جمعه، چهارمین گردهمایی سراسری «یاران موعود» از جمله اخبار مهم حوزه اجتماعی در هفته گذشته بود. 
 
در هفته گذشته با وجود تعطیلی‌های آخر ماه صفر، خبرگزاری ایکنا از پیگیری سوژه‌های خود غفلت نکرد. در این راستا در ادامه مصاحبه با روانشناسان موضوع مسئولیت‌پذیری کودکان، کمرویی و خجالتی بودن آنها و ... را بررسی کرده است. همچنین مسجد تراز اسلامی نیز موضوع دیگری است که طی آن کارشناسان ظرفیت مساجد و چگونگی دستیابی به مسجد تراز اسلامی را مورد توجه قرار داده‌اند. 
 
موضوع تعاون از دیدگاه قرآن از سوی حجت‌الاسلام سیدعلی‌اکبر حسینی، عضو هیئت علمی پژوهشکده فرهنگ و علوم اسلامی بررسی شده است. وی در این مصاحبه به مصادیق تعاون در جامعه امروز پرداخته و به نکات جالبی اشاره کرده که خواندنی است. 
 
حتماً گردشگری زیارت به گوشتان خورده است، خبرگزاری ایکنا شهادت امام رضا(ع) را بهانه‌ای قرار داد تا این موضوع را بررسی کند. در این مصاحبه به ظرفیت‌های زیارتی حرم امام رضا(ع) پرداخته شده است.
 
در ادامه گزیده‌ای از رویدادها و مصاحبه‌ها را در برخط جامعه هفته دوم شهریورماه می‌خوانید.
 

آغاز ثبت نام عمره مفرده از ۱۷ شهریورماه

 
در حالی که حدود پنج میلیون و ۷۰۰ هزار فیش عمره مفرده در دست مردم است و پس از ۹ سال انتظار اردیبهشت‌ماه سال جاری پنج هزار زائر ایرانی موفق به حضور در سرزمین وحی شدند، مسئولان حج و زیارت از اعزام گروه‌های بعدی زائران عمره به عربستان از ماه ربیع‌الاول (اواخر شهریورماه) خبر دادند. سازمان حج و زیارت از دارندگان فیش‌های اولویت یک تا ۱۸۰ دعوت کرد از ۱۷ شهریورماه برای ثبت نام عمره مفرده اقدام کنند.
 
 
براساس اعلام مسئولان سازمان حج و زیارت به زودی فراخوان ثبت‌نام عمره اعلام می‌شود. البته با توجه به اینکه در سال گذشته حدود هفتاد هزار نفر برای اعزام به عمره ثبت‌نام کردند، اما به دلیل اینکه عربستان ورود هواپیما‌های ایرانی به این کشور را تأیید نکرد، سفر آنها لغو شد، اولویت اعزام در این دوره با افرادی است که سال گذشته ثبت‌نام کرده‌اند.
 

لیلة‌المبیت؛ اوج ایثار و آغاز هجرت

 
علی متقیان، عضو هیئت علمی دانشگاه علم و فرهنگ در یادداشتی درباره شب لیلة‌المبیت نوشته است؛ «شب اول ربیع‌الاول را لیلة‌المبیت نامیده‌اند. دلیل این نام خوابیدن حضرت علی(ع) در رختخواب پیامبر(ص) و آغاز هجرت نبی اعظم (ع) از مکه به مدینه است. امام علی(ع) در پیشنهاد خود هجرت پیامبر(ص) را به خاطر اهمیت آن به عنوان مبدا تاریخ مطرح کرد که مورد تایید همه مسلمانان قرار گرفت و قرار شد مبدا تاریخ مسلمانان هجرت پیامبر(ص) قرار گیرد با این تفاوت که هجرت پیامبر(ص) در شب اول ماه ربیع‌الاول که ماه سوم قمری است انجام شده بود و هنگام محاسبه تاریخ هجری مبدا را دو ماه قبل یعنی اول محرم سالی که هجرت پیامبر(ص) در آن سال تعیین شد، به عنوان مبدا تاریخ شناخته شد، یعنی هجرت پبامبر(ص) در روز اول ماه سوم سال اول هجری انجام شده است.
 
این مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

ظرفیت‌های زیارتی و تمدنی رضوی کمتر دیده شده‌اند

 
علی نوفرستی، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در گفت‌وگو با ایکنا درباره ظرفیت‌های گردشگری زیارتی و معنوی با وجود بارگاه امام رضا (ع) در مشهد مقدس گفت: در کشور ما بارگاه ملکوتی حضرت امام رضا(ع) به عنوان ظرفیت زیارتی و تمدنی دیده نشده است. امام مقوله‌ای است که در دنیا و اجتماع معنی دارد و وجه اجتماعی دین در امام متبلور می‌شود و وقتی می‌گوییم شخصیتی به نام امام رضا (ع) داریم، که واجبه الاطاعه است، پس حرم ایشان جایگاه متفاوتی خواهد داشت.
 
 
وی افزود: یک میلیارد مسلمان در کره زمین هستند، فارغ از اینکه آدم‌هایی هستند که غیراسلامی هستند، اما زیارت برای آنها موضوعیت دارد و همه اینها ظرفیت زیارت بوده و ظرفیت ویژه تمدنی محسوب می‌شوند، یعنی اینکه ما می‌توانیم از این ظرفیت برای همدل شدن مردم دنیا استفاده کنیم؛ بنابراین بعد اول ظرفیت زیارتی، ظرفیت تمدنی است. وجه جدی آن، معتقدین به امر زیارت هستند که با همدیگر هم‌افزایی ویژه‌ای دارند و منظر دیگر این ظرفیت تمدنی، دیپلماسی است.   
 
این مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

مسجد تراز اسلامی در پی بهره‌مندی از فضای مجازی است

 
یکی از مهمترین مؤلفه‌های تأثیرگذار در زمینه ایجاد مسجد تراز اسلامی، وجود ائمه جماعت فعال و انقلابی است تا بتوانند با استفاده از تمامی ظرفیت‌های موجود در مساجد و ارتباط با افراد محله مورد نظر، زمینه را برای دستیابی به مسجد تراز اسلامی فراهم کنند.   
 
خبرگزاری ایکنا درباره ویژگی‌های یک مسجد تراز اسلامی به گفت‌وگو با حجت‌الاسلام هادی فلاح، کارشناس امور مساجد و مدیر سابق مرکز قرآن، عترت و نماز نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری پرداخته است. حجت‌الاسلام فلاح در این گفت‌وگو بیان کرد: امروز برخی از مساجد فعال، برنامه‌های شبانه‌روزی برای مردم اجرا می‌کنند و جوانان و نوجوانان را با برپایی برنامه‌های شاد و متنوع پایبند مسجد می‌کنند. تمامی این برنامه‌ها نه تنها باعث زنده بودن و پویای مساجد شده بلکه خود نوعی تبلیغ برای حضور بیشتر و پرشورتر مردم محلات در مساجد است. مسجد تراز انقلاب اسلامی برنامه‌های خود را به گونه‌ای طراحی می‌کند که مردم احساس کنند این مسجد هر روز دارای یک برنامه و طرح جدید برای ایشان است.   
 
 
وی افزود: نباید این حس به جامعه منتقل شود که مسجد فقط برای عده‌ای از سالخوردگان است، بلکه مسجد تراز، مسجدی است که بتواند تمامی اقشار جامعه در محلات مختلف را جذب خود کرده و امید و نشاط را در میان مردم ایجاد کند. این امید و نشاط همان نکته‌ای است که باعث می‌شود تا تحولات اساسی جامعه از درون مساجد شکل گرفته و مسجدی در تراز انقلاب اسلامی ایجاد شود.
 
این مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

سنین طلایی ترویج اخلاق نبوی را از دست ندهیم

 
حجت‌الاسلام داود حسینی، مدیر گروه اخلاق پژوهشکده حج و زیارت در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا، به تحلیل نحوه درونی شدن اخلاق در انسان‌ها پرداخت و گفت: فراگیری یکسری از آموخته‌ها زمان خاصی دارد و اگر این زمان از دست رفت نهادینه کردن آن ویژگی بسیار سخت و دشوار می‌شود. فرد در بزرگسالی خودش می‌فهمد که رعایت این ویژگی اخلاقی سودش به خودش باز می‌گردد ولی برخلاف آن عمل می‌کند برای اینکه زمانی که باید این اخلاق در وجودش به عنوان یک فرهنگ نهادینه می‌شد، این اتفاق نیفتاده است.
 
مدیر گروه اخلاق پژوهشکده حج و زیارت  در پایان گفت: پیامبر(ص) یکی از یارانشان را برای تبلیغ دین اسلام به یمن فرستادند. یکی از سفارش‌هایی که پیامبر(ص) به این صحابی فرمودند این بود که «بر تو باد توجه به کودکان و نوجوانان؛ نیروسازی را از کودکان و نوجوانان شروع کن». معلوم است که این سنین، سنین طلایی درونی شدن اخلاق است.
 
این مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

معیار قرآن برای تعاون 

 
اگر در جهان امروز برای کسب توفیق در مسائل اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و ... همکاری وجود داشته باشد و براساس آیه شریفه «تَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ» عمل شود، اهداف و مقاصد عالی به دست خواهد آمد.
 
خبرگزاری ایکنا فارغ از نگاه اقتصادی به تعاون، این مفهوم ارزشمند را در تربیت اجتماعی و اندیشه قرآنی مورد توجه قرار داده است و در این راستا با حجت‌الاسلام سیدعلی‌اکبر حسینی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به گفت‌وگو نشسته است. مشروح این گفت‌وگو در ادامه از نگاه مخاطبان می‌گذرد.
 
 
وی معتقد است: قرآن در آیات متعدد به صورت واضح، روابط دوستانه، همکاری و تعاون را صرفاً برای منافع شخصی نفی می‌کند و نمی‌پذیرد و شاخصه اصلی را ارتباط مؤمنانه، همکاری و همدلی براساس معیار‌های حق‌طلبانه و حقیقت‌جویانه می‌داند.
 
این مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

آموزش مسئولیت‌پذیری به کودکان با توجه به تفاوت‌های فردی

 
آموزش و تمرین مسئولیت‌پذیری را باید از کودکی آغاز کرد و قطعاً آموزش مسئولیت‌پذیری به کودکان و نوجوانان یکی از چالش‌های فرزندپروری است و اگر مسئولیت‌پذیری را از همان کودکی به عنوان یک «باید» مشق کرده بودیم، مطمئناً روزگار کم‌چالش‌تری را شاهد بودیم.
 
ایکنا برای پرداختن به این موضوع مهم، گفت‌وگویی با فاطمه ملایی، روان‌شناس و مشاور حوزه کودک و نوجوان انجام داده و به موضوع «تربیت فرزند مسئولیت‌پذیر» پرداخته است. وی معتقد است: برای تربیت فرزندان مسئولیت‌پذیر باید به موضوعاتی مانند تربیت، نقش بزرگ‌تر‌ها و تفاوت‌های فردی توجه کرد. تفاوت‌های فردی به توانمندی‌ها و نگرش‌های فرزندان مربوط می‌شود؛ کودکان از درک بسیار بالایی برخوردارند و نیاز زیادی به یادگیری دارند.
 
این مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

خشونت کلان‌شهر‌ها نسبت به کودکان

 
«شهر دوستدار کودک» گزاره‌ای است که  مخاطب در وهله نخست ممکن است، برداشت‌هایی کاملاً فانتزی از آن داشته باشد و تصوراتی پویانمایی مانند به ذهنش خطور کند در صورتی که در روزگار امروز توجه به این مؤلفه از باید‌های روزگار است، چراکه اگر زمانه را دوره گذار به توسعه‌یافتگی تلفی کنیم؛ همه توجهات کلان معطوف به بزرگسالان است و کمتر به کودکان و نوجوانان و نیاز‌های آنها توجه می‌شود.   
 
 
ایکنا در گفت‌وگو با مهرناز عطاران، مسئول مصوبه شهر دوستدار کودک در وزارتخانه راه و شهرسازی و مؤلف کتاب «دانش شهر در رابطه با مشارکت کودکان در مدیریت شهری» به تشریح باید‌ها و نباید‌ها و جزئیات شهر دوستدار کودک پرداخته است. وی در این زمینه گفت: افزایش امنیت بسیار مهم است تا کودکان با فراغ بال و خیال راحت خانواده به‌صورت مستقل در شهر و محله حضور یابند. این موضوع بخش پیش‌نیاز شهر دوستدار کودک است و اگر امکان فراهم آوردن این موضوعات نباشد، حداقل باید فضای شهری را برای کودکان مطلوب و اثرگذار کرد تا برای آنها بار آموزشی و پرورشی داشته باشد تا اگر کودکان در فضای شهری هم حضور دارند، از آن لذت ببرند و چیزی یاد بگیرند تا باعث پرورش شخصیت آنها شود و آموزنده باشد. متأسفانه ما چنین چیزی را نداریم و حتی می‌توان گفت کلان‌شهر‌ها نسبت به کودکان خشن هستند.
 
این مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

کمرویی کودکان اختلال نیست؛ برچسب نزنیم

 
اطلاق صفت کمرویی و خجالتی کار آسانی نیست و نمی‌توان به کودکی که در جمع یا خلوت آرام است، برچسب خجالتی یا کمرو داد، اما کودکانی که دارای چنین صفاتی هستند، نیز اندک نیستند و احتمالاً با این کودکان برخورد داشته‌ایم.   
 
ایکنا برای بررسی نوع برخورد و باید‌ها و نباید‌های تعامل با کودکانی که ویژگی‌های کمرویی یا خجالتی دارند با اکرم‌سادات بابایی، مشاوره خانواده و یکی از مؤلفان کتاب «هنر پرسشگری در درمان فشرده راه‌حل محور»، گفت‌وگو کرده است که در بخشی از آن آمده است: مادر اصلاً نباید آغوش خود را از فرزند خود دریغ کند، حتی برخی این موضوع را تا سه‌سالگی هم مطرح می‌کنند. نتیجه چنین رفتاری این است که دل‌بستگی ایمن برای کودک شکل می‌گیرد و حس می‌کند که دنیا امن است، می‌تواند اعتماد کند و هرجا که باشد می‌داند که مادر در کنارش حضور دارد یا حمایتگری وجود دارد. کودک با این رفتار اعتقاد به حامی را یاد می‌گیرد تا بعداً که بزرگ‌تر شود و با حامی‌های بزرگتری آشنا شود؛ حتی با این موضوع با حامی بزرگی مثل خداوند نیز آشنا خواهد شد. امنیت درون فرد از اینجا شکل می‌گیرد. شکل نگرفتن حس امنیت آسیب‌زننده است؛ اینکه کودک مستقل رشد کند و وابستگی نداشته باشد، موضوعی است که باید مثل حساسیت‌زدایی منظم، کم‌کم ایجاد کرد و با پرهیز از کار‌هایی مانند برچسب زدن، مواجهه ناگهانی با اجتماع بزرگ و... اندک‌اندک امنیت درون کودک شکل می‌گیرد.
 
این مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

در‌های مراکز بهزیستی را برای ناظران و خبرنگاران باز کنید

 
حساس‌ترین، آسیب‌پذیرترین و آسیب‌دیده‌ترین افراد جامعه، اعم از کودکان کار و خیابان، کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست، دختران و پسران فراری، دختران آسیب‌دیده، معلولان، سالمندان، زنان سرپرست خانوار، زنان آسیب‌دیده، مبتلایان به اختلال هویت جنسی، دختران در معرض آسیب‌های اجتماعی، معتادان و ... همه گروه‌های هدف بهزیستی هستند که یا در مراکز بهزیستی نگهداری می‌شوند یا از مراکزی مثل مراکز «مثبت زندگی» خدمات دریافت می‌کنند.
 
خبرنگار ایکنا در یادداشتی به عملکرد برخی از این مراکز پرداخته و بر نظارت جدی به این مراکز تأکید کرده است. در بخشی از این یادداشت آمده است: مرکزی را تصور کنید که در آن ده‌ها کودک معلول نگهداری می‌شوند، افرادی که توان بیان شرایط خود را ندارند و نمی‌توانند بگویند که با آنها بدرفتاری یا از آنها سوءاستفاده می‌شود، مرکزی را تصور کنید که تعدادی دختر و زن آسیب‌دیده یا در معرض آسیب آنجا حضور دارند، اگر تخلفی صورت گیرد، بحران زندگی این دختران و زنان چندین برابر می‌شود و آنها حتی نمی‌دانند تخلف صورت گرفته را باید به کجا گزارش کنند، چون مرکزی که در آن هستند، آخرین پناهگاه خود می‌دانند. چه کسی مسئول نظارت دقیق بر این مرکز است و چگونه می‌توان فهمید که کارمندان و پرسنل این مراکز وظایف خود را به درستی انجام می‌دهند؟
 
 
آیا بهزیستی که مسئول نظارت بر همه این مراکز است، پرسنل و امکانات کافی برای نظارت دقیق بر مراکز نگهداری از کودکان، معلولان، معتادان، دختران و زنان و ... را دارد؟
 
بیش از ۹۰ درصد فعالیت‌های بهزیستی برون‌سپاری شده و این سازمان فقط بر نحوه عملکرد‌ها نظارت دارد، اما گزارش‌های متعدد از تخلف مراکز نشان می‌دهد، باید در‌های بهزیستی برای نظارت متخصصان و رسانه‌ها باز شود.
 
این یادداشت را اینجا بخوانید.
 

ارائه پیشنهاد برای شیوه اجرای پیوست عدالت

 
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از واجدین شرایط درخواست کرده است، پیشنهاد‌های خود برای طراحی سازوکار اجرایی «پیوست عدالت» را به نشانی پست الکترونیک دبیرخانه شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی (swsc@mcls.gov.ir) ارسال کنند.   
 
براساس سوابق مطالعات و فعالیت‌های قبلی (از شهریور ۱۴۰۰) و وظایف قانونی خود به تمامی مؤسسات، گروه‌های مطالعاتی، اندیشکده‌ها و مراکز تحقیقاتی که پیشنهاد‌ها و مطالعات مدونی در مورد چگونگی عملیاتی‌سازی پیوست عدالت برای تصمیمات و قوانین دارند، فراخوان ارائه پیشنهاد می‌دهد.
انتهای پیام